Home Europa Franse bergen gaan voor groen en duurzaam toerisme

Franse bergen gaan voor groen en duurzaam toerisme

504
0
Franse bergen gaan voor groen en duurzaam toerisme

Steeds meer bestemmingen worden groen. Niet zo gek, want duurzaam toerisme wordt steeds populairder. Dat zie je terugkomen in veel vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa.

 

Wat is duurzaam toerisme?

Duurzaam toerisme is toerisme dat rekening houdt met z’n huidige en toekomstige impact op de economie, de maatschappij en het milieu en dat voldoet aan de behoeften van de reiziger, de branche, het milieu en de lokale gemeenschap, aldus de Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO). Dat is een vorm van toerisme waar de Franse berggebieden wel oren naar hebben, zodat toekomstige bezoekers nog lang van de prachtige natuur kunnen genieten. Aan de slag dus! Met milieuvriendelijke initiatieven, accommodaties en gastronomie.

Groene doelen

Uit verschillende initiatieven blijkt dat de Franse bergen zich actief inzetten voor duurzaam toerisme. En Frankrijk is niet het enige land dat op duurzaam toerisme inspeelt. Dat zie je bijvoorbeeld ook in Slovenië. Het land dat bekend staat als het groene hart van Europa.

Nu zijn er dus al twintig Franse berggebieden beloond met het groene label ‘Flocon vert’ dat zichtbaarheid geeft aan hun bijdrage aan de ecologische transitie van hun bestemming. Ook kunnen toeristen hierdoor een milieubewustere keuze maken wanneer ze hun vakantie boeken.

Daarnaast hebben de exploitanten van de skigebieden in Frankrijk zich gebonden aan 16 doelstellingen onderverdeeld in vijf categorieën (Klimaat en energie, Water en landbouw, Biodiversiteit, Landschap en Afval) om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. Zo worden skiliften uitgerust met zonnepanelen, wil men energieverbruik uit hernieuwbare bronnen halen, gaat men zuinig om met water, worden er 100% elektrische shuttlebussen ingezet en worden bepaalde liften gesloten of vertraagd bij een lage bezettingsgraad. Daarnaast willen de Franse bergen klimaatneutraal zijn tegen 2037.

En wist je dat je makkelijk met de trein op wintersport kunt gaan? Elke winter rijdt immers de Thalys Sneeuw naar de Alpen. Onderweg stopt hij in Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime-La-Plagne, Landry en Bourg-Saint-Maurice. Een mooie manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

 

Nog een tip: via het nieuwe platform ‘GO Savoie Mont Blanc‘ boek je eenvoudig je vervoer naar en binnen het gebied Savoie Mont Blanc. Het platform benadrukt milieuvriendelijke vervoersmiddelen en berekent de CO2-uitstoot per reisoptie. Heel handig!

Overnachten in het ‘groen’

Ook de accommodaties in de Franse gebergtes gaan mee met de duurzame trend. Het hotel Le Val Lachard in de Vercors is getransformeerd van voormalige boerderij tot een passiefhuis (met o.a. een laag energieverbruik en uitstekende ventilatie) dat opgaat in z’n omgeving. En de résidence MMV Étoile des Sybelles in Le Corbier is volledig modulair gebouwd met hernieuwbare grondstoffen waardoor de CO²-uitstoot met 30% is teruggebracht ten opzichte van de uitstoot van een klassieke constructie.

Ook de resorts van Club Med zetten zich al jarenlang in ten behoeve van het milieu. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met lokale producten afkomstig uit extensieve landbouw, er staan meer vegetarische dan wel veganistische gerechten op het menu, ze zijn de strijd aangegaan met wegwerpplastic en ze gaan voedselverspilling tegen. Om je één met de natuur te voelen, is een verblijf in een boomhut van Entre Terre et Ciel in Val d’Arly een uitstekende keus. De hutten bevinden zich zo’n tien meter boven de grond en bieden uitzicht op de Mont Blanc. Niet verkeerd!

Voor degenen die op zoek zijn naar rust, is het chalet Les Balcons du Quiet in Peisey-Vallandry een goede tip. Als gasten met de trein komen, mogen ze gratis badhanddoeken gebruiken. Bovendien is er een oplaadpunt voor elektrische auto’s en wordt de spa verwarmd met zonnepanelen. Zo stimuleert deze accommodatie milieuvriendelijkheid.

Leuk, lekker, lokaal

Al eens gehoord van het Franse label ‘écotable’? Dit wordt toegekend aan restaurants met een duurzame aanpak. Zij volgen bijvoorbeeld de seizoenen, letten op dierenwelzijn en zetten ook vegetarische gerechten op het menu. Een restaurant kan één, twee of drie macarons verdienen, naargelang de mate waarin het zich inzet voor een beter milieu.

In Serre Chevalier heeft Le Trinquet des Boussardes het maximumaantal te pakken als beloning voor het gebruik van korte ketens, lokale producten en duurzaam vlees evenals het streven naar zero waste. Maar er zijn ook tal van restaurants zonder label die rekening houden met het milieu.

Zo volgen de gerechten van Lido, een bistronomisch restaurant met uitzicht op het meer van Gérardmer, de seizoenen en zul je bij L’Assiette de Juliette in Bagnères-de-Bigorre vooral producten en aromatische kruiden uit de regio terugvinden op je bord.

Een echt vakantiegevoel krijg je natuurlijk ook door dingen te proeven die je in je thuisland niet vindt. Probeer daarom eens de ‘oignon de Trébons’ uit de Pyreneeën die afhankelijk van het oogstmoment een andere vorm, kleur en smaak heeft. Pluspunt: van deze ui ga je niet huilen! Je kunt ook thee op basis van planten uit de bergen kopen bij Plantes et Potions in Saint-Maurice-sur-Moselle. Lokaal is het nieuwe normaal.

Vorig artikel10 Zonnige en warme bestemmingen in de lente
Volgend artikelLange Afstandwandelroute van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk uit 1915 herleeft
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in