Home Algemeen Luxe vakantie boeken: tips om het betaalbaar te houden

Luxe vakantie boeken: tips om het betaalbaar te houden

59
0
Luxe vakantie boeken tips om het betaalbaar te houden

Hou jij net als ik van betaalbare luxe vakanties? Lees dan snel verder en ontdek tips en tricks om je luxe vakantie betaalbaar te houden. Tips die ik zelf toepas om optimaal te kunnen genieten van al mijn reizen.

 

Wat is een luxe vakantie?

Het is eigenlijk best lastig om te definiëren wat luxe is. Voor sommige mensen is een vakantie op een camping al luxe, terwijl anderen met niets minder dan een 5-sterren hotel genoegen nemen. Voor mij persoonlijk draait het tijdens een luxe vakantie vooral om een goede, luxe accommodatie. Daar hoort bij voorkeur een ontbijt bij en extraatjes zoals een jacuzzi of zwembad.

Het aantal sterren geeft vaak al aan welke luxe je kunt verwachten. Maar houd er ook rekening mee dat 4 sterren in andere landen niet per se overeen moet komen met het aantal sterren dat hetzelfde hotel hier zou krijgen. Zo verbleef ik tijdens onze trip naar Albanië in het Bougainville Bay resort en Spa hotel. Dit was een 5 sterren hotel, maar als je naar de beveiliging en vooral de vloerbedekking in de gang keek, dan zou ik het hier onder de 3 tot 4 sterren rekenen. Sterren zeggen dus niet altijd iets.

En niet altijd worden verblijven per se met sterren aangeduid. Zo dompelden wij ons onder in pure luxe op het Griekse eiland. Daar boekten wij Villa Contessina voor nog geen 50 euro per nacht. Hier zat dan geen ontbijt bij, maar ik heb zelden zo een mooie en schone kamer gezien.

Voor veel mensen is een all inclusive of een cruise ook luxe. Helaas heb ik nog geen cruise gemaakt, dit staat nog wel op mijn wishlist om ooit te doen. All inclusive is zeker een vorm van luxe vakantie vieren. Onderstaande tips gelden ook zeker hiervoor. Persoonlijk hou ik niet van all inclusive omdat ik er graag op uittrek om de omgeving te verkennen en bij lokale restaurants te eten.

Wat je dus onder luxe verstaat is heel erg persoonlijk.

Luxe vakantie boeken tips om het betaalbaar te houden entree hotel
Foyer van een luxe hotel op Corfu

 

Voor wie is een luxe vakantie geschikt?

Eigenlijk is het voor iedereen geschikt. Toch denk ik persoonlijk dat het vooral de mensen vanaf 40+ zijn die kiezen voor luxe. Het gaat dan om mensen die niet meer in de kleine kinderen zitten. Niet zo gek, want met kleine kinderen heb je waarschijnlijk hele andere dingen op je wensenlijst dan alleen maar luxe. Mensen die alleenstaand zijn, met een partner of oudere kinderen hebben. Daarnaast is het sowieso een pluspunt als je niet afhankelijk bent van schoolvakanties. Want laten we eerlijk zijn: in de schoolvakanties zijn gewone reizen al per definitie een flink stuk duurder.

 

Wat is betaalbare luxe?

Ook dat is weer een heel persoonlijke vraag. Waar de één bereid is om een paar duizend euro op tafel te leggen, draait een ander zijn geld liever nog een keer om. Voor mij zelf geldt dat betaalbaar is: een overnachting kost maximaal 100 euro per nacht, wel inclusief ontbijt en dan moet het echt een spectaculaire kamer zijn. Daarnaast moet de vlucht ook niet te veel kosten.

Wat eten betreft kun je het zo duur en luxe maken als je zelf wilt. Wij gaan graag naar lokale restaurants, waar je voor 20 – 30 euro per persoon een aantal gangen kunt eten. Omdat wij geen alcohol drinken scheelt uiteten gaan sowieso al. Fancy restaurants hoeven van ons ook niet, alhoewel dat ook luxe is en zeer betaalbaar kan.

 

Luxe vakantie boeken: tips om het betaalbaar te houden

Natuurlijk ben je hier voor dé tips om dan wel een betaalbare vakantie te kunnen boeken, waarbij je de hand op de knip houdt en tegelijkertijd jezelf onder kunt dompelen in weelde. Hier komen mijn tips die ik gebruik voor elke vakantie:

 • Bepaal voor jezelf wat je onder luxe verstaat. Als je in beeld hebt wat je verblijf en vakantie in elk geval moet hebben om te kunnen spreken van luxe. Heb je voor jezelf bepaald wat je vakantie moet hebben, dan kijk je verder naar het budget.
 • Lees reviews en dan vooral niet alleen op de boekingssites. Wij hebben in het verleden wel eens een boeking gedaan bij een grote website. Het hotel stond zeer goed aangeschreven met een 8.1, dus daarop vertrouwden wij. Helaas: dit hotel staat in mijn top 3 slechtste hotels op nummer 1. Van een niet verschoond ben met haren tot een prullenbak met daarin gebruikt maandverband: dit hotel had alles wat je niet wil hebben.
 • Boek alleen een losse vlucht en hotel voor de eerste nacht. Mocht het hotel dat je geboekt hebt niet bevallen dan kun je ter plekke op zoek naar een ander hotel. Let op: doe dit niet in het hoogseizoen, want dan kun je pech hebben. Wij hebben dit wel gedaan tijdens onze trip naar Santorini, nadat het oorspronkelijke hotel niet beviel. Wij hebben op die manier in tal van luxe en vooral zeer betaalbare hotels geslapen, met als absolute favoriet: Phaos Santorini Suites.
 • Kies voor reizen buiten het hoogseizoen. Een inkoppertje en zeker niet voor iedereen weggelegd, maar als het kan: buiten het hoogseizoen reizen is sowieso een stuk goedkoper. Daarnaast kun je vaak voor minder geld meer krijgen (denk aan ontbijt). Extra voordeel: het is stukken rustiger en je kunt optimaal van alles genieten.
 • Last minute boeken: ik weet dat heel veel mensen zeggen dat het niet meer werkt. Aan de ene kant klopt dit ook: waar je vroeger zelfs naar de luchthaven kon gaan en ter plekke een vlucht last minute kon kiezen, is dat tegenwoordig helemaal niet meer voordelig. Aan de andere kant: wij boeken onze vluchten altijd last minute en het lukt zeker. Je moet je daarbij niet te veel vastpinnen op een bepaalde bestemming. Daarnaast moet je in zekere zin ietwat flexibel zijn wat de reisdatum betreft.

Maar zoals hierboven al aangegeven: wij hebben zelfs ter plekke andere hotels kunnen boeken voor de volgende dag. Dat is niet alleen gelukt: de hotels waren ook niet duurder dan 100 euro per nacht (in de meeste gevallen zelfs flink goedkoper).

 • Flexibele reisdata: om het betaalbaar te houden is het belangrijk dat je je niet vastpint op een bepaalde datum. Dat is niet voor iedereen haalbaar omdat je werkgever waarschijnlijk graag ruim van tevoren weet wanneer jij op vakantie wil gaan. Mocht je wel een meewerkende werkgever hebben: geef dan een ruime tijdspanne aan waarin je graag weg wilt gaan en stem daarop je zoekresultaten af.
 • Kijk op de websites van hotels zelf: soms is het voordeliger als je op de website van een hotel zelf boekt. Dus kijk eens verder dan bekende boekingsplatformen om te profiteren van optimaal prijsvoordeel. Zo hebben wij geld kunnen besparen tijdens het boeken van Maritim hotel Dü Hoe we dat hebben gedaan lees je in dit artikel.
 • Uit eten gaan: ter plekke kun je locals vragen naar goede en betaalbare restaurants. Vaak zijn deze niet alleen beter voor je portemonnee, de porties zijn vaak ook groter. Daarnaast kun je dus meer gangen eten, omdat het goedkoper is. Hierdoor onderstreep je het luxe gevoel.

  Luxe vakantie boeken tips om het betaalbaar te houden traditioneel eten praag
  Traditioneel eten in Praag
 • Aanmelden spaarprogramma’s: als je vaker reist en de vluchten zelf boekt is het voordelig als je je aanmeldt voor diverse programma’s waarmee je punten kunt sparen. Met deze punten kun je vluchten gratis of voordeliger krijgen. Ook kun je de punten inzetten om bijvoorbeeld een upgrade te krijgen van economy naar business class.
 • Kies voor een pakketreis: alhoewel ik hierboven aangaf dat je alles los moet boeken, is het soms voordeliger om een pakketreis te kiezen. Let er dan wel op dat je de reviews goed leest (buiten de reisorganisatie om) en dat het echt aansluit op de luxe beleving van jezelf.
 • Let op extraatjes: extraatjes kunnen het luxe gevoel onderstrepen. Denk daarbij aan een jacuzzi, wellness of bijvoorbeeld ontbijt op de kamer geserveerd. Tijdens ons verblijf bij Sunset Faro Santorini hadden wij niet alleen een kamer met jacuzzi, we kregen ook een luxe ontbijt op de kamer geserveerd.
 • Kies voor niet alledaagse bestemmingen: natuurlijk kun je in Spanje, Duitsland en Frankrijk ook genieten van luxe, maar feit is dat je voor minder bekende bestemmingen meer waar voor je geld krijgt. Zo is het algemeen bekend dat je bijvoorbeeld in Thailand voor heel weinig ondergedompeld wordt in luxe. Wat Europese bestemmingen betreft kun je denken aan Oost-Europa, waaronder Albanië (sowieso een aanrader als vakantieland).
 • Boek excursies lokaal: natuurlijk kun je gebruik maken van grote websites, maar deze vragen vaak veel meer, terwijl ze niets extra’s te bieden hebben. Kijk of er lokaal mogelijkheden zijn om dezelfde excursie te maken.

 

Kort samengevat: luxe vakanties zijn betaalbaar als je maar weet waar je rekening mee moet houden. Daarbij kun je het zelf zo duur en luxe maken als je wilt. Houd in het achterhoofd: vakantie is een luxe op zichzelf, waar lang niet iedereen van kan genieten.

Vorig artikelTexas tips voor spectaculaire zonsverduistering op 8 april 2024
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in