Home Europa Ontdek de Deense ringforten uit de Vikingtijd

Ontdek de Deense ringforten uit de Vikingtijd

270
0
Ontdek de Deense ringforten uit de Vikingtijd

Vijf historische Deense ringforten uit de Vikingtijd zijn sinds 17 september 2023 opgenomen in de prestigieuze UNESCO Werelderfgoedlijst. Benieuwd wat ringforten zijn en waar je deze kunt vinden in Denemarken? Lees snel verder en ontdek de Deense ringforten uit de Vikingtijd.

 

Wat zijn ringforten?

De ringforten werden onder het bewind van de Deense Vikingkoning Harald Blauwtand tussen 958 en 987 gebouwd en worden gekenmerkt door opmerkelijke symmetrie. Het zijn één van de meest prominente, archeologische overblijfselen uit de Vikingtijd in Denemarken. Hiermee laten ze de ambitie ten tijde van de bouw zien: het Deense Koninkrijk verenigen en beschermen tegen externe vijanden.

 

Deense ringforten uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed

“De Vikingtijd heeft een unieke plaats in de wereldgeschiedenis, en de ringforten zijn een fysieke manifestatie uit de tijd dat Denemarken als één koninkrijk verenigd was en Scandinavië deel uitmaakte van de christelijke beweging in Europa. Daarom is het geweldig dat de Deense ringforten nu door UNESCO worden erkend als werelderfgoed; op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld de Piramiden en de Grote Muur van China.

Deze toekenning zal toekomstig onderzoek en communicatie over de ringforten ondersteunen – en hopelijk ook bijdragen aan het aantrekken van meer bezoekers”, aldus Rane Willerslev, museumdirecteur van het Nationaal Museum van Denemarken.

 

Ontdek de Deense ringforten uit de Vikingtijd

Aggersborg

Aggersborg, gelegen nabij Løgstør in Noord-Jutland, is het grootste van de Vikingtijd ringforten en werd gebouwd rond de jaren 980. De interne diameter van het fort is 240 meter en het ringfort was destijds omgeven door een 9 meter brede en ongeveer 4 meter hoge cirkelvormige wal. Het fort heeft vier poortopeningen, elk op één windrichting gericht. In het midden stond een toren die door 48 woningen omringd werd.

Fyrkat

Het Ringfort Fyrkat nabij Hobro in Noord-Jutland werd gebouwd rond het jaar 980. Vanaf de wal is er nog steeds een indrukwekkend uitzicht. Ten noorden van het fort toont de begraafplaats dat Fyrkat bewoond werd door zowel mannen, vrouwen als kinderen. De mogelijkheid bestaat dat dit fort gebouwd werd als verdedigingswerk om de koninklijke macht te behouden. Buiten het fort is een reconstructie van évan de grootste vikinghuizen gebouwd: opgetrokken uit eikenhout en 28,5 meter lang.

 

Nonnebakken

Nonnebakken, dat vandaag de dag verborgen ligt onder de moderne stad Odense op Funen, werd gebouwd rond het jaar 980. Vanwege zijn geschiedenis en aanzienlijke omvang is het één van de grootste en belangrijkste oude monumenten in het gebied. Nonnebakken (rechtstreeks vertaald: ‘De Nonnenheuvel’) is vernoemd naar een klooster dat zich in de 12e eeuw op de heuvel bevond.

 

Borgring

Het ringfort Borgring (in het Engels: ‘Fortress Ring’) was strategisch gelegen voor de baai bij Køge, in Seeland. Vanaf hier kon al het verkeer in en rond het gebied van Oost-Seeland worden gecontroleerd en gemonitord. Met een binnendiameter van 121,50 meter en wallen van ongeveer 10,5 meter breed zijn de afmetingen van Borgring vergelijkbaar met die van het Fyrkat-fort. Borgring is slechts gedeeltelijk opgegraven en blijft een archeologisch mysterie; elk jaar bezoeken archeologen het gebied om de geheimen van het fort te onderzoeken.

 

Trelleborg

Het ringfort van Trelleborg bij Slagelse in West-Seeland in het prachtige landschap van Tude Ådal. Door jaarringonderzoek op het hout dat gebruikt werd voor de grachten, is de bouw van het fort geschat op ongeveer 980.  De restanten van het grote fort zijn nog steeds duidelijk te zien en bezoekers kunnen het Vikingleven hier ontdekken door een bezoek te brengen aan het gereconstrueerde dorp Slagløse.

Vorig artikel3 Avontuurlijke vakantiebestemmingen in Duitsland
Volgend artikelUNESCO roept historische Thaise stad Si Thep uit tot Werelderfgoed
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in