Home Europa Roadtrip Kroatië, Bosnië en Montenegro in 11 dagen

Roadtrip Kroatië, Bosnië en Montenegro in 11 dagen

54
1
Roadtrip Kroatië, Bosnië en Montenegro in 11 dagen

Hoe tof is het om in één trip maar liefst drie landen te bezoeken? Het is mogelijk en wij deden het! In dit artikel neem ik je mee op roadtrip door Kroatië, Bosnië en Montenegro in 11 dagen. Dit kan prima met een huurauto als je zelf met het vliegtuig reist (deden wij ook).

 

Kroatië als startpunt voor je roadtrip

Voor onze roadtrip hebben we een vlucht geboekt vanuit Weeze naar Dubrovnik. Toen wij op zoek waren naar een mooie accommodatie vonden wij een appartement met een review van 9,7. Omdat je dit maar zelden tegenkomt en de prijs ook nog eens super goed was besloten we deze accommodatie te boeken. Het appartement was niet in Dubrovnik, maar in Slano. Slano ligt op ongeveer een uur rijden van Dubrovnik af.

Slano was dus onze uitvalsbasis. Om alles optimaal te bezoeken ben je eigenlijk aangewezen op een auto, aangezien het openbaar vervoer niet heel goed is. Wij boekten onze huurauto op de luchthaven en dat besloten we pas paar dagen later te doen. Dit raad ik af omdat het heel veel stress scheelt als je direct een auto ter beschikking hebt als je van het vliegveld af komt.

Vanuit Slano kun je naar Split rijden: dat is een rit van ongeveer 190 km en deze duurt ongeveer 3,5 tot 4,5 uur. Als wij alleen waren geweest hadden we dit zeker ook gedaan en hadden we geen vaste uitvalsbasis genomen. Wij gingen echter met onze volwassenen kinderen en kleindochter en aangezien het de eerste vakantie was voor haar, mijn dochter en schoonzoon hebben we sommige dingen niet gedaan.

Onderaan het artikel lees je verdere suggesties om een roadtrip te maken zonder vaste uitvalsbasis, waarbij je dus elke keer ter plaatse kijkt voor een andere accommodatie. Dit hebben wij zowel in Corfu als Santorini gedaan en het geeft veel meer vrijheid. Met een baby en grotere groep is het echter lastiger, omdat je last minute moet boeken en dus nooit zekerheid hebt.

Leestip: Kroatie vakantie praktische tips

 

Plekken in Kroatië die je niet mag overslaan tijdens je roadtrip

Kroatië kent veel mooie plekken en tijdens je roadtrip moet je onderstaande plekken zeker bezoeken:

Slano

Een klein dorpje in een baai met prachtig uitzicht, rustige stranden, een mooi boulevard en een paar bezienswaardigheden. Hier kun je ook perfect met de boot aanmeren (of vertrekken) en je kunt boot dagtripjes maken naar de omgeving.  Het is een zeer overzichtelijk dorp met slechts een handvol eetgelegenheden.

Roadtrip Kroatië, Bosnië en Montenegro in 11 dagen slano
Slano, uitzicht vanaf appartement

Miljet

Het groenste eiland van Kroatië is makkelijk en snel bereikbaar vanuit Slano. Vanuit Dubrovnik is het iets verder rijden. Trek er gerust een hele dag voor uit, want het eiland heeft genoeg te bieden. Naast het Nationaal Park kun je hier heerlijk eten, geniet je van spectaculaire uitzichten onderweg (let op: meer bochten en hogere wegen dan op het vasteland) en kun je hier echt tot rust komen. Er zijn verborgen baaien en prachtige natuur.

Roadtrip Kroatië, Bosnië en Montenegro in 11 dagen miljet dorp
Leuk dorpje in een baai op het eiland Miljet

Ston en Maliston

Een historisch dorpje samen met Maliston dat op ongeveer 20 minuten van Slano af ligt. Hier vind je een fort en een historische muur over de berg. Je kunt deze muur beklimmen en erover heen lopen. In tegenstelling tot Dubrovnik kost de muur beklimmen hier slechts 10 euro en is deze een stuk langer en heb je een nog mooier uitzicht vanaf de berg.

Roadtrip Kroatië, Bosnië en Montenegro in 11 dagen Ston
Muur van Ston

 

Dubrovnik

Voor de stad kun je gerust twee dagen uittrekken, aangezien er genoeg te zien en te doen is. Vooral het oude gedeelte van de stad is meer dan de moeite waard. Zoals gezegd kun je hier over de muur lopen en de gondel naar de hoger gelegen berg pakken. Wil je dat niet dan is vervelen er zeker niet bij. Er staan talloze kerkjes, je vindt er een haventje en je kunt eindeloos door de smalle straatjes dwalen op zoek naar een lekker restaurant.

Roadtrip Kroatië, Bosnië en Montenegro in 11 dagen dubrovnik oude stad
Dubrovnik oude stad

 

Roadtrip Kroatië, Bosnië en Montenegro in 11 dagen

Als je een trip wil maken zoals wij dan ziet deze er ongeveer zo uit:

 • Luchthaven naar Slano
 • 1e dag bijkomen en Slano ontdekken
 • Dubrovnik (en wij moesten vanuit Dubrovnik nog een keer naar de luchthaven voor een huurauto)
 • Miljet (20 minuten rijden vanaf Slano): het eiland is per ferry bereikbaar
 • Bosnië: Mostar (dagtrip)
 • Dubrovnik (dagtrip)
 • Ston (in de middag even kijkje nemen in verband met slecht weer tot de middag)
 • Maliston en Ston (muur beklimmen)
 • Bosnië: Neum, enige kustplaats in het land
 • Montenegro (dagbezoek, maar zeker een aanrader om langer te blijven): Herceg Novi

Heb je geen eigen (huur)auto ter beschikking? Dan kun je bovenstaande trips ook doen met de bus (OV) of dagtrips. Houd er wel rekening mee dat deze trips vaak veel langer duren, duurder zijn en je gebonden bent aan bepaalde tijden.

Roadtrip Kroatië, Bosnië en Montenegro in 11 dagen slano
Strakke weg en geen steile bergwegen, maar met een tunnel de bergen door

Bosnië bezoeken

Bosnië is geen EU-land. Je gaat door de douane en je hebt hiervoor een paspoort nodig! Een ID-kaart is niet voldoende.

Bosnië is vanuit diverse plaatsen in Kroatië makkelijk en snel bereikbaar. Zo rijd je vanaf Slano in een half uur naar Neum. Dit is de enige kustplaats in Bosnië en beschikt over een leuke boulevard met eetgelegenheden. Je kunt hier een hele of halve dag voor uittrekken. Wij zijn hier in de late middag en avond geweest om er heerlijk te eten en een kijkje te nemen.

Roadtrip Kroatië, Bosnië en Montenegro in 11 dagen neum
Neum, Bosnie

Als je iets langer in de auto wil zitten, dan raad ik je een bezoek aan Mostar aan. De stad is bekend vanwege de Mostar brug en het oude gedeelte. De brug is tijdens de oorlog voor een deel verwoest, maar in oude glorie hersteld. Je kunt niet alleen de brug oplopen, maar ook de oude stad bezoeken. Trek hier een hele dag voor uit, want vervelen is er niet bij.

Roadtrip door Kroatië, Bosnië en Montenegro Mostar
Uitzicht op de Mostar brug

Onderweg naar Mostar kun je geregeld een pitstop maken voor het geweldige uitzicht. Daarnaast kun je op fantastisch leuke plekken eten  met uitzicht op de Mostar brug en dat allemaal tegen prijzen waar je hier alleen van kunt dromen (heel stuk goedkoper dan buurland Kroatië).

Eigenlijk wilden we nog de Kravice watervallen bezoeken, maar dat is helaas niet meer gelukt. Tijdens een roadtrip raad ik je echter wel aan om deze te bezoeken, omdat het echt spectaculair mooi moet zijn.

 

Montenegro bezoeken

Montenegro is geen EU-land. Je gaat door de douane en je hebt hiervoor een paspoort nodig! Een ID-kaart is niet voldoende.

Wist je dat Montenegro een ander buurland is van Kroatië, helemaal in het zuiden van het land? Dit is een vrij nieuw land, aangezien het eerst Servië Montenegro was. Sinds 2006 is het land echter onafhankelijk. De meeste mensen bezoeken Budvar en Kontor, maar het eerste stadje dat je tegenkomt bij een roadtrip vanuit Kroatië is Herceg Novi (slechts 10 km vanaf de grens). Het is een heerlijk rustig stadje met een oud gedeelte waar je heerlijk doorheen kunt slenteren.

Roadtrip Kroatië, Bosnië en Montenegro in 11 dagen montenegro herceg novi
Oude stadsgedeelte van Herceg Novi

Toegegeven: het oude gedeelte is lastig met de kinderwagen en buggy vanwege de trappen, maar als je iemand hebt die kan helpen dan is het zeker te doen. Daarnaast is er een groot boulevard met allemaal lekkere restaurants en wat winkeltjes, waar je fijn langs kan slenteren. Als het mogelijk is raad ik je aan om hier een extra nacht aan vast te plakken en hier twee dagen te blijven.

 

Uitgewerkte roadtrip Kroatië, Bosnië en Montenegro

Als wij alleen waren geweest dan had onze roadtrip er als volgt uitgezien:

 • Aankomst luchthaven Dubrovnik: auto huren
 • Doorrijden naar Slano voor de eerste overnachting
 • 1e dag: kennis maken met Slano, even bijkomen
 • 2e dag: doorrijden naar Split
 • 3e dag: Split en omgeving verkennen
 • 4e dag: terugrijden en onderweg Miljet bezoeken en overnachten in Slano
 • 5e dag: Maliston en Ston bezoeken
 • 6e dag: Bosnië bezoeken: Neum de badplaats ontdekken
 • 7e dag: Mostar in Bosnië bezoeken en ter plekke overnachten
 • 8e dag: Krivice watervallen bezoeken en terugrijden naar Slano om daar te overnachten
 • 9e dag: vanuit Slano naar Dubrovnik en in de late middag door naar Montenegro, Herceg Novi rijden en ter plekke overnachten
 • 10e dag: doorbrengen in Herceg Novi en in de avond naar Dubrovnik rijden
 • 11e dag: Dubrovnik bezoeken en in de avond terugvliegen naar Nederland

 

Zoals je ziet is het prima te doen om in 11 dagen 3 landen te bezoeken als je Kroatië als uitgangspunt hebt en een auto kunt huren.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in