Home Algemeen Ongeschreven vliegtuig etiquette voor een prettige reis

Ongeschreven vliegtuig etiquette voor een prettige reis

428
0
Ongeschreven vliegtuig etiquette voor een prettige reis

Niets zo fijn als met het vliegtuig op vakantie te gaan. Je bent (in principe) snel op de plek van bestemming en voor sommige bestemmingen geldt: het is de enige manier om het vakantieland te bereiken. Hoe leuk vliegen ook kan zijn, er zijn wel een aantal ongeschreven regels waaraan jij je dient te houden. Ontdek nu de ongeschreven vliegtuig etiquette voor een prettige reis voor alle passagiers.

 

Met het vliegtuig op reis

Ondanks alle verbeteringen voor het milieu, blijven dagelijks honderden vliegtuigen opstijgen. Vooral in de zomer is het een komen en gaan op de verschillende luchthavens. Alhoewel autovakanties nog steeds op nummer 1 staan wat vervoersmiddel naar de vakantiebestemming betreft, blijven vliegvakanties niet achter. Vooral voor verre bestemmingen is het vliegtuig het beste vervoersmiddel. Dit zorgt ervoor dat de passagiers in een vliegtuig bijzonder gemêleerd zijn: jong, oud, rijk en arm. Iedereen heeft zo zijn eigen reden om met het vliegtuig op reis te gaan.

 

Ongeschreven vliegtuig etiquette voor een prettige reis

Een vlucht moet voor iedereen prettig zijn, niet alleen voor jezelf. Daarom is er een ongeschreven vliegtuig etiquette die ervoor zorgt dat iedereen kan genieten. Of het nu om een korte of een lange afstandsvlucht gaat.

 

2 Armleuningen voor passagier middelste stoel

De meeste vliegtuigen hebben 3 stoelen op een rij. De beste zitplaatsen zijn bij het raam met uitzicht en bij het gangpad, want daar heb je meer bewegingsvrijheid. De persoon die in het midden zit is eigenlijk het haasje, want heeft minder ruimte en geen uitzicht. Speciaal voor deze passagiers zijn de twee armleuningen rechts en links bedoelt. Houd hier dus rekening mee.

 

Stoel naar achter klappen

Vooral voor nachtelijke vluchten worden de stoelen nogal eens naar achter geklapt om een beetje meer te kunnen liggen. Voordat je echter lukraak je stoel naar achter klapt is het wel zo netjes om dit eerst te melden aan de persoon die achter je zit. Als er een lang persoon achter je zit kan het zijn dat het voor diegene minder prettig is als jij je stoel naar achteren klapt, omdat er dan nog minder beenruimte overblijft.

 

Ruim je rommel op

Als je wel eens gevlogen hebt dan heb je het zeker al een keer gezien: op het moment dat iedereen uitstapt zie je hoeveel rommel er overal ligt. Van papieren tot lege flessen tot tijdschriften. Hou je omgeving schoon en netjes. Thuis zou je ook niet alles op de grond gooien als het eigenlijk in de prullenbak hoort.

 

Zorg dat je neutraal ruikt

Niemand wil naast een bezweet persoon zitten die ruikt. Net zo min wil je naast iemand zitten die een sterke parfum draagt (er zijn mensen die niet tegen luchtjes kunnen en hier bijvoorbeeld migraine van krijgen). Een neturale deo gebruiken om zweetlucht voorkomen is het beste.

 

Houd je schoenen aan in het vliegtuig

Deze tip is niet alleen bedoelt om te voorkomen dat mensen eventueel last hebben van je zweetvoeten, maar heeft ook te maken met hygiëne. Zeker als je door de gangen loopt of naar de wc moet is het raadzaam om je schoenen aan te doen. Het water op de wc vloer is namelijk vaak geen water…

 

Houd het netjes op het toilet

Het toilet in een vliegtuig is bijzonder krap. Toch mag dat geen reden zijn om je te misdragen en er rommel te maken. Toiletpapier hoort gewoon in de wc en tissues voor je handen in de prullenbak. Houd de wc ook niet onnodig lang bezet, het aantal toiletten aan boord is beperkt.

Ongeschreven vliegtuig etiquette voor een prettige reis vliegen

 

Neem een nekkussen mee om te kunnen slapen

Niet iedereen staat erop te wachten dat je tijdens je slaap met je hoofd op de schouder van je medepassagier belandt. Ook niet leuk: een passagier die de klaptafel gebruikt om op te liggen. Op die manier kunnen de medepassagiers niet naar het toilet zonder je wakker te moeten maken. Zorg er daarom voor dat je een nekkussen meeneemt, zodat je comfortabel kunt slapen.

 

Val je medepassagier niet constant lastig dat je eruit wil

Zit je bij het raam of in het midden? Beperk dan de momenten dat je op moet staan om even de benen te strekken. Niets zo lastig als de hele tijd over iedereen heen te moeten klimmen of dat iedereen uit de rij op moet staan, omdat jij niet zo veel wil zitten. Heb je de behoefte om veel te staan? Boek dan een stoel bij het gangpad.

 

Verdeel het bagagerek eerlijk

Natuurlijk wil je zo min mogelijk spullen op je al krappe plaats hebben, maar vergeet niet: het bagagerek moet gedeeld worden met alle passagiers in die rij. Leg je koffer en eventueel jasje daarom netjes in het bagagerek.

 

Zorg voor voldoende vermaak voor je kinderen

Niets zo vervelend als kinderen die de hele vlucht rennen, schreeuwen of huilen. Houd rekening met je medepassagiers die wellicht willen slapen of werken. Zorg dat je voldoende vermaak meeneemt, zodat je kinderen rustig zijn tijdens de vlucht en geen andere passagiers storen.

 

Wees vriendelijk en beleefd naar de stewardessen toe

Misschien vind je het niet leuk om gewezen te worden op het feit dat je elektronica uit moet of dat de blindering van het raam open moet. Een stewardess doet echter alleen haar/zijn werk. Als ze je ergens op wijzen, behandel ze dan vriendelijk en beleefd. Vergeet ook niet bij het in- en uitstappen netjes te groeten en te bedanken.

 

Gebruik van ventilator

Wil je geen gebruik maken van de ventilator? Dan kun je deze dichtschuiven. Verplaats niet de blaasrichting naar 1 van je buren die daar misschien helemaal geen behoefte aan hebben.

 

Wacht rustig op je beurt bij het uitstappen

Als het vliegtuig eenmaal geland is, wil iedereen zo snel als mogelijk van boord. Dat is alleen mogelijk als iedereen netjes op zijn of haar beurt wacht. Wacht dus tot je rij aan de beurt is, sta op, pak je bagage en verlaat het vliegtuig.

 

Als je met bovenstaande punten rekening houdt staat een prettige vlucht voor jou en je medepassagiers niets in de weg.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in