Wil je naar Kroatië op vakantie? Check dan eerst deze tips, zodat je goed voorbereid op reis gaat. Met tips voor de beste wegen, wat je moet vermijden tot praktische tips over het drinkwater, betalen en nog veel meer.
Kroatië populair vakantieland
Sinds een aantal jaar is Kroatië een ontzettend populair vakantieland. Dat is niet zo gek, want zowel met het vliegtuig als met de auto is het land makkelijk en snel bereikbaar. Daarnaast heeft het land genoeg te bieden zowel voor de rustzoeker, natuurliefhebber als zonaanbidder. Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker als je volgende bestemming Kroatië is. Er zijn nu eenmaal dingen die er heel anders lopen dan je gewend bent.
Bereikbaarheid Kroatië
Zoals eerder gezegd is Kroatië heel goed bereikbaar. Je kunt het land zowel met de auto als met het vliegtuig bereiken. Afhankelijk van de plek van bestemming en vertrekpunt ben je met de auto in ongeveer 12- 14 uur in het land. Dit is zonder tussenstop gerekend. Onder normale omstandigheden ben je dus zeker wel 2 dagen onderweg naar deze vakantiebestemming.
Houd er wel rekening mee dat je door verschillende landen moet rijden en onderweg tolwegen tegenkomt. Ook moet je over vignetten en milieustickers beschikken voor onder andere Duitsland en Oostenrijk.
De wegen in het land zijn over het algemeen zeer goed onderhouden. Dat geldt zeker als je kiest voor rijden over de Europese E65. Deze weg voert langs de bergen met hier en daar een stijging of daling van max. 10%. Er zijn geen haarspeldbochten in de wegen! Hier moet je wel rekening houden met het feit dat de snelheid constant aangepast wordt. Zo rijd je 30, dan weer 70 en het volgende moment moet je terug naar 40.
Kies je voor reizen per vliegtuig dan kun je diverse bestemmingen aanhouden. Zo kun je onder andere naar Zagreb, Split en Dubrovnik vliegen vanaf de verschillende luchthavens. Kijk vooral ook eens naar luchthavens over de grens (Duitsland en België, omdat dit in veel gevallen een stuk voordeliger is). De vlucht duurt afhankelijk van de vertrek en aankomst luchthaven rond de 2 – 2,5 uur.
Wij vlogen op de heenweg vanaf Weeze naar Dubrovnik in iets meer dan 1,5 uur (dat was echt razendsnel en een half uur minder dan ingecalculeerd). Op de terugweg kozen we voor Rotterdam The Hague Airport als aankomst en dat duurde 2 uur excl. een half uur vertraging bij het vertrek.
OV
Je hebt bussen die rijden, maar stel je er niet te veel bij voor. De bussen rijden niet geregeld en zeker niet al te vaak. Buskaartjes kosten heel weinig en als je de tijd hebt is het zeker te doen. In de bussen zijn gordels, vergeet deze niet om te doen, want je rijdt vaak wel langs berghellingen.
Er worden wel heel wat dagtrips georganiseerd met bussen, maar deze kosten aanzienlijk meer geld.
Visum en andere (reis)documenten
Je hebt geen visum nodig om het land te bezoeken. Je moet wel in het bezit zijn van een paspoort of Nederlandse ID-kaart. Wil je omliggende landen bezoeken die geen deel uitmaken van de EU? Dan heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Overigens heb je deze reisdocumenten ook nodig voor je kinderen.
Leestip: Tips en wettelijke regels reizen met baby
Je Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig, waardoor je probleemloos een auto kunt huren mocht je met het vliegtuig naar Kroatië reizen.
Beste reistijd
Het land kent een mediterraan klimaat. Dat wil zeggen dat er voornamelijk milde winters en warme, droge zomers zijn. De beste reistijd begint vanaf mei tot en met september. In de maanden juli en augustus kan het kwik behoorlijk oplopen (makkelijk boven de 30˚ C en meer) houd hier rekening mee.
Wij gingen zelf halverwege mei en de temperaturen waren aangenaam tot deels heel warm: van 20 – ruim 30˚ C. Het water was nog koud (18 – 19˚ C maar bood een fijne verkoeling aan als je eenmaal gewend was).
Vaccinaties
In principe heb je geen aanvullende vaccinaties nodig als je naar dit land gaat. Blijf wel uit de buurt van zwerfkatten en -honden. Deze kunnen namelijk in het ergste geval hondsdol zijn en/of door een krab flinke gezondheidsproblemen met zich meebrengen.
Veiligheid
Kroatië is een veilig land om te reizen. Dat geldt ook voor vrouwen: je kunt dus prima een soloreis maken naar deze bestemming. In het hoogseizoen en bij veel drukte moet je net als in andere landen opletten voor tassenrollers.
De kleurcode van het reisadvies is voor het grootste deel groen. Alleen bepaalde gebieden in de bergen en in het binnenland zijn oranje. Hier moet je alleen naar toe gaan als er noodzakelijke redenen voor zijn. Dat heeft vooral te maken met de oorlog uit de jaren ’90 en het feit dat er nog meer dan 50.000 niet geruimde mijnen zijn. Ga dus vooral niet zomaar de bergen in en als je dat doet: wijk dan niet af van de begaanbare paden, omdat er nog geregeld niet gevonden mijnen afgaan.
Valuta en betaalmiddelen
Kroatië maakt al sinds 2013 deel uit van de EU (de omliggende Balkanlanden hebben wel de aanvraag ingediend, maar zijn tot op heden nog niet toegelaten). Sinds 1 januari 2023 is de Euro ook goedgekeurd als betaalmiddel en sinds oktober 2023 is dit het wettelijke betaalmiddel. Dat betekent dat je gewoon met je Euro’s kunt betalen. In de meeste gevallen kun je ook gewoon met je pinpas of creditcard afrekenen.
Ondanks het feit dat je eigenlijk bijna altijd met kaart kunt betalen is het goed om een bedrag in contant geld mee te nemen. Soms vallen de betaalautomaten uit en kleinere winkels geven soms de voorkeur aan contant. Hoeveel je contant geld je mee moet nemen hangt af van hoe lang je in het land blijft en wat je wil gaan doen. En ook het volgende punt moet je daarbij in overweging nemen.
Is Kroatië een goedkoop vakantieland?
Tot nu stond Kroatië altijd bekend als een goedkope vakantiebestemming. Sinds de invoering van de Euro tegenover de Kuna zijn de prijzen in het land echter significant gestegen. Inwoners zelf gaven aan dat het niet meer leuk is wat de prijzen betreft sinds de verplichte invoering van de Euro.
Wil je uit eten gaan? Dan zijn de prijzen bijna vergelijkbaar met Nederlandse horecaprijzen, zeker in grote steden als Dubrovnik.
En dat geldt niet alleen voor het eten. Attracties zijn vooral in Dubrovnik belachelijk duur. Om maar een voorbeeld te noemen: een wandeling over de stadsmuur van 2 km kost 35 euro. Wil je het Natural History Museum bezoeken (amper 20 minuten tenzij je alles uitgebreid gaat lezen, dan ben je een uurtje zoet) kost 8 euro. Wil je met de gondel naar de top om te genieten van het uitzicht over Dubrovnik? Een kaartje kost 27 euro.
De prijzen voor vluchten en hotels liggen ook een stuk hoger als je deze vergelijkt met bijvoorbeeld Spanje en Griekenland. Ga je met de auto? Dan scheelt het wel iets aangezien de benzineprijzen wel een stuk lager zijn dan in ons land. Ook onderweg (door Duitsland) betaal je minder voor de benzine.
Wat supermarkten betreft geldt dit zeker: hier zijn de prijzen zelfs een stuk hoger dan in ons land. Je komt overal Studenac supermarkten tegen, maar daar zijn de prijzen echt hoog. Wil je betere prijzen en een beter assortiment? Kijk dan uit naar Tommy supermarkten. Deze zijn wat prijzen betreft vergelijkbaar met Nederland en in sommige gevallen iets lager. Bovendien hebben ze veel meer in het assortiment. Zo vind je hier bijvoorbeeld wel babymelk in het schap (deze is wel peperduur!).
Is Kroatië een goedkoop vakantieland? Nee, helaas niet meer. Wil je echt goedkoop weggaan dan kies je beter voor Spanje of Griekenland. Het is en blijft natuurlijk wel een ontzettend mooie bestemming met voldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld ook de omliggende landen zoals Bosnië-Herzegovina en Montenegro te bezoeken.
Drinkwater Kroatië
Is het water in Kroatië veilig te drinken? Ja, je kunt het water uit de kraan gewoon drinken. De smaak is wel iets anders, omdat het water minder hard is. In gebieden waar het water uit de bergen komt, smaakt het water ook ‘voller’, omdat er meer mineralen in het water zitten. Ook kan de kleur iets afwijken, maar je krijgt er in elk geval geen buikpijn of diarree van.
Zelf dronk ik het water en het smaakte gewoon heerlijk. Je kunt dus met een gerust hart flessen vullen met water en deze overal met je meenemen.
Taal
In de toeristische gebieden wordt over het algemeen goed Engels en in sommige gevallen ook een beetje Duits gesproken. Maar dat geldt lang niet overal. Dan spreken de mensen simpelweg niets anders dan hun eigen taal en zul je of gebrui moeten maken van Google translate of met handen en voeten duidelijk moeten maken wat je nodig hebt.
Internet en telefoon
Omdat het land tot de EU behoort zul je hier gewoon gebruik kunnen maken van je telefoonabonnement. Check voor vertrek wel de voorwaarden om verrassingen achteraf te voorkomen.
Het is handig om vooraf Google Maps offline kaarten te downloaden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Wil je de buurlanden bezoeken? Zet dan roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Wil je wel de beschikking hebben over internet? Dan zul je een losse simkaart met prepaid tegoed moeten kopen.
Fooien
Net als in veel andere Europese landen is het gebruikelijk om fooi te geven. Let goed op, want in sommige gevallen staan de servicekosten al op de bon en hoef je niet nog eens extra fooi te geven. Staan de servicekosten niet aangegeven? Dan geef je 10% extra. Het is geen verplichting, maar geeft wel aan dat je blij was met de gegeven service.
Kindvriendelijk
Hier kan ik alleen uit eigen ervaring spreken. Mijn dochter geeft borstvoeding en kreeg eigenlijk altijd een extra glas water aangeboden tijdens het eten. Verder werd er altijd een rustig plekje aangewezen om borstvoeding te geven als ze hierom vroeg. De eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat wij in mei reisden en het dus nog geen hoofdseizoen was. Hierdoor was het overall veel rustiger, waardoor terugtrekken in een restaurant een stuk makkelijker was.
In nagenoeg alle restaurants waren kinderstoelen aanwezig, helaas niet altijd voldoende, waardoor maar 1 kind er gebruik van kon maken. Speciale kindermenu’s heb ik niet gezien op de menukaarten van de restaurants die wij bezochten, maar je kunt er altijd voor kiezen om bijvoorbeeld een extra portie patat erbij te bestellen.
Niet elk restaurant heeft de beschikking over een verschoontafel of een aparte ruimte hiervoor. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Wat dat betreft mag het land gerust nog iets kindvriendelijker worden.
Kunstvoeding is matig verkrijgbaar, waardoor ik het vermoeden heb dat er vooral borstvoeding gegeven wordt. Je kunt kunstvoeding wel kopen bij Tommy supermarket, maar hou er rekening mee dat de keuze beperkt is en duur. Wel heb je in bepaalde steden de Duitse DM en daar vind je iets meer kunstvoeding (ook duurder dan in Duitsland).
Over het algemeen zijn mensen echter dol op kinderen en mijn kleindochter kreeg hier en daar extraatjes (ondanks het feit dat ze pas 7 maanden oud is).
Niet vergeten mee te nemen
Naast de standaard dingen die je absoluut mee wil nemen zoals je telefoon, eventueel camera, kleding en schoenen moet je onderstaande zaken ook niet vergeten:
- Zwemschoenen (er zijn nagenoeg alleen kiezelsteenstranden en in het water komen zee egels voor en daar wil je niet op stappen met blote voeten)
- Kunstvoeding voor je baby
- Zonnehoed en/of pet
- Zonnebril
- Parasol voor kinderwagen/buggy (hierdoor is je kind beschermd tegen zon, maar is er voldoende luchtcirculatie)
De hoofdwegen in Kroatië mogen dan wel goed onderhouden en berijdbaar zijn, maar de binnenwegen kunnen verschrikkelijk slecht onderhouden zijn, heel smal en heel steil (18% en meer) , niet breder dan 3 – meter met aan de ene kant berghelling en aan de andere kant ravijn, zonder vangrails. Wees er ook op voorbereid, dat op alle wegen met uitzondering van de snel en tolwegen fietsers op de weg rijden, ook op de steile smallle bergwegen.
Op de hoofdweg naar Baska op het eiland Krk heb je wel degelijk te maken met haarspeldbochten en steile helllingen, waar ook groepen fietsers rijden
Als je buiten de grote toeristische plekken wikn wil drinken, neem dan de plaatselijke wijn, die is voor 250 ml de helft goedkoper dan een glas cola en is bijzonder goed. Ook het eten in de plaatselijke restaurantjes is er veel goedkoper dan in de toeristische gebieden….