Home Azië Saoedi-Arabië bucketlist vakantiebestemming

Saoedi-Arabië bucketlist vakantiebestemming

224
0
Saoedi-Arabië bucketlist vakantiebestemming

Wist je dat Saoedi-Arabië steeds populairder wordt onder reizigers? Niet zo gek, het land heeft zo veel te bieden: van sportieve tot authentieke en culturele hoogtepunten. En je kunt Saoedi-Arabië zonder problemen via rechtstreekse vluchten bereiken. Saoedi-Arabië is dus terecht een bucketlist vakantiebestemming.

Saoedi-Arabië iconische hoogtepunten

Saoedi-Arabië heeft een grote variëteit aan authentieke, culturele hoogtepunten. Dit zijn een aantal favorieten:

 

Ontdek de hoofdstad Riyad

hoofdstad van het Koninkrijk en met 7,6 miljoen inwoners de grootste stad van het land. Het ligt midden op het Arabisch schiereiland en de eerste restanten stammen uit de 14e eeuw. Er zijn tal van musea, zoals het Nationaal museum en het King Abdulaziz Historical Center, die leuk zijn te bezoeken.

Saoedi-Arabië Riyad

Shoppen kan in één van de moderne malls. Wie er liever op uittrekt kan een oase bezoeken of een ritje maken in een 4WD door de zandduinen. Wat je echt niet mag missen is een uitstapje naar Al-Diriyah, de bakermat van het huidige Saoedi-Arabië, op enkele kilometers van Riyad. Deze oude stad bestaat uit verschillende wijken, waarvan Al Turaif de belangrijkste is.

Saoedi-Arabië Al-Diriyah
Al-Diriyah

Hier vind je zevenduizend vierkante kilometer aan perfect gereconstrueerde leemstenen huizen opgetrokken in de traditionele Najdi-bouwstijl. Het is daarmee één van de grootste leemstenen bouwwerken ter wereld.

 

Jeddah metropool aan de Rode zee

Bekend van de Formule 1, maar Jeddah is een stad met een oude ziel en een uitgestrekt boulevard met fonteinen. Al-Balad is het historische centrum met ruim 650 pastel-getinte gebouwen, waar je in een authentieke Arabische sfeer heerlijk kunt ronddwalen. Geen wonder dat het inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Saoedi-Arabie-Jeddah
Park in Jeddah

AlUla en Hegra: maak een reis naar het verleden

De grillige AlUla vallei is door de eeuwen heen uitgesleten tussen de rotsen. Vroeger trokken hier de karavanen van de specerijenroute doorheen. Nu kun je er wandelen tussen de palmbomen, slapen in luxueuze hotels of een luchtballonvaart maken over het rode maanlandschap.

Saoedi-Arabië AlUla elephant rock
Elephant rock in de avond

Vlakbij ligt de Nabatese koningsstad Hegra, met ook prachtige rotsformaties, waaronder het veel gefotografeerde Elephant Rock. In deze streek gaat de onberispelijke natuur samen met futuristische architectuur zoals de Maraya Concert Hall, een muziekgebouw omgeven met spiegels en het grootste reflecterende gebouw ter wereld.

 

Tabuk de plek voor avonturiers

De provincie Tabuk ligt in het noordwesten van het schiereiland. Hier komen bergen en woestijn samen. Een frisse groene omgeving, geschikt voor avontuur. En wie denkt dat het in Saoedi-Arabië altijd heet is heeft het mis, want in Tabuk kan het in de winter juist sneeuwen.

Saoedi-Arabië Tabuk

 

Rode zee: zon, zee en strandvakantie

Kistalhelder water, scholen met de kleurrijkste vissen, riffen en koraal. Het is allemaal te vinden aan de Rode zee kust. De kustlijn is zo’n 1760 km lang en loopt langs de westkust van het land. Het gebied is volop in ontwikkeling, om een luxueuze bestemming te worden voor iedereen die van zon, zee en strandvakanties houdt.

 

Rechtstreekse vluchten

Saoedi-Arabië is één van de snelst groeiende bestemmingen ter wereld en dat is niet voor niets. Het Arabische land is pas sinds 2019 geopend voor toeristen en daardoor nog grotendeels onontdekt, terwijl het snel en gemakkelijk te bereiken is. Zo vertrekken er vluchten van KLM en Saudia Airlines meerdere keren per week rechtstreeks naar Riyad, Jeddah en Dammam.

Vanaf Brussel vliegen Flynas en Saudi Arabian Airlines in minder dan 6 uur naar Jeddah, de prachtige stad aan de Rode zee. Inwoners van Nederland en België kunnen via de website van visitsaudi.com een elektronisch visum (e-visa) aanvragen, waardoor er zonder gedoe ontspannen kan worden gereisd.

 

Sport en spektakel

Op 5 januari ging de vijfde editie van de autorace Dakar Saoedi-Arabië van start. De spannendste rally van het jaar en een avontuur voor mens en machine! De deelnemers startten in de vallei van AlUla, een belangrijke stad van het oude Nabatese koninkrijk, en trekken dwars door de woestijn van Rub’ al Khali om op 19 januari te eindigen in Yanbu.

Wie dan nog niet genoeg heeft van autoracen en spektakel, kan zich opmaken voor de tweede wedstrijd van het nieuwe Formule 1 seizoen. De koningsklasse van de race industrie strijkt van 7 tot 9 maart namelijk weer neer op het Jeddah Corniche Circuit. Wil je Max Verstappen en zijn collega’s aanmoedigen? Neem dan contact op met Gábor Margés, van Saudi Tourism Authority (STA) in Nederland, via gmarges@sta.gov.sa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in