Albanië is een ondergewaardeerd land als het op vakantielanden aankomt. Dat is jammer, want het is een zeer interessant land. Als je vanuit Corfu naar Albanië gaat, dan is een bustour in Albanië langs 4 historische bezienswaardigheden een aanrader.
Saranda minivans tours & travel
Eenmaal aangekomen in de haven van Sarandë kom je langs de boulevard allerlei borden tegen met daarop reis- en tourtrips. Tijdens onze trip viel ons op op het bord van Saranda minivans tours & travel. Deze organisatie bood namelijk een dagtrip aan langs maar liefst 4 historische bezienswaardigheden. Zonder verder na te denken hebben wij deze tour geboekt. De prijs was bijzonder aantrekkelijk: 35 euro per persoon voor een volle dag en de mogelijkheid om in een paar uur veel van het land te zien.
Er worden ook losse trips aangeboden naar verschillende bezienswaardigheden, maar als je weinig tijd hebt (zoals wij) en veel wil zien, dan is dit een aanrader. De reisleider en tevens chauffeur spreekt goed en verstaanbaar Engels en is zeer behulpzaam.
Leestip: Tips als je naar Albanië op vakantie gaat
Bustour Albanië langs 4 historische bezienswaardigheden
De bustour is om 9:00 uur van start gaan en is langs de volgende 4 bezienswaardigheden gegaan (op volgorde van de tour): het Lekurski kasteel, Mesopotaanse klooster (ruïne, resten, wordt herbouwd), Blue Eye en het Girokaster kasteel. De rit zelf voert door prachtige bergen en dalen en onderweg vertelde de chauffeur veel over het land, de omgeving en de bevolking.
Verbaas je niet als je onderweg loslopende koeien, schapen, geiten of ezels tegenkomt. De dieren daar worden niet binnen hekken gehouden, maar mogen vrij grazen (in de bergen groeien onder andere geneeskrachtige kruiden die de dieren ook gewoon eten)en dat proef je ook als je het vlees daar eet. Hoog op de bergen heb je prachtig uitzicht over het omringende land.
Het Lekurski kasteel (bezoektijd 30 minuten)
Lekurski Kasteel is een historisch kasteel gelegen in het zuiden van Albanië, in de regio Vlorë. Vanuit Sarandë (onze vertrekplaats) ben je binnen 20 – 30 minuten bij het kasteel. De weg naar boven voert langs smalle bergwegen die deels behoorlijke bochten hebben. Niet per se geschikt voor mensen die last hebben van hoogtevrees.
Het kasteel dateert uit de 14e eeuw en was oorspronkelijk eigendom van de familie Lekaj, een van de machtigste adellijke families in Albanië tijdens de Middeleeuwen. Lekurski kasteel is gebouwd op een heuveltop en heeft een strategische ligging aan de kust, wat het een belangrijk verdedigingspunt maakte tijdens oorlogen en invasies. Het bestaat uit een aantal gebouwen, waaronder een toren, een poortgebouw en een woontoren. Oorspronkelijk was het omgeven door een muur en had een binnenplaats met een waterput.
Tijdens de 15e en 16e eeuw was Lekurski Kasteel een belangrijk centrum van macht en politiek in Albanië. De familie Lekaj speelde een belangrijke rol in de gevechten tussen de Ottomaanse Turken en de Venetianen, die om de controle van de regio vochten. Het kasteel werd vaak belegerd en veroverd door verschillende strijdkrachten, maar wist telkens weer te worden heroverd door de familie Lekaj.
In de late 17e eeuw verloor de familie Lekaj echter hun macht en het kasteel werd verlaten. Het kasteel werd gedurende de eeuwen daarna vaak gebruikt als een verdedigingspunt tijdens verschillende oorlogen, maar werd steeds verder verwaarloosd en vervallen.
Tegenwoordig is het Lekurski Kasteel vooral een populaire toeristische attractie in Albanië. Het is toegankelijk voor bezoekers en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. Bovendien zijn er nog overblijfselen van lang vervlogen tijden, waarin het kasteel gebruikt werd ter verdediging.
Er zijn plannen om het kasteel te restaureren en te herstellen, zodat het zijn oorspronkelijke glorie kan herwinnen. In de zomer heb je de mogelijkheid om hier iets te drinken en te eten, terwijl je geniet van het uitzicht. Ook worden er soms opvoeringen gegeven. Aangezien wij in het naseizoen zijn gegaan, was helaas alles al gesloten. Hoewel het kasteel tegenwoordig een historisch monument is, is het nog steeds een indrukwekkend gebouw met een rijke geschiedenis en vele verhalen te vertellen.
St. Nicholas Mesopotaans klooster (bezoektijd 30 minuten)
Eigenlijk is het geen echt klooster meer, het zijn vooral de overblijfselen die je tijdens de tour bezoekt. Het St. Nicholas Mesopotaams Klooster is een historisch klooster gelegen in het noorden van Albanië, in de regio Mesopotami. Het klooster is gewijd aan St. Nicholas, de beschermheilige van de streek. Het dateert uit de 17e eeuw en is een belangrijk voorbeeld van de Byzantijnse architectuur in Albanië.
Het klooster is een belangrijk historisch en cultureel monument en heeft een rijke geschiedenis. Het werd gebouwd door monniken uit de regio en heeft een belangrijke rol gespeeld in de bescherming van de christelijke cultuur in het gebied. Helaas is er tijdens het communisme veel verloren gegaan op het gebied van christelijke en religieuze gebouwen in het algemeen.
Gelukkig is hier nog het een en ander bewaard gebleven zoals bijvoorbeeld de prachtige fresco’s en iconen die er te zien zijn. Er liggen plannen klaar om het klooster te herbouwen, maar dat zal nog een lange tijd duren. Het St. Nicholas Mesopotaams klooster staat op de lijst van UNESCO werelderfgoed.
Het klooster is ook een belangrijke plek voor pelgrims die de heilige Nicholas willen eren. Er zijn vele activiteiten en evenementen die plaatsvinden in en rond het klooster, waaronder religieuze ceremoniën en culturele festivals.
Blue Eye (bezoektijd 2,5 uur)
Als er één ding is dat je absoluut moet bezoeken als je in Albanië bent aan de kustzijde van Sarandë dan is het Blue Eye. Dit is één van de meest bekende toeristische attracties van het land. Niet zo gek, want het is een bijzonder mooie plek die je gezien moet hebben. Blue Eye zelf is een ondergrondse bron waaruit water naar boven komt. De bron is ongeveer 50 meter diep en het water komt met 6m2 per seconde naar boven.
Dat op zichzelf is natuurlijk al bijzonder, maar wat het vooral heel bijzonder maakt is de kleur van het water. Dat is namelijk zoals de naam al aangeeft helder blauw en groen. Je kunt van bovenaf in de bron kijken en dan zie je het water zo omhoog borrelen. Nog niet zo lang geleden kon je er ook een duik nemen, maar dat is inmiddels niet meer toegestaan. Mocht Blue Eye wel weer opengaan om een duik te nemen, houd er dan rekening mee dat het water ook op hete zomerdagen ijs- en ijskoud is (let op voor cold shock). Verderop in het park kun je overigens wel pootje baden en zwemmen.
Blue Eye is niet een op zichzelf staande bron, maar maakt deel uit van een natuurpark, waar tal van flora en fauna te vinden is. Het water stroomt met kracht naar lager gelegen gebieden en zorgt daar voor het opwekken van stroom. De bus stopt aan het begin van het park waar je een toegangskaartje moet kopen. Dan gaat het via een breed pad naar boven en dan weer naar beneden. Overal kom je schitterende natuur tegen en hoor je water (snel) stromen. Op het park heb je de mogelijkheid om drinken, snacks en ijs te kopen.
Girokaster kasteel (bezoektijd 2,5 uur)
Na ons bezoek aan Blue Eye reden we verder naar het Girokaster kasteel. Hier hadden we 2,5 uur de tijd om te eten, drinken, winkels te bezoeken en/of het kasteel te bezichtigen. Omdat het inmiddels al later op de middag was hebben we eerst gegeten.
Waarschuwing vooraf: trek goede schoenen aan, want het kasteel ligt bovenop een berg en je zult zelf naar boven moeten wandelen. Of je blijft in het lagere gedeelte, maar dan mis je een heleboel, waaronder het prachtige uitzicht over de stad Girokaster. Let op: voor het kasteel moet je entree betalen, deze niet inbegrepen in de prijs van de tour.
Girokaster Kasteel is een historisch kasteel gelegen in de stad Girokaster, in het noordwesten van Albanië. Het kasteel is een belangrijk voorbeeld van de middeleeuwse architectuur in Albanië en dateert uit de 12e eeuw. Het is gebouwd door de Illyriërs en later door de Byzantijnen en de Ottomaanse Turken bezet.
Op het kasteelterrein bevindt zich ook een fascinerend relikwie uit de Koude Oorlog, de overblijfselen van een Amerikaanse gevechtsvliegtuig, de Lockheed T-33A. De piloot van het vliegtuig zag zich in december 1957 gedwongen om te landen op het Rinas-vliegveld in de hoofdstad van Albanië, Tirana. Er zijn twee versies van het verhaal, de Amerikaanse versie en die van het indertijd Communistische regime van Albanië.
De Amerikaanse versie is gebaseerd op Amerikaanse krantenberichten van januari 1958. Zij berichten dat het vliegtuig verloren was gegaan tijdens een vlucht van de vliegbasis Châteauroux-Déols in Frankrijk naar eindbestemming Napels in Italië. “Onderweg verdwaalde de piloot in dichte mist en raakte uit koers. Omdat zijn brandstof bijna op was, had hij geen andere keuze dan een noodlanding te maken in Albanië”.
Het communistische regime kwam met een heel ander verhaal op de proppen. Radio Tirana berichte: “piloten van het Albanese Volksleger onderschepten het Amerikaanse spionagevliegtuig in het Albanese luchtruim en dwongen het te landen op Rinas”.
De piloot werd voor korte tijd vastgehouden en na twee weken losgelaten, na directe interventie van Nikita Chroesjtsjov, de partijleider van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. De communistische propaganda uit die tijd maakte melding van een “Overwinning op het Amerikaanse Imperialisme”.
Het kasteel is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Albanië en biedt een prachtig uitzicht op de stad Girokaster en de omgeving. Er zijn vele toeristische attracties binnen het kasteel, zoals een museum met archeologische vondsten, een kerk, een bibliotheek en een theater.
Het kasteel is ook een belangrijke plaats voor culturele activiteiten, waaronder festivals, concerten en toneelstukken. Het is een populaire toeristische bestemming voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en cultuur.
Op de terugweg naar Sarandë zijn we via de nieuw aangelegde snelweg gereden die rechtstreeks door de bergen loopt. Dit scheelt heel veel tijd en je hoeft dus geen haarspeldbochten meer te nemen met de kans op tegenliggers waarbij je geen kant op kunt. De nieuwe snelweg ziet er gelikt uit, is breed en je bent op die manier razendsnel (nou ja, in verhouding dan) terug in Sarandë.
[…] paar dagen te kunnen blijven. Uiteindelijk hebben we niet alleen Sarande gezien, maar zijn met een bustour langs 4 bezienswaardigheden gereden. Dat hebben we on the go gedaan, zonder echt een plan te maken. Dat kon, omdat het einde […]
[…] Leestip: Bustour langs 4 bezienswaardigheden in Albanië […]