Home Algemeen Genieten van het noorderlicht? Dan moet je op deze plekken zijn

Genieten van het noorderlicht? Dan moet je op deze plekken zijn

247
0
Genieten van het noorderlicht Dan moet je op deze plekken zijn

Mysterieuze strepen aan de hemel in groen, rood, geel of paars – poollichten speken tot de verbeelding van veel mensen. Helaas kun je de poollichten niet overal bewonderen, maar zul je hiervoor op reis moeten gaan. Wil jij genieten van het noorderlicht? Dan moet je op deze plekken zijn.

 

Wat is poollicht, noorderlicht en zuiderlicht? Is er verschil tussen deze lichten?

Poollichten zijn eigenlijk niets meer of minder dan een overkoepelende term voor de noorder- en zuiderlichten. De laatste komen voor op het zuidelijk halfrond, ze worden ook wel Aurora australis genoemd. Het noorderlicht vind je, zoals de naam al aangeeft, in de noordelijke breedtegraden, ook wel Aurora borealis genoemd. Er is dus alleen verschil in waar je de lichten ziet en niet hoe deze lichten eruit zien.

 

Hoe ontstaat het noorderlicht?

De verklaring is waarschijnlijk minder romantisch dan je had gedacht: in grote lijnen komen elektrisch geladen deeltjes van de zon (zogenaamde zonnewinden) in aanraking met stikstof- en zuurstofdeeltjes in de aardse atmosfeer. Door een korte ionisatie wordt energie vrijgegeven in de vorm van licht en zo ontstaat het poollicht. Dit gebeurt wanneer het aardmagnetisch veld de zonnewinden niet kan afweren. Dit is vooral in de poolgebieden het geval.

 

Wanneer en waar zie je de poollichten?

De beste landen om het noorderlicht te kunnen zien, zijn IJsland, Groenland, (Noord-)Canada, Alaska, de Faeröereilanden en de noordkust van Siberië, evenals Noord-Scandinavië, dat wil zeggen in Noorwegen, Zweden en Finland. De mooiste plekken om het noorderlicht te bewonderen, vind je hieronder.

Als je het noorderlicht wilt zien, moet je je reis plannen tussen eind augustus en half april. Om de fascinerende lichten te kunnen zien, heb je namelijk een heldere en donkere hemel nodig – en de kansen zijn natuurlijk het beste in de donkere maanden van het jaar!

 

Genieten van het noorderlicht? Dan moet je op deze plekken zijn

Zoek je echt nog specifieke gebieden waar je het noorderlicht het beste ziet? Boek dan een reis naar onderstaande plekken:

  • Tromsø in Noorwegen. Deze stad staat bekend als de hoofdstad van het noorderlicht. De kans dat je het noorderlicht ook daadwerkelijk te zien krijgt is maar liefst 90%! En in de donkerste maanden hoef je nog geen eens te wachten tot het echt laat in de avond is, maar kun je soms zelfs als rond 18:00 uur genieten van het spectaculaire schouwspel aan de hemel
  • Abisko Nationaal Park in Zweden. Wil je optimaal genieten van het noorderlicht? Bezoek dan het bergstation. Het bergstation is met de stoeltjeslift bereikbaar en vanuit daar heb je het beste uitzicht en de grootste kans om bij heldere hemel te genieten van het poollicht.
  • Nellim Lapland, Finland. Lapland is in de zomer al geweldig, maar in de winter wordt hier een extra demensie aan toegevoegd, omdat je kunt genieten van het poollicht. Overdag geniet je hier van talloze winterse activiteiten en in de avond kun je met een beetje geluk het noorderlicht spotten.Genieten van het noorderlicht Dan moet je op deze plekken zijn lapland
  • Denali National Park in Alaska. Wil je iets verder weg reizen, dan kom je in Alaska terecht. In dit park is de kans op lichtvervuiling het kleinst en kun je optimaal genieten van Aurora borealis.
  • Jasper Canada. Ben je een avonturier en ga je een lange reis niet uit de weg? Stap dan op het vliegtuig naar Canada, om precies te zijn naar Jasper. Het geweldige natuurgebied is de plek bij uitstek om het poollicht te zien. En ook overdag is hier van alles te zien en te doen, waardoor je je niet hoeft te vervelen.

 

Vorig artikelReisziekte: wat is het, symptomen en wat te doen aan reisziekte
Volgend artikelReizen met de nachttrein steeds populairder
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in