Home Algemeen Wat te doen bij onweer als je onderweg bent?

Wat te doen bij onweer als je onderweg bent?

361
0
Wat te doen bij onweer als je onderweg bent

Ben je onderweg en wordt je ineens overvallen door onweer? Lees dan snel verder, want deze tips kunnen levensreddend zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook de rest van je reisgezelschap.

 

Plotseling optredend onweer

In Nederland is het weer niet echt voorspelbaar, maar het gebeurd maar zelden dat je overvallen wordt door een onverwachte onweersbui. Dat ligt echter heel anders als je je in de bergen bevindt. Daar kan het van het ene naar het andere moment omslaan. Dat geldt overigens ook voor de landen rondom de Middellandse Zee. En juist die onvoorspelbaarheid kan levensgevaarlijk zijn, zeker als er sprake is van veel bliksem.

 

Wat te doen bij onweer als je onderweg bent?

Krijg je ineens te maken met een onweersbui waarop je niet voorbereid bent? Het belangrijkste wat je moet doen is niet in paniek raken. Door in paniek te raken kun je het overzicht kwijtraken en jezelf (en anderen) juist in gevaar brengen. Ben je met kinderen onderweg die bang zijn voor onweer? Zorg dan dat je de rust zelve bent en probeer het kind af te leiden. Verder is het belangrijk om deze tips te gebruiken:

 

Schuilen bij onweer

Het meest veilig om te schuilen tijdens onweer zijn gebouwen. Probeer daarom een winkel, restaurant of ander gebouw op te zoeken waar je veilig bent zolang het onweert.

 

Tijdens onweer blijf je uit de buurt van..

Is er geen mogelijkheid om te schuilen? Zorg dan in elk geval dat je uit de buurt blijft van bomen, masten en water. Dit zijn namelijk bliksemmagneten bij uitstek en als er bliksem inslaat dan is de kans groot dat deze hierin gaat.

 

Onweer in het open veld: maak jezelf zo klein mogelijk

Ben je in het open veld, dan ben jij het hoogste punt en daardoor een magneet voor een eventuele blikseminslag. Ga in geen geval plat op de grond liggen, maar ga op je hurken zitten met het hoofd tussen de knieën. Zet je voeten zo dicht als mogelijk bij elkaar.

 

Zet je telefoon uit

Het klinkt zo leuk om tijdens het onweer dierbaren in te lichten. Doe dit echter niet en weersta de verleiding om op je telefoon bezig te zijn. Als je overvallen wordt door noodweer en je bent in de openlucht zet je telefoon dan helemaal uit.

 

Blijf uit de buurt van bomen

Natuurlijk is dat lastig als je in het bos bent, maar in alle andere gevallen: blijf uit de buurt van bomen. Ben je in het bos? Probeer dan zo ver als mogelijk uit de buurt te blijven van dikke en hoge bomen. Hoe hoger de boom, hoe groter de kans dat deze geraakt kan worden door de bliksem.

 

Onweer en bliksem tijdens een fietstocht

Ben je met de fiets onderweg? Stap dan af en zorg ervoor dat je minimaal 3 meter afstand houdt van je fiets. Breng jezelf in veiligheid door ergens binnen te stappen of maak je in een open veld zo klein als mogelijk.

 

Met een groepje onderweg tijdens onweer

Ben je met een groepje op stap en worden jullie overvallen door onweer? Dan is het zaak om uit elkaar te gaan. Zorg dat er onderling minimaal 3 meter afstand naar elkaar is.

 

In en op het water tijdens onweer

Water en bliksem zijn geen goede combinatie. Ben je in het water? Zorg er dan dat je zo snel als mogelijk uit het water gaat. Droog je goed af en zoek beschutting voor het onweer. Ben je met een boot op het water? Een metalen boot zal niet zo veel problemen opleveren omdat het fungeert als een kooi van Faraday. Zorg er wel voor dat je indien mogelijk binnen blijft in de kajuit, strijk de zeilen en zorg dat je niets wat van metaal is aanraakt.

 

Onweer in de auto

Ben je met de auto onderweg? Dan ben je relatief veilig, aangezien een auto net als de kooi van Faraday werkt. Hierbij is het wel belangrijk dat alle ramen, schuifdak en deuren goed gesloten zijn. Zorg dat je niet in aanraking komt met metaal, zowel jezelf als de auto.

 

Klap je paraplu dicht

Ook al word je nat door de regen, bij onweer met bliksem moet je paraplu dichtblijven. Zeker als je je in een open veld bevindt. Sterker nog: zorg dat je je parablu uit de buurt van je lichaam houdt, want de metalen onderdelen kunnen in het slechtste geval de bliksem aantrekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in