Home Azië Tussen heden en verleden – volg de geur van wierook in Oman

Tussen heden en verleden – volg de geur van wierook in Oman

863
1
ussen heden en verleden - volg de geur van wierook in Oman
Close up of the famous Frankincense pot in front of the Corniche, Muttrah, Muscat, Oman

De mythe rondom wierook: er wordt gezegd dat het hars van de Boswelliaboom in de oudheid evenveel waard was als goud. Wij gebruiken deze sfeervolle geur bijna alleen maar in kerken, waar tijdens kerkdiensten wierook wordt gebrand, als teken van Gods aanwezigheid. In de Arabische wereld wordt er daarentegen in het dagelijkse leven veel meer belang gehecht aan het gebruik van olibanum.

Van het gebruik in parfums en huisgeuren, tot het aromatiseren van dranken en het gebruik in natuurlijke geneesmiddelen. Het kan zelfs gebruikt worden om vlekken uit kleding te verwijderen. Maar hoe wordt het hars geproduceerd en wat maakt het zo bijzonder? Wij nemen je mee naar Oman, waar de legendarische Wierookroute zijn oorsprong vindt.

Dhofar: de bakermat van de wierook

Dhofar in het zuidwesten van Oman wordt beschouwd als de bakermat van de wierook. De meeste reizigers bezoeken de regio vanwege de prachtige zandstranden. Echter is een kijkje in het binnenland ook de moeite waard. Hier vind je de droge vallei van Wadi Dawkah, waar meer dan 5.000 exemplaren van de Arabische wierookbomen groeien. Deze vallei is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed, samen met andere bezienswaardigheden zoals de oude havens langs de wierookroute in Dhofar.

Vroeger liep de handelsroute van Oman via Jemen en Saoedi-Arabië langs de Rode Zee, naar Petra in Jordanië tot Alexandrië in Egypte. De wierookhandel zorgde dan ook voor goede welvaart in Dhofar. Zo gaven de Wijzen het pasgeboren kindje Jezus wierook cadeau, samen met goud en mirre. Maar wierook was ook erg populair bij farao’s uit het oude Egypte en de keizers van het Romeinse Rijk. Tot op de dag van vandaag is de handel van wierook een belangrijke economische sector voor de regio, samen met het toerisme.

 

Het productieproces van wierook

De wierookbomen in Dhofar behoren toe aan verschillende families, waarbij de oogstrechten van generatie op generatie worden doorgegeven aan mannelijke nakomelingen. Wierookbomen groeien het beste in afgelegen, warme én droge gebieden. De oogst begint jaarlijks eind maart en duurt enkele maanden. Tijdens het oogstseizoen wordt de schors van de boom op verschillende punten geopend met een scherp oogstmes. Dit vereist uiterste precisie, want als de snede te diep is, droogt de boom uit en sterft.

In het begin is de melkachtige, glanzende olibanum slechts beperkt zichtbaar. Wanneer de schors enkele weken later voor de tweede en derde keer wordt doorgesneden, “bloedt” de boom de “tranen van Allah”, zoals de hars ook wel wordt genoemd, in grotere hoeveelheden. Na twee tot drie weken rijpen, kunnen de harsdruppels worden geoogst.

Elk seizoen levert een boom vier tot acht kilo wierook op. De kwaliteit en hoeveelheid zijn sterk afhankelijk van de grootte van de boom, de conditie en de locatie. De kwaliteitsniveaus worden bepaald door de kleur van de hars, variërend van amberkleurig en geel tot transparant. Hoe lichter de kleur, hoe zuiverder het product. De Omaanse Royal al-Hojari wierook, die een groenige glans heeft en bijna transparant lijkt, wordt beschouwd als de duurste wierook ter wereld. Hiervoor betaal je ongeveer €300,00 per kilo. De productie ervan omvat slechts vijf procent van de totale oogst van het land.

Oman, Muscat, souk, frankincense
Oman, Muscat, souk, frankincense

Ervaar de geur van het Midden-Oosten

Cosmetica, zeep, parfum, olie, kaarsen, wierookstokjes of kauwgom; er zijn veel wierooksouvenirs die toeristen van hun reis naar Oman mee naar huis kunnen nemen. Voor een wierooksouvenir ga je naar Salalah, de enige wierookbazaar ter wereld.

Verschillende hotels in de regio hebben ook het wierookerfgoed van het land in hun concepten geïntegreerd en maken het tastbaar voor reizigers. Bijvoorbeeld het Alila Hinu Bay Resort bij het vissersdorp Mirbat. In het restaurant van het hotel, The Orchard, gaan gasten op een culinaire reis langs de oude handelsroutes van wierook. Proef een meergangenmenu met een grote verscheidenheid aan oosterse gerechten.

Geniet van een Jemenitische dip met zwarte komijnzaadjes, saffraan en kardemom geserveerd met pita en khubz brood. Een Turkse tarhana soep, op traditionele wijze gemaakt door de deegbasis samen met enkele groenten twaalf dagen te laten fermenteren. Of Lam Shuwa, een Omaanse delicatesse waarbij het vlees wordt gemarineerd in een speciaal mengsel van kruiden, gevuld met dadels en noten en gewikkeld in bananenbladeren. Vervolgens wordt het 48 uur lang in een traditionele ondergrondse oven gegaard, waardoor het extra mals en sappig wordt. Als afsluiting van je culinaire reis geniet je van het Griekse gebak Bougatsa verrijkt met een wierookcrème, roos, pistachenoten en honing, geserveerd met wierook-vanille-ijs.

Voor een bijzondere spa ervaring met wierook ga je naar het Al Baleed Resort Salalah by Anantara in de hoofdstad van Dhofar. Geniet van een massage met wierookolie. Na je bezoek aan de spa geniet je van een cocktail met wierookaroma’s en terwijl je door de lobby wandelt komt de geur van olibanum je tegemoet. Kortom een bijzonder concept gebasseerd op de geuren van Oman.

 

Oman: het land van de wierook

Ook in andere delen van het land is de wierook voortdurend aanwezig. Zo torent een gigantisch, witte wierookbrander op een rots boven de wijk Riyam in de Omaanse hoofdstad Muscat uit. De kruidige geur van wierook vult ook de lucht op de luchthaven van Muscat. Hier zorgen fraai gevormde elektrische wierookbranders in metaal ervoor dat de geurzintuigen van vertrekkende gasten nog even geprikkeld worden, zodat ze Oman niet snel zullen vergeten.

Leestip: Ontdek de hoofdstad van Oman: Muscat

Voor meer informatie over Oman: zie www.experienceoman.om

*beelden: © Ministry of Heritage & Tourism Sultanate

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in