Terwijl tijdens de zomermaanden de temperaturen op het Arabisch schiereiland meestal boven de 40 graden Celsius stijgen, is het klimaat in bepaalde gebieden van Oman – zoals het Al Hajar-gebergte en de regio Dhofar – gematigd en aangenaam. Een reis naar het Sultanaat is dus zelfs in de zomer een goed idee! Oman te heet in de zomer? Niet met deze 6 verkoelende activiteiten!
Zomerse hitte in Oman en toch genieten
Koelte is te vinden in het zuiden van Oman, waar de zomer samenvalt met het moessonseizoen en een dagelijkse regenbui het landschap afkoelt en de fauna doet groeien en bloeien. Bovendien zijn er in andere gebieden van het sultanaat, zelfs als het te heet onder de voeten wordt, in Oman tal van activiteiten die voor een aangename verfrissing zorgen.
Oman te heet in de zomer? Niet met deze 6 verkoelende activiteiten!
Van snorkelen met majestueuze zeedieren die van de Omaanse zomermaanden houden en kiten op zee tot een verfrissende duik in een van de wadi’s of een rondje golf onder de sterren in de koelere avondlucht. Keep cool in Oman met deze zes activiteiten.
Een totaal regenachtige vakantie – natuurfenomeen “Khareef”
Geen enkele andere regio staat tijdens de drie zomermaanden meer in contrast met de stereotypen van het Arabische schiereiland dan de kustvlakte van Dhofar. Door de moessonregens van juni tot september dalen de temperaturen in de zuidelijkste regio van Oman tot een “kille” 20 graden Celsius, worden de kale hellingen plotseling bedekt met nevelwoudvegetatie en voelt de hoofdstad Salalah tropisch aan. Deze klimaatsverandering staat bekend als “Khareef” (moessonseizoen).
In een smalle strook land die zich ongeveer 250 kilometer van oost naar west uitstrekt, heerst een jungle-achtig klimaat tussen de met kokospalmen omzoomde stranden en de plantages met exotische vruchten. Op zijn verst reikt de moesson zich slechts ongeveer 30 kilometer landinwaarts vanaf de kust, waardoor een groot contrast ontstaat tussen het groene oaselandschap richting de kust en het omringende nog zeer dorre Empty Quarter.
De lage temperaturen en de felbegeerde regen trekken talrijke reizigers uit de buurlanden van Oman, waardoor Dhofar in de zomer een mekka wordt voor Arabische reizigers die houden van de frisse lucht en het vochtige klimaat. Zelfs vele maanden na de moesson baadt het landschap in Dhofar op veel plaatsen nog in verschillende tinten groen.
Wadi’s vol waterpret
Het is ‘s zomers zonnig en warm in Oman en dan is waterpret altijd een goed idee. Met een temperatuur van 26 tot 31 graden is het onderwater een stuk koeler dan erboven. Zomers is een bezoek aan één van de wadi’s dan ook een absolute must. Het Arabische woord wadi laat zich het best naar het Nederlands vertalen met rivierkloof.
Oman herbergt een groot aantal van deze schaduwrijke valleien waar de poelen vol zoet water omgeven worden door groene palmen en planten. De wadi’s liggen veelal verborgen in het berglandschap. De weg ernaar leidt vaak door een schaduwrijke kloof en het meer aan het eind is een verfrissende verrassing.
Op drie uur rijden in zuidwestelijke richting vanaf Muscat ligt de Wadi Bani Khalid, één van de populairste in Oman. De wandeling naar de wadi is kort (circa 10 minuten) en deze wordt beloond met een schitterend meer vol kristalhelder water omringd door een grillig berglandschap. Neem een verfrissende duik of zoek een plekje in de schaduw om te genieten van een picknick.
Een andere mooie wadi is Wadi Darbat. Deze populaire wadi ligt in het zuiden van Oman in de regio Dhofar, ongeveer 40 kilometer ten noorden van Salalah. Wadi Darbat maakt deel uit van een natuurpark vol watervallen, bergen, rivieren, meren en grotten. Het grote meer is ook populair bij de Omaanse bevolking. Volg hun voorbeeld en neem je eigen picknick mee. Een leuke manier om in contact te komen met de vriendelijke en gastvrije bevolking.
Snorkelen in de Daymaniyat-eilandengroep
De onderwaterwereld langs de kust van Oman is relatief ongerept en leent zich uitstekend om te snorkelen. Tijdens de zomermaanden, van juli tot oktober, zijn de planktonrijke wateren voor de kust van Muscat populair terrein voor walvishaaien. Een van de beste snorkelplekken om deze majestueuze wezens te zien, samen met ander fascinerend zeeleven, zijn de Daymaniyat eilanden in de Golf van Oman.
Deze negen eilanden, gelegen voor de kust van de hoofdstad tussen Barka en Al Seeb, vormen een beschermd zeereservaat waar bedreigde zeeschildpadden, ongerepte koraalriffen en exotische vissen vredig leven. Het turquoise water is hier zo helder dat het zicht 20 meter diep is. Snorkelaars zien vissen en koraal aan hun duikbril voorbij trekken die niet zouden misstaan in Disney’s Finding Nemo.
In de ondiepe baai aan de noordoostkant van het grootste eiland kunnen reizigers boven het rif snorkelen. Aan de zuidwestkant van de archipel hebben ze de meeste kans om groene zeeschildpadden te zien. En met een beetje geluk komen snorkelaars hier ook dolfijnen en walvishaaien tegen.
Dankzij de aangename watertemperatuur kunnen liefhebbers urenlang genieten van deze onderwatershows. Bezoekers reizen de veertig kilometer tussen Muscat en de eilanden af per boot. De verschillende duikscholen en hotels in Muscat bieden de mogelijkheid om snorkelexcursies te boeken.
Wandelen op de Jebel Shams
Het hooggebergte van Oman, het Hajar-gebergte, wordt gekenmerkt door aangenaam warme temperaturen rond de 30 graden in de zomermaanden met milde temperaturen in de avonduren. Een van de meest spectaculaire wandelroutes in Oman is de Balcony Hike (de W6 route).
De route begint in Al Khitaym, een dorp dat hemelsbreed 130 kilometer ten westen van Muscat ligt. Gedurende vier kilometer voert de wandeling langs de 500 meter diepe Wadi Ghul kloof, bekend als “de Grand Canyon van Oman”. De kale rotskliffen en grillige rotsen doen bijna buitenaards aan. De wandeling heen en terug duurt ongeveer drie tot vier uur.
De beste tijd om te vertrekken is rond zonsopgang om optimaal te profiteren van de koelere ochtendtemperatuur en het prachtige gouden licht. Hoe vroeger de wandeling begint, hoe minder zweetdruppels er verloren gaan tijdens het afleggen van de tweehonderd hoogtemeters. De route leidt wandelaars over smalle paden langs diepe afgronden en steile kliffen.
De Jebel Shams is met zijn 3.009 meter de hoogste berg van Oman. De berg wordt ook wel de “Zonneberg” genoemd omdat hij door zijn hoogte het eerste punt in Oman is dat bij zonsopgang in het zonlicht baadt. Vrijwel nergens in het land is de zonsopgang zo spectaculair als op deze top.
De wandeling ernaartoe (de W4 route) is perfect voor avonturiers die van een uitdaging houden. Wandelaars die een onvergetelijke zonsopgang vanaf Jebel Shams willen meemaken, moeten vroeg opstaan om in vijf tot zeven uur naar de top te lopen. De temperatuur op de top varieert tussen 14 en 24 graden, waardoor het vele graden koeler is dan in de lager gelegen berggebieden.
Golfen in Muscat
Voor een partijtje golf kunnen liefhebbers terecht op de verschillende golfbanen rond Muscat. De banen zijn hier frisgroen onder een helderblauwe hemel. Overdag kan de temperatuur in de brandende zon flink oplopen, maar daar heeft de Ras Al Hamra Golf Club wat op bedacht. Deze golfbaan is ‘s avonds verlicht, zodat golfers comfortabel hun ballen kunnen slaan in de koelte van de avond. Met een gemiddelde temperatuur van 28 graden Celsius is het sporten aangenaam. Vergeet niet om af en toe de bal te laten liggen en omhoog te kijken waar een donkere hemel wordt verlicht door duizenden stralende sterren.
Kitesurfen bij Masirah Island
Op ongeveer vijf uur rijden ten zuiden van Muscat en 18 kilometer uit de kust ligt Masirah Eiland. Tussen mei en september waait hier de moessonwind, die voor perfecte omstandigheden zorgt en ervoor zorgt dat Masirah zijn bijnaam “eiland van 1001 kitespots” eer aan doet. Door de wind en het water is de gevoelstemperatuur een stuk lager dan de thermometer aangeeft.
Aan de westkust van het eiland is het water in de lagune vlak, terwijl er aan de oostkust volop wordt gestunt op de golven van de Indische Oceaan. Dit maakt Masirah de ideale speelplaats voor zowel beginnende als meer ervaren kitesurfers. En wie helemaal geen ervaring heeft of zijn kite-skills wil verbeteren, boekt een les bij de kitesurfschool van het eiland.
Voor meer informatie over Oman: zie www.experienceoman.om