Home Europa Bordeaux, voor een duurzame stedentrip naar een historische én hippe plek

Bordeaux, voor een duurzame stedentrip naar een historische én hippe plek

519
0
Bordeaux, voor een duurzame stedentrip naar een historische én hippe plek

Een stad met duizend-en-een gezichten: een bezoek aan Bordeaux voelt als een complete vakantie. Want de hoofdstad van Zuidwest-Frankrijk is zowel een plaats vol tradities, als een hippe stad waar een moderne wind waait. Met het rijke historische erfgoed als een perfect decor voor de bruisende lokale culturele scene. De stad is ook ideaal voor wandelaars en fietsers die een gastronomische wereld willen ontdekken waar de Franse art de vivre ouderwets in het vaandel staat. Voor iedereen die zin heeft in een compacte trip vol kunst, historie, lekker eten, wandelen, fietsen of luieren: Bordeaux is je stad.

 

Bordeaux neemt zijn verantwoordelijkheid

Bordeaux heeft gekozen voor een verantwoord toerisme. Openbaar vervoer, accommodaties, activiteiten: de keuze aan duurzame mogelijkheden is enorm. Denk aan wandelen door Vieux-Bordeaux, de oude wijk met zijn smalle straatjes en vele pleintjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Voor groene routes kun je het water opzoeken: langs de oevers vind je overal wandelpaden.

En uniek: de stad was de eerste met een Grande Randonnée® Métropolitain. Oftewel 160 kilometer goed bewegwijzerde wandelroutes door bossen en langs het water, met onderweg veel bijzondere gebouwen en ander erfgoed. Heel ontspannend. Bordeaux is ook een fietsstad, waar 1500 kilometer fietspad is aangelegd. En overal vind je restaurants met de beste producten uit de regio.

Een hippe, alternatieve sfeer

Bordeaux is in niets een ouderwetse stad. Historische gebouwen worden omringd door alternatieve buurtjes en street art, zonder dat het schuurt. Neem Les Bassins à Flot, vroeger een bedrijvige wijk vol scheepswerven, nu een kosmopolitische, eclectische hippe hotspot. Er staan twee musea die je niet mag overslaan. Allereerst de verrassende Cité du Vin met zijn briljant samengestelde tentoonstelling over wijn, smaak, geur en genot, net uitgebreid met de Via Sensoria die alle zintuigen prikkelt. Het tweede verplichte adres is de Bassins des Lumières: een voormalige duikbootbunker waarin nu de grootste digitale kunstshow van de wereld huist.

 

Ook verrassend en anders is het Darwin Ecosystème, aan de andere kant van de Garonne. In een oude kazerne is hier een plek gegroeid waar mensen samen werken, ondernemen, bewegen, leven, eten en kunst maken, zonder strakke kaders. Een groen economisch broeinest met een stadsboerderij, skateparks, street art en het grootste biologische restaurant van Frankrijk.

Focus op 2023

  • Sportstad Bordeaux: in september 2023 worden in stadion Matmut Atlantique vijf rugbywedstrijden gespeeld in de strijd om de wereldcup. Op 7 en 8 juli is de stad etappeplaats in de Tour de France. En vooruitkijkend naar de Olympische Spelen: in 2024 worden in Bordeaux in ieder geval zes olympische voetbalwedstrijden gespeeld.
  • Nieuwe hotels: eind 2022 opende Jost zijn deuren in het stationskwartier, een atypisch hotel met slaapzalen, (gedeelde) kamers, een dakterras en een eigen cabaret. Sinds januari stralen de vier sterren van First Name in de wijk Mériadeck, een echt ‘feel good’-hotel. In Les Chartrons gaat nog voor de zomer het Hôtel des Carmes open, een vijfsterrenhotel ontworpen door Philippe Starck. Op het vliegveld komt een 4* Sheraton,  in het nieuwe ambitieuze businesscentrum 45ème Parallèle.

 

Reizen naar Bordeaux

  • Vanaf Parijs met de TGV (slechts twee uur)
  • Vanaf Amsterdam met KLM
  • Nieuw! Vanaf Eindhoven met Transavia, vanaf 30 maart

TIP: koop een citypass van 24, 48 of 72 uur om het maximale uit je verblijf te halen!

 

Vorig artikelBustour Albanië langs 4 bezienswaardigheden
Volgend artikelGenieten van de eindeloze zomerdagen in het verrassende Zuid-Finland
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in