Home Algemeen Pas op voor deze 5 oplichterspraktijken in Parijs

Pas op voor deze 5 oplichterspraktijken in Parijs

666
3
Pas op voor deze 5 oplichterspraktijken in Parijs

Als je als toerist naar welk land dan ook gaat is het goed om je vooraf te informeren over veiligheid. Van veel plekken die druk bezocht worden door toeristen weet je dat je rekening moet houden met tasjesdieven. Maar er zijn tegenwoordig veel sluwere manieren om toeristen geld afhandig te maken. Zo moet je bijvoorbeeld oppassen voor deze 5 oplichterspraktijken in Parijs.

 

Parijs, de stad van de liefde

Voor veel mensen staat Parijs synoniem aan de stad van de liefde. Dat komt omdat de stad iets romantisch over zich heeft dankzij de smalle straatjes en de prachtige gebouwen. Vroeger was het bovendien de plek waar was getrouwden naar toe gingen voor de huwelijksreis. Inmiddels is Parijs zo veel meer dan alleen de stad voor geliefden. De stad trekt jong en oud die hier komen voor een weekendje weg, een stedentrip of omdat ze op excursie zijn met school.

De keerzijde van het feit dat de stad druk bezocht wordt is dat het ook gespuis aantrekt. Mensen die op gewiekste wijze mensen geld proberen af te troggelen en daarbij sluwe manieren niet uit de weg gaan. En je zult niet de eerste of laatste zijn die hiermee te maken krijgt.

 

Pas op voor deze 5 oplichterspraktijken in Parijs

Wil je voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichterspraktijken in Parijs? Dan zijn onderstaande tips speciaal voor jou.

 

1. Vriendschapsbandjes

De eerste oplichterspraktijk gebeurd vooral rond de Sacre Coeur en Montmartre. Dit gebeurd vooral op het moment dat je bezig bent met de klim omhoog om de basiliek te bezoeken. Ineens komt er uit het niets een man op je af, pakt je bij de polsen vast en begint er een armband omheen te draaien. Als je om uitleg vraagt krijg je te horen dat het om een vriendschapsbandje gaat. Om je af te leiden wordt er een mooi verhaaltje verteld, terwijl de man in kwestie ondertussen doorgaat met het omdoen van het armbandje.

Tot dat moment is er nog niet veel aan de hand, behalve het feit dat iemand ongewenst aan je arm komt en je niet zomaar de mogelijkheid hebt om door te lopen. Als de armband compleet om je arm zit wordt je gevraagd om iets te geven voor de armband. Weiger je dit, dan is de kans groot dat er uit het niets mensen opduiken die je duidelijk maken dat je moet betalen.

 

2. ‘Enquêteurs’ of petitie tekenen

Een andere manier om toeristen op te lichten is door zogenaamde enquêteurs. De ‘enquêteurs’ lopen rond bij de Eiffeltoren en het Louvre. Deze herken je direct omdat het in de meeste gevallen om vrouwen gaat die met een klembord rondlopen. Zij benaderen je heel vriendelijk met de vraag op je de petitie wil tekenen of enquête in wil vullen. Terwijl jij je naam invult komen er meer vrouwen om je heen staan (deze horen allemaal bij elkaar) worden je zakken gerold.

 

3. Pedicab of fietstaxi

De pedicabs of fietstaxi’s kom je eigenlijk overal in Parijs tegen. Het is een makkelijk en snel vervoersmiddel, maar ook hier moet je oppassen dat je niet opgelicht wordt. Probleem is namelijk dat de chauffeurs vaak vlotte babbels hebben en je vol vertrouwen instapt, zeker als je een oogje op de prijslijst hebt geworpen die vaak duidelijk te zien is boven het afdakje.

Helaas wordt hiermee opgelicht door een paperclip of iets anders over hetgeen te plaatsen wat er achter de prijs staat. En dat zie je pas als je op de plek van bestemming aan bent gekomen. Dan wordt het paperclipje verwijderd en zie je dat de prijs die je moet betalen per persoon geldt en niet voor de hele rit. Niet betalen zal resulteren in geruzie, geschreeuw en heel veel gedoe.

 

4. Oplicherstruc met sieraden die vallen

Nog een truc die toegepast wordt om toeristen in Parijs op te lichten is de volgende. Er wordt een sieraad op de grond gegooid, zonder dat jij dit in de gaten hebt. Dat kan een ring zijn of een armband of ketting. Vervolgens tikt iemand je op de schouder met de vraag of je iets verloren bent. Ook als je aangeeft dat het niet van jou is zullen deze figuren aan blijven dringen, zodat je het sieraad wel gaat houden.

Vervolgens ben je er nog niet vanaf, want dan willen ze iets ervoor terug. Ze eisen geld en nemen geen genoegen als je aangeeft dat je hier niet van gediend bent.

 

5. Foto of portrettekening laten maken van jou

Ken je dat? Een selfie is het net niet en dus sta je om je heen te kijken wie je kan helpen met het maken van een foto. En precies daar kan het in Parijs misgaan. Rondom de toeristische trekpleisters lopen mensen rond die aanbieden om je samen met de bezienswaardigheid op de foto te zetten of een portrettekening van jou te maken.

Helaas gaat voor niets de zon op en eisen deze mensen na het maken van de foto geld van jou. Datzelfde geldt voor het maken van een getekend portret, zelfs als ze vooraf zeggen dat het geheel gratis is.

 

Parijs is een geweldig leuke stad, waar het voor het grootste deel veilig is. Toch is het goed om van deze oplichterspraktijken op de hoogte te zijn, want je wil niet betrokken raken in zaken waar er geld van je geëist wordt of je zakken worden gerold.

Vorig artikelDe leukste boottochten vanuit Corfu
Volgend artikelOntdek alles over de Burj Khalifa – Dubai Mall & omgeving
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in