Momenteel woeden er felle branden op Rhodos en het Canarische eiland La Palma. Dit heeft grote impact op zowel inwoners als vakantiegangers. Veel mensen die nog op vakantie moeten gaan vragen zich dan ook terecht of af ze hun reis moeten annuleren bij een natuurramp. Geen idee wat te doen bij bosbrand, aardbeving of andere ramp op je vakantiebestemming? Lees dan snel verder en ontdek wat je moet doen.
Afsluiten van reis- en annuleringsverzekering
De meeste reizigers sluiten een reis- en annuleringsverzekering af voordat ze op vakantie gaan. Of je een doorlopende of tijdelijke verzekering af moet sluiten ontdek je hier. Een reisverzekering dekt vooral algemene zaken zoals verlies of schade aan je bagage, maar ook onverwachte kosten die jij moet maken als je ziek wordt of een ongeluk krijgt. Let er wel op dat lang niet alle zorgkosten gedekt zijn. Zoek vooraf goed uit hoe hoog de vergoedingen zijn en wat eventuele zorgkosten op je vakantiebestemmingen zijn.
Een annuleringsverzekering is een optionele verzekering die lang niet alle reizigers afsluiten. Al is het percentage gestegen na de pandemie van de afgelopen jaren. Wat een annuleringsverzekering precies dekt en hoeveel staat aangegeven in de voorwaarden. Het is goed om verschillende maatschappijen met elkaar te vergelijken.
Normaal gesproken vallen onder een annuleringsverzekering kosten die je gemaakt hebt, waardoor je niet op reis kunt gaan of een reis onverwacht af moet breken. Denk daarbij aan overlijden, plotselinge ziekte, onverwachte scheiding of relatiebreuk of een ongeluk.
Reis annuleren bij natuurrampen? Dit moet je doen
En dan zijn er ook een aantal zaken die niet gedekt worden door een reis- of annuleringsverzekering. Hier vallen natuurrampen onder. Denk daarbij aan een aardbeving, plotselinge uitbarsting van een vulkaan of bijvoorbeeld bosbranden, zoals deze nu gaande zijn in Spanje en Griekenland. Voor veel reizigers een schrikbeeld en zeker een reden om een vakantie te annuleren.
Vaak worden vanuit reisorganisaties al maatregelen genomen, zodat reizigers de geboekte reis kunnen annuleren of omboeken. In dat geval hoef je verder geen maatregelen te nemen. Daarnaast kun je voor gemaakte kosten ook contact opnemen met het calamiteitenfonds. Dit moet je bij voorbaat regelen via je reisorganisatie door een bijdrage van 2,50 euro te betalen (met dit bedrag zijn tot 9 medereizigers verzekerd van hulp).
Om in aanmerking te komen voor hulp via het calamiteitenfonds moet je reisorganisatie aangesloten zijn bij het Calamiteitenfonds. Reisorganisaties die aangesloten zijn bij het ANVR zijn ook aangesloten bij het calamiteitenfonds.
Krijg je te maken met een natuurramp? Dan kun je via je reisorganisatie een tegemoetkoming regelen. Doe dit wel maximaal 1 maand na thuiskomst, anders vervalt je aanspraak hierop.