Home Europa 5 Avontuurlijke hiking trails in Slovenië

5 Avontuurlijke hiking trails in Slovenië

348
0
Vijf avontuurlijke hiking trails in Slovenië

Tussen Italië en Kroatië ligt het nog onontdekte Slovenië, een land wat qua oppervlakte de helft van Nederland is. Met slechts 2 miljoen inwoners biedt Slovenië volop wilde natuur met de mooiste vergezichten in de bergen en groen-turquoise zoetwatermeren. Een ongerept stuk natuur met fascinerende en gevarieerde paden die elke wandelaar prikkelt.

 

5 Avontuurlijke hiking trails in Slovenië

Slovenië is rijk aan natuur, en biedt daarom voor ieder wat wils. Van Mountain hikes, tot Highlands & Hills hikes en Plain hikes. Het land heeft meer dan 10.000 kilometer aan wandel trails. Beklim de hoogste berg van Slovenië, ga voor een lange afstandswandeling of neem de kids mee op avontuur. Dit zijn de mooiste wandelingen waarbij je je midden in de natuur waant.

Leestip: Ontdek alles wat je moet weten over de wandelroute Saar-Hunsruck-Steig


Ga de hoogte in tijdens de Circular Trail naar Mt Triglav

Met 2.864 meter is Mt Triglav de hoogste Sloveense top in de Julian Alps waar bij helder weer zelfs het hele Sloveense grondgebied te zien is. Deze mythische berg is het nationale symbool van Slovenië en daarom de berg zelfs op de Sloveense vlag. De letterlijke vertaling van Triglav is driehoofd en dat is ook te zien aan de 3 bergtoppen.

Er zijn diverse trails die naar de top leiden maar een van de meest onvergetelijke wandelingen is de 3-daagse tour waarbij de bergweiden van Bohinj en de pittoreske Triglav meren te zien zijn. Deze trail is wel voor de gevorderde hikers, want het bovenste gedeelte van de top is behoorlijk bloot. Wanneer het einde bijna in zicht is, staat er voor de laatste 400 meter nog een uitdaging klaar. De top bereik je namelijk via een ferrata, een met staalkabels uitgezet parcours langs de bergwand. Een waar avontuur.

Ontdek een van de natuurwonderen tijdens de Thematic Trail door de Logar vallei

Voor natuurliefhebbers die minder thrillseekers zijn, is de Thematic Trail door het Logar Valley Landschape Park een aanrader. Deze wandeling is niet zo veeleisend wat het ook erg geschikt maakt voor een gezinswandeling. Dat het een makkelijke route is, maakt het niet minder mooi. Hoogtepunt van de hike is de Rinka waterval. Slovenië heeft meer dan 300 van deze natuurwonderen maar de Rinka is misschien wel een van de mooiste. De waterval valt van 90 meter naar beneden, een waar spektakel om te zien. Vervolg de weg door ongerepte natuur langs de Savinja rivier, impostante rotsblokken en een knusse boswachter hut.


Verken de schilderachtige weilanden met de trail naar Mt Blegoš vanuit Hotavlje

Zin een eenvoudige klim? Dan ben je bij Mt Blegoš op het juiste adres. Ondanks dat het de op een na hoogste berg in de Škofja Loka heuvels is, is de trail is relatief makkelijk. Onderweg staan ook voldoende gezellige berghutten voor een welverdiende pauze. Het pad van Hotavlje gaat door schilderachtige weilanden en beukenbossen. Daarnaast heeft de hike ook nog een historisch tintje omdat er veel bunkers te zien zijn die nog stammen uit de Tweede Wereld Oorlog. De bunkers werden toen gebruikt als verdedigingslinie tegen het Italiaanse leger. Eenmaal aangekomen aan de top, zorgen de diverse flora en witte bergtoppen voor een fantastisch gezicht.

 

 

Hike met de Trail along Rob door de vallei

De Trail along Rob loopt door de Vipava-vallei, ook wel het Toscane van Slovenië genoemd. Verwacht een glooiend karstlandschap met beukenbossen, weiden en knusse, afgelegen boerderijen op de weg naar Col. Hoogtepunt van de wandeling is het Otlica Natural Window, een van de meest fotogenieke uitkijkpunten ter wereld. Na de wandeling is het aan te raden om nog even de Vipava-vallei in te duiken. Dit is een gastronomisch paradijs waar men gezellige wijnproeverijen kan doen.

Pittoreske wandeling langs de lovrenc Lakes

Voor mensen die van zeldzame planten- en diersoorten houden, is de trail langs de Lovrenc meren de perfecte match. De pittoreske wandeling loopt door de weilanden en bossen van Pohorje naar de hoogvenen. Deze kleine meren of moerasvensters, worden ook wel de Lovrenc-meren genoemd. Dit zijn misschien wel de meest opvallende natuurcreaties van Slovenië en tevens beschermd natuurgebied.

Wat het zo bijzonder maakt, is dat het aantal meren nooit hetzelfde is. Dat komt omdat ze worden gevormd door regenwater. In de zomer bloeien er witte waterlelies wat het een sprookjesachtige tafereel maakt. Ook kan er de rondbladige dauw gespot worden, een vleesetende plant, en de zeldzame drakenvlieg.

Een cirkelvormig pad met houten loopbruggen neemt wandelaars mee naar het hart van het moeras, met een houten uitkijktoren voor een spectaculair uitzicht.

Meer hiking tips? Bekijk Slovenia.info voor de mooiste wandelingen.

Vorig artikelOntdek alles wat je moet weten over de wandelroute Saar-Hunsrück-Steig
Volgend artikel5 Europese steden voor een romantische citytrip
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in