Home Algemeen Jij werkt, je kind heeft vakantie: zo laat je je kind deze...

Jij werkt, je kind heeft vakantie: zo laat je je kind deze zomer toch genieten

2381
0
Jij werkt je kind heeft vakantie zo laat je je kind deze zomer toch genieten

Jij werkt, je kind heeft vakantie: zo laat je je kind deze zomer toch genieten. Met deze tips om de sleur van een staycation voor kinderen te doorbreken zorg je dat je kinderen genieten van een leuke en welverdiende thuisvakantie.

 

Thuis blijven tijdens de vakantie

Of het nu financieel niet haalbaar is of dat je gewoon nog even de kat uit de boom wil kijken: niet elk kind gaat in de vakantie ook per se naar het buitenland. Gelukkig is dat ook helemaal niet erg. Je kunt je kinderen thuis namelijk net zo goed een leuke tijd bieden. Houd daarbij ook in gedachten dat kinderen jouw ideeën overnemen. Baal jij dat je niet weg kunt tijdens de vakantie? Maak je dat te pas en te onpas duidelijk? Grote kans dat je kinderen dan ook gaan balen en zich vervelen.

Dus maak je kind duidelijk dat een staycation niet erg is en dat er thuis voldoende vertier te vinden is. Als je het maar op de juiste manier aanpakt.

 

Jij werkt, je kind heeft vakantie: zo laat je je kind deze zomer toch genieten

Als je als ouder moet werken, terwijl je kinderen thuis zitten en vakantie hebben dan kan dit best lastig zijn. Hieronder vind je een paar leuke tips om je kinderen een geweldige thuisvakantie te bezorgen.

 

1. Plan een trip naar een willekeurig land in Nederland

Je hoeft helemaal niet naar het buitenland om te genieten van het buitenlandse gevoel. Willen je kinderen graag naar Italië? Geen probleem. Na het werk neem je ze eerst mee naar een pizza restaurant en de avond sluit je af met echt Italiaans ijs van de ijssalon. Dromen je kinderen van een safari in Kenia? Neem ze in het weekend mee naar Safaripark Beekse Bergen of bijvoorbeeld Burgers’ Zoo.

Op die manier kun je of elke week een ‘trip’ naar een ander land plannen of zelfs elke dag! Heb je alleen in de avond tijd? Zet dan wat leuke filmpjes klaar over de gewenste bestemming, zodat de kinderen zich overdag al kunnen verheugen op wat jullie in de avond doen om de droombestemming waar te maken.

 

2. Koffer inpakken voor je kind

Eén van de leukste dingen van op vakantie gaan zijn de voorbereidingen en het moment er naar toe leven. Daar hoort het inpakken van een koffer ook bij. Je kunt dit voor je kind op verschillende manieren nabootsen:

  • Koop een leuke koffer of neem een koffer/trolley die je thuis hebt en vul deze met nieuwe kleding die je stiekem voor je kind shopt. Je kind mag dan de koffer uitpakken op een tijdstip dat de verveling toeslaat
  • Vul een kleine koffer met lekkers en kleine verrassingen die je kind volgens afspraak uit mag pakken (kleine verrassingen: ticket voor een dagje uit, extra zakgeld, iets lekkers, iets wat je kind al lang wil hebben…)
  • Laat je kind een koffer pakken en stuur hem of haar naar oma/opa of een vriendje of vriendinnetje om te logeren
  • Pak een koffer voor een nachtje kamperen in de eigen achtertuin

3. Doorbreek de dagelijkse sleur

Natuurlijk ben je na een dagje hard werken toe aan wat rust. Maar je kinderen zitten de hele dag thuis en moeten zichzelf maar zien te vermaken. Zet je gevoel van moeheid na een dagje werken opzij en zorg dat je bewust nog iets leuks onderneemt met je kinderen na werktijd. Dat kan van alles zijn. Stap in de auto, rijd naar het dichtstbijzijnde strand of ga een paar uur naar een zwembad. Is de dierentuin in de avond open? Geniet dan na werktijd van een gezellige avond met je kinderen.

Misschien trekt dit vooruitzicht je in eerste instantie helemaal niet. Maar bedenk wel dat het voor jou ook een leuk vooruitzicht is om even de dagelijkse sleur te doorbreken. Dat vooruitzicht kan er ook voor zorgen dat je werkdag sneller voorbij gaat. Zeker als je kinderen niets afweten en het een verrassing voor ze is. (Gewoon tussen je werk door laten weten dat ze rond die tijd klaar moeten staan met dit of dat. Vervolgens kun jij je verkneukelen om het gezicht en de vragen die je kinderen hebben tot het tijd is om ze op te pikken en iets leuks te doen).

Jij werkt je kind heeft vakantie zo laat je je kind deze zomer toch genieten kamperen

4. Vakantieprogramma

In veel (grote) steden worden tijdens de schoolvakanties speciale vakantieprogramma’s opgesteld. Hier kunnen kinderen dan gratis of tegen een gereduceerd tarief aan deelnemen. Bespreek met je kinderen wat ze leuk zouden vinden en laat ze de activiteiten doen. Op die manier weet je in elk geval zeker dat je kind een dag of een dagdeel leuke dingen onderneemt.

 

5. Leer je kind meer zelfstandigheid

Een vakantie die in het teken staat van het feit dat jij moet werken en je kind nergens heen kan is het juiste moment om je kind meer zelfstandigheid te leren. Natuurlijk kan je kind de hele dag thuishangen achter een scherm. Maar het is fijner als je kind iets doet met de vrije tijd. Geef je kind meer verantwoordelijkheid door geld achter te laten voor het halen van een boodschap (en iets extra’s om iets lekkers te halen).

Laat je kind af en toe naar een vriendje of vriendinnetje of zelfstandig naar oma en opa gaan. Is je kind iets ouder? Dan zou je je kind ook met leeftijdsgenoten alleen op stap kunnen laten gaan. Doe dit eerst in de eigen stad en als dat goed gaat bijvoorbeeld naar een andere stad of een attractiepark.

Belangrijk is wel om te kijken naar hoeveel verantwoordelijkheidsgevoel je kind zelf al heeft en wat hij of zij aankan.

Etra tips om je kind een geweldige vakantie te bezorgen terwijl jij werkt

  • Bestel een ontbijt op bed voor je kinderen en laat dit thuisbezorgen of zorg voor een uitgebreide ontbijttafel als de kinderen opstaan (en jij al op je werk bent)
  • Verras de kinderen met wat cadeautjes die je in huis verstopt
  • Laat oma en opa een verrassingsbezoek brengen aan de kinderen
  • Boek een hotel voor een overnachting in het weekend
  • Zorg dat je in het weekend alle tijd hebt voor de kinderen en ook na werktijd
  • Niet op vakantie? Koop iets groots waar je als hele gezin iets aan hebt

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in