Home Algemeen De reistrends 2023: van Manilla tot Paphos en Jordani

De reistrends 2023: van Manilla tot Paphos en Jordani

582
0
De reistrends 2023 van Manilla tot Paphos en Jordanië

Nederlanders zijn weer hoopvol en plannen volop vakantie. Niet zo gek, want de afgelopen twee jaar waren er door de pandemie restricties op het gebied van reizen. Deels was dit zelfs helemaal niet mogelijk, daarom moet er nu ingehaald worden. Een kijkje op de reistrends 2023: van Manilla tot Paphos en Jordanië.

 

Nederlanders en vakantie in 2023

Uit nieuw onderzoek van wereldwijde reissite Skyscanner blijkt dat Nederlandse vakantiegangers ondanks de economische onzekerheid opnieuw een sterk reisjaar verwachten. Ruim een derde van de Nederlanders is van plan om dit jaar vaker naar het buitenland op vakantie te gaan dan in het afgelopen jaar. Bijna de helft van de respondenten (47 procent) zegt even vaak op vakantie te willen als in 2022, slechts 8 procent is van plan minder vaak op vakantie te gaan. Besluitvorming over reisprioriteiten zal in 2023 vooral met prijzen te maken hebben en voor de nodige verandering zorgen.

Ook verandert de manier waarop consumenten keuzes maken op het gebied van reizen.De stijgende kosten van levensonderhoud zijn nog steeds een punt van zorg, maar 40 procent geeft aan dat die nu nog geen invloed hebben op hun financiën, en dat zij om deze reden niet gaan besparen op vakanties. 31 procent geeft aan komend jaar meer uit te gaan geven op vakantie. 44 procent is van plan evenveel geld uit te geven.

Naomi Hahn, vice-president strategy van Skycanner: “We hebben meer behoefte dan ooit om op avontuur te gaan, blijkt uit ons onderzoeksrapport. We zien dat de behoefte om op vakantie te gaan groot blijft, zelfs nu het voor veel mensen economisch wat minder goed gaat. Dat heeft ook te maken met de nasleep van de pandemie. Daardoor hebben reizigers behoefte om de verloren tijd in te halen en nieuwe ervaringen en herinneringen te creëren. Men is begonnen aan een inhaalslag.”

 

 • 75% van de Nederlandse respondenten geeft aan dit jaar hetzelfde of meer uit te geven aan vakantie
 • 47% van de respondenten is van plan om in 2023 even vaak op vakantie te gaan als in 2022. Ruim een derde (35%) is zelfs van plan volgend jaar vaker te gaan reizen. Slechts 8 procent is van plan om volgend jaar minder op vakantie te gaan
 • Bijna de helft van de respondenten is gevoelig voor Instagram content bij het kiezen van een vakantiebestemming

 

 

Wat zijn de populairste bestemmingen voor 2023?

Er zijn verschillende bestemmingen die in 2023 bovenaan de wishlist van reizigers staan. Het maakt daarbij ook uit of het om koppels of gezinnen gaat. Een heel belangrijke andere trend: vakantiegangers willen waar voor hun geld en gaan op zoek naar onontdekte parels tegen een scherpe prijs. Daarbij mag het best wat luxer zijn, als de prijs er maar naar is.

 

Best value-bestemmingen voor 2023

Skyscanner onthult de bestemmingen met de grootste prijsdaling sinds de pre-pandemie:

 1. Manilla, Philipijnen – 22% prijsdaling
 2. Fes, Marokko – 15% prijsdaling
 3. Valletta, Malta – 14% prijsdaling

Reizigers zijn steeds vaker op zoek naar minder populaire plaatsen die onontdekte ervaringen bieden en voordelig te boeken zijn. Skyscanner’s ‘zoek overal’ staat zelfs regelmatig in de top zoekresultaten na de pandemie. Enkele bestemmingen waarnaar het aantal zoekopdrachten het sterkst is toegenomen:

Hotlist voor families:  

 1. Izmir, Turkije (363% stijging in het aantal zoekopdrachten)
 2. Paphos, Cyprus (320% toename in zoekopdrachten)
 3. Punta Cana, Dominican Republic (214% toename in zoekopdrachten)

Hotlist voor koppels: 

 1. Mexico-city, Mexico (606% toename in zoekopdrachten)
 2. Punta Cana, Dominicaanse Republiek (214% toename in zoekopdrachten)
 3. Amman, Jordanie (196% toename in zoekopdrachten)

 

Invloed van social media

85 Procent van de Nederlandse reizigers gebruikt tegenwoordig een mobiel apparaat om hun volgende reis te plannen of te boeken. Het populairste moment hiervoor is tijdens het diner of de lunchpauze op werk. Familie en vrienden zijn de nummer één bron van reisinspiratie in Nederland. En Instagram levert de meeste FOMO op – 48% van de reizigers geeft aan dat ze eerder geneigd zijn een reis te boeken als ze die op het platform hebben gezien.

 

Andere Travel Trends 2023

Maar er is meer, namelijk ook de soort vakantie speelt dit jaar een grote rol. Voor bijna 50% van de ondervraagden geldt dat zij de voorkeur geven aan een strandvakantie. Ook soloreizen zijn in trek.

 • Bijna de helft van de respondenten kiest voor een strandvakantie in 2023
 • Soloreizen in trek: ruim een derde van respondenten overweegt alleen op vakantie te gaan
 • Ruim een op de 10 ondervragden werkt tijdens vakantie
 • 18 procent van de respondenten denkt dat we over 50 jaar op vakantie gaan naar de maan
 • 13 procent van de ondervraagden is van plan dit jaar op vakantie te gaan werken. Een strategische zet met als belangrijkste redenen “ik werk graag tijdens het reizen” (37%)
 • Nederlanders noemen wandelen, historische rondleidingen, zwemmen in wild water en het spotten van wilde dieren als hun belangrijkste reisactiviteiten voor vakanties

 

Vorig artikelVrolijk tulpenfeest in Amsterdam
Volgend artikelDe liefde vieren bij Bucuti op Aruba: voor tortelduifjes en honeymooners
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in