Home Algemeen Vakantie in Griekenland wordt duurder

Vakantie in Griekenland wordt duurder

310
0
Vakantie in Griekenland wordt duurder in 2024

Boek je je vakantie naar Griekenland dit jaar? Vakantie in Griekenland wordt duurder in 2024. Houd er rekening mee dat je vanaf dit jaar meer betaalt voor je verblijf in Griekenland door de invoering van meer belasting.

 

Op vakantie naar Griekenland

Griekenland staat al jaren in de top 10 vakantiebestemmingen voor Nederlanders. Dat is ook niet zo gek, want het land heeft zo veel te bieden. Je hebt de keuze uit talloze vakantie eilanden, de bevolking is vriendelijk en het eten heerlijk. Tel hierbij het feit dat een vakantie naar Griekenland best betaalbaar is te noemen, zelfs in het hoogseizoen en je hebt alle ingrediënten voor een welverdiende vakantie.

 

Vakantie in Griekenland wordt duurder

Dat laatste: vakanties in Griekenland zijn goedkoop komt dus vanaf 2024 een beetje in het gedrang. Dat komt door een nieuwe belastingmaatregel die Griekenland in heeft gevoerd. In het piekseizoen, dus tussen maart – oktober moeten toeristen afhankelijk van de gekozen accommodatie extra geld betalen. Deze belasting is vergelijkbaar met de toeristenbelasting die je hier ook betaald als je elders verblijft.

Deze klimaatbestendigheidsheffing is bedoelt om de wederopbouw na ernstige bosbranden of andere natuurrampen te financieren. Anders dan in Nederland waar elke gemeente zelf bepaalt hoe hoog de toeristenbelasting is die je betaalt en of dat per persoon per nacht of per accommodatie is, werkt de klimaatbestendigheidsheffing in Griekenland via een zogenaamd getrapt betalingssysteem.

Leestip: Reis annuleren bij natuurramp? Dit moet je doen

 

Aan de hand van de officiële beoordeling van de accommodatie moet je per persoon een bepaalt bedrag per nacht extra betalen. Benieuwd hoeveel de heffing is? Hieronder vind je de bedragen per accommodatie. Houd er rekening mee dat deze bedragen per nacht worden berekend

  • Appartement, 1 – 2 sterrenhotels: 1,50 euro
  • Driesterrenhotel: 3 euro
  • Viersterrenhotel: 7 euro
  • Vijfsterrenhotel: 10 euro

 

Net als in de meeste gevallen in Nederland moet je dit bedrag ter plekke betalen. Zorg daarom dat je altijd een creditcard op zak hebt (lees hier wat je kunt doen als je geen creditcard hebt) of neem in elk geval genoeg contant geld mee.

 

Houd deze maatregel in Griekenland stand?

De vraag is natuurlijk of deze nieuwe maatregel die Griekenland in heeft gevoerd stand gaat houden. Het zijn namelijk best hoge bedragen zeker als je kijkt naar viersterrenhotels (en dat zijn in vergelijking met Nederland meestal maar driesterrenhotels) en vijfsterrenhotels. Als je dan een betaalbaar luxe overnachting hebt geboekt krijg je ineens te maken met 7 – 10 euro per nacht (2 personen) aan extra kosten. Reken je dit uit over een periode van een 8-daagse vakantie dan zit je al snel aan 49 – 70 euro extra voor je vakantie. Hiermee kun je in Griekenland leuk uit eten gaan tijdens je vakantie.

De Griekse regering hoopt hiermee op jaarbasis een slordige 300 miljoen extra binnen te halen. De Griekse Hoteliers Vereniging vreest echter dat deze heffing toeristen af zal schrikken, waardoor de inkomsten juist gaan dalen.

Daarom is het nog maar net de vraag of deze maatregel daadwerkelijk stand zal houden. Aan de andere kant als zij daadwerkelijk de inkomsten in willen zetten voor de wederopbouw, dan is deze maatregel alleen maar toe te juichen.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in