Home Europa Slovenië, het groene hart van Europa

Slovenië, het groene hart van Europa

481
1
Slovenië het groene hart van Europa

Slovenië is het groene hart van Europa, een perfecte groene en veilige oase voor iedereen. Hier vormen vier verschillende werelden een prachtige harmonie die voelbaar is in de cultuur, gastronomie en natuur. In Slovenië is voor ieder wat wils: van intensieve hiking trails in de besneeuwde bergen tot perfecte hikingtrails in de bossen. Als een van de groenste bestemmingen ter wereld, werkt het land continue aan de inzet van duurzaamheid en innovatieve ontwikkelingen om de natuurlijke en culturele schatten van het land te behouden.

 

Slovenia Green Label

Al generaties lang leven en werken Slovenen als één geheel met de natuur en doen zij er alles aan om de natuur te behouden voor komende generaties. Om duurzaamheid in het toerisme te stimuleren, evalueren, verbeteren en te belonen heeft Slovenië een nationaal programma opgezet genaamd Green Scheme of Slovenian Tourism (GSST). Dit kwaliteits certificeringsprogramma beloond de meest duurzame initiatieven in het toerisme met Slovenia Green labels.

Om het label te kunnen krijgen, moet het initiatief voldoen aan de 84 criteria, verdeeld over 6 categorieën (beheer van de bestemming, natuur en landschap, milieu en klimaat, cultuur en traditie, sociaal klimaat en toerisme performance) van het International Green Destinations Foundations. Afhankelijk van de mate waarin aan de criteria is voldaan, kunnen bestemmingen een platina, gouden, zilveren of bronzen label krijgen. Door het hele land heen kom je bij reisorganisaties, accommodaties, attracties, parken, restaurant en stranden bordjes met ‘’Slovenian Green’’ tegen.

 

Verblijf in duurzame accommodaties

Een positieve en verantwoordelijke houding ten opzichte van het milieu wordt steeds belangrijker bij het kiezen van een vakantie. Ontsnappen aan de alledaagse drukte in de natuur en het smeden van meer intieme relaties komt op de voorgrond. Dit is ook bekend bij Sloveense accommodaties en daarom voldoen steeds meer Sloveense accommodaties aan de Slovenia Green Accommodation label.

Verblijf in de groene omgevingen van een agritoerisme boerderij, een groene boetiek hotel waar je gerechten van lokale ingrediënten voorgeschoteld krijgt, een glamping accommodatie midden in de natuur of in een thermale spa.

 

Ontdek de groene parken

Maar liefst 13 procent van het Sloveense grondgebied is beschermd gebied. Het is moeilijk een vergelijkbaar klein deel van de wereld te vinden dat zo rijk is aan biodiversiteit. Slovenië heeft één national park, 3 regionale parken, 37 landscape parken en 66 natuurreservaten.

De drie Sloveense regionale parken, Kozjansko Park, Škocjan Caves Park en Notranjska Regional Park zijn drie totaal verschillende werelden. Ieder park herbergt in elk seizoen een grote verscheidenheid aan planten- en boomsoorten. Triglav National Park, Kozjansko Regional Park, Škocjan Caves Park en Logar Valley Landscape Park hebben de Slovenian Green Park label.

 

Groen gekleurde bezienswaardigheden

Elke plaats heeft zijn specifieke bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Er zijn 11 lokale attracties in Slovenië die het label Slovenia Green Attraction hebben verdiend zoals Ljubljana kasteel, wijnmakerij Klet Brda en Expano Paviljoen.

 

Duurzaamheid op het “menu”

De Sloveense keuken is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten uit de directe omgeving. Hier wordt de moderne keuken gecombineerd met elementen uit de culinaire tradities. Restaurants die duurzaamheid voorop stellen bij het creëren van hun specialiteiten en werken met authentieke en seizoensgebonden gerechten met een lokaal karakter, afval verbruik verminderen, plastic voor eenmalig gebruik elimineren en natuurlijke hulpbronnen gebruiken, maken kans op de Slovenia Green Cuisine Label.

Voor ieder die gepassioneerd is door gastronomie en duurzaamheid nauw aan het hart ligt kan terecht bij een van de vele Slovenia Green Cuisine label restaurants, waaronder diverse MICHELIN Green Star restaurants.

 

Stranden voor toekomstige generaties

Wat is er mooier dan een duik te nemen in helder zeewater op een warme zomerdag bij het strand? Slovenië doet er alles aan om ervoor te zorgen dat ook de toekomstige generaties van schoon water kunnen genieten. Grajsko kopališče Bled en Portorož Central Beach zijn stranden met het Slovenia Green Beach label.

Vorig artikelDicht bij de natuur: wildkamperen in Oman
Volgend artikelTips voor je vakantie in München en omgeving
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in