Home Algemeen Tips voor een duurzame reis van vissen in Frankrijk tot eco-lodge in...

Tips voor een duurzame reis van vissen in Frankrijk tot eco-lodge in de Filipijnen

451
0
Tips voor een duurzame reis van vissen in Frankrijk tot eco-lodge in de Filipijnen

Reizen is een fantastische manier om nieuwe plekken te ontdekken en culturen te ervaren, maar aan de andere kant heeft ons reisgedrag ook impact op onze planeet. Door duurzame reistips te volgen, zoals het kiezen van eco-vriendelijke accommodaties, het verminderen van plastic afval en het reizen met het openbaar vervoer, kun je jouw ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan het behoud van moeder natuur. Met World Earth Day in het vooruitzicht, willen we jullie inspireren om bewuster te reizen: van het eco-eiland Jekyll Island in Georgia tot tips om je CO2-uitstoot tijdens een roadtrip in je huurauto te verminderen.

 

Ontdek het eco-eiland Jekyll Island in Georgia

Jekyll Island, een eiland voor de kust van Georgia, is een geliefde bestemming vanwege de ongerepte natuur en rijke geschiedenis. Om de stranden, bossen en moerassen te behouden, neemt het staatpark voortdurend maatregelen en gebruikt het natuurlijke bronnen op verantwoorde wijze. Voertuigen kunnen het park alleen betreden met een geldige parkeerkaart.

Er zijn tal van activiteiten om te genieten van de natuur. Trek bijvoorbeeld al fietsend over één van de vele fietspaden, ontdek de dierenwereld tijdens een wandeling met een ranger of help zelf mee aan het behoud van flora en fauna. Bezoek bijvoorbeeld het speciale zeeschildpaddencentrum waar je alles leert over de beschermingsmaatregelen en behandeling van gewonde schildpadden. Bovendien biedt het centrum leerzame programma’s en zorgt het voor de bescherming van de schildpaddennesten op de stranden. Een bezoek aan de Georgia’s Golden Islands is een leerzame ervaring voor jong en oud!

Ook heeft Jekyll Island in mei 2019 de grootste solar farm van Georgia geopend! Dit gebied met zonnepanelen op openbaar terrein laat zien dat het eiland serieus groen bezig is.

 

Slapen in een eco-vriendelijke accommodatie op de Filipijnen

Met zo’n 7.641 eilanden is de Filipijnen een schatkist die bijzondere bescherming verdient. Tal van initiatieven, van de overheid tot lokale bewoners, hebben er hun missie van gemaakt om het landschap te behouden en daar kunnen toeristen aan bijdragen.

Kies voor een eco-vriendelijke accommodatie als je duurzaam wilt reizen in de Filipijnen. Niet alleen draag je hiermee bij aan de lokale economie, maar ook aan het behoud van de natuurlijke omgeving. Dit is een fantastische manier om verantwoordelijk te reizen en bij te dragen aan het behoud van het prachtige landschap en de biodiversiteit van de Filipijnen.

Een van die plekken waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat is het award winnende Amorita Resort op het meest zuidelijke puntje van Bohol’s schiereiland Panglao. Hier geniet je van luxe op een groene manier. Zo wordt het douchewater gefilterd en hergebruikt om de tuin mee te besproeien, glazen flessen gerecycled tot terrastegels, eigen groente en kruiden gekweekt en zelfs de gebruikte olie opgevangen en bewerkt tot heerlijk geurende zeepjes. Duurzaam overnachten was nog nooit zo leuk!

 

Vissen op duurzame wijze langs de Franse Atlantische Kust

De Franse Atlantische Kust tussen La Baule en Hendaye is de ideale bestemming voor buitenliefhebbers die op zoek zijn naar een stukje paradijs in de natuur.  De regio’s in het westen en zuidwesten van Frankrijk staan bekend om hun innovatie en initiatieven als het gaat om het behoud van de omgeving. Van zorgvuldige afvalverwerking op het strand en kleding gemaakt van gerecyclede stoffen tot natuurparken die zich richten op het behoud van de leefomgeving.

Een van die plekken waar de natuur centraal staat is Oléron, het op één na grootste eiland van Frankrijk gelegen langs de Franse Atlantische kust, nabij Rochefort en La Rochelle. Vissen bij vloed is hier een must voor veel vakantiegangers: je kunt hier het wad inlopen en de mosselen en krabben zwemmen als vanzelf je emmer in.

Om ervoor te zorgen dat deze populaire activiteit duurzaam wordt uitgevoerd en om de kustgebieden en het zeeleven te beschermen, speelt de vereniging voor duurzame ontwikkeling van het eiland Oléron, genaamd “Ile d’Oléron Développement Durable (IODDE)”, een belangrijke rol.

Zij laten vakantiegangers en amateurvissers zien waar ze het beste kunnen vissen en op welke wijze, zodat het milieu niet wordt beschadigd. De vereniging schrijft ook voor dat de schelpen die worden gevangen aan een bepaalde maat moeten voldoen. Deze regel moet door de vissers worden nageleefd. Door de activiteit niet te verbieden, maar de vissers bewust te maken van de manier waarop het wordt uitgevoerd, heeft de aanpak van de vereniging al tot goede resultaten geleid!

 

Tips voor een duurzame reis van vissen in Frankrijk tot eco-lodge in de Filipijnen vissen

 

Groen overnachten in een luxe bergresort in Oman

Oman is de thuisbasis van enkele van de meest spectaculaire landschappen ter wereld. Van de woestijnen van Wahiba Sands tot de koraalriffen van de Arabische Zee. Oman biedt een overvloed aan mogelijkheden voor reizigers om de natuurlijke schoonheid van het land te verkennen. Met een groeiende focus op duurzaam toerisme, zijn er steeds meer initiatieven die gericht zijn op het behoud van de natuurlijke bronnen en culturele erfgoed van Oman.

Verantwoord overnachten doe je hier in het Anantara Al Jabal Al Akhdar Resort. Gelegen op de legendarische Jabal Al Akhdar Mountain, laat je je hier onderdompelen in luxe terwijl je geniet van een spectaculair uitzicht op de kloof. Doorkruis de omliggende woestijn op zoek naar avontuur. Ontspan met spa- en hamamrituelen en stargaze vanaf het uitkijkplatform waar prinses Diana ooit stond.

Het groene karakter zie je terug op verschillende gebieden. Zo is er een groentetuin waar ze lokale producten verbouwen en produceren ze hun eigen honing met de bijen op het landgoed. Ook maken ze geen gebruik van single use plastic en kunnen gasten hun eigen herbruikbare drinkfles vullen met het water uit de waterfontein.

Anantara Al Jabal Al Akhdar Resort was het eerste hotel in Oman dat Green Growth 2050-gecertificeerd werd. Ook maken ze deel uit van UNESCO’s Sustainable Travel Pledge en zijn ze uitgeroepen tot toonaangevend groen resort bij de World Travel Awards.

 

Groene tips voor een roadtrip met je huurauto

Slingeren tussen majestueuze bergen, picknicken op verlaten stranden en spontaan een charmant stadje ontdekken. Een roadtrip is niet de meest klimaatvriendelijke manier, maar wel de leukste manier om een nieuwe bestemming te verkennen. En daarom delen wij een aantal tips waarmee je jouw roadtrip een stukje duurzamer maakt.

Lekker cruisen op de cruisecontrol, niet alleen fijn, maar zo verminder je het brandstofverbruik met 4 tot 10%! Maar dat is nog niet alles. Je kunt ook zuiniger met je brandstof omgaan door bijvoorbeeld minder vaak van rijstrook te wisselen en het remmen te verminderen. Nader je een rood stoplicht? Laat je auto uitrollen én sta je dan echt lang stil: zet dan gewoon de motor uit.

Daarnaast kun je ook flink besparen door op tijd te schakelen en het motorvermogen optimaal te benutten. Of nog makkelijker, kies voor een automaat! Als het niet te warm is, kun je ook de airco uitzetten. Zo spaar je niet alleen brandstof, maar verminder je ook de CO2-uitstoot. Tenslotte als je echt wilt besparen: travel light! Extra bagage betekent meer gewicht en dus ook meer brandstofverbruik. Dus kies ervoor om licht te reizen en bespaar wat geld voor een extra ijsje onderweg!

Tips voor een duurzame reis van vissen in Frankrijk tot eco-lodge in de Filipijnen huurauto

 

Verken Austin in Texas op een groene manier

Austin, een stad in de staat Texas, die bekend staat om zijn live-muziek, smaakvolle keuken en cowboy-cultuur. Voor wie denkt dat een duurzame vakantie in Austin onmogelijk is, heeft het mis!

De hoofdstad van Texas heeft een uitgebreid fietspadennetwerk en het huren van een fiets is een geweldige manier om de stad te verkennen. Fiets bijvoorbeeld naar het prachtige Lady Bird Lake en geniet van een ontspannen rit langs het water. Wandelaars mogen de Barton Creek Greenbelt niet missen. Dit is een prachtig natuurgebied met meer dan twaalf kilometer aan verschillende paden langs de Barton Creek. En zeg nou zelf, op een actieve manier een stad verkennen is toch veel leuker dan met de auto of het openbaar vervoer?

Voor wie gek is op eten, zijn er ook talloze restaurants die focussen op duurzaamheid en lokaal geproduceerde ingrediënten. Ga voor een vegan brunch bijvoorbeeld naar Bouldin Creek, en voor gerechten verser dan vers, breng je een bezoek aan Emmer & Rye. Verantwoord eten krijgt hier een nieuwe lading.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in