Home Europa Tips als je naar Albanië op vakantie gaat

Tips als je naar Albanië op vakantie gaat

693
3
Tips als je naar Albanië op vakantie gaat

Albanië is een uitgestrekt land en kan zowel per vliegtuig als met de boot (vanuit Corfu) bereikt worden. Als vakantieland is het vaak nog ondergewaardeerd, terwijl het veel te bieden heeft. Maar voordat je een vakantie plant: lees eerst deze tips als je naar Albanië op vakantie gaat.

 

Albanië, een ontzettend leuk vakantieland

Alhoewel ik zelf maar een paar dagen door heb gebracht in Albanië (vanuit Corfu) heeft het land mijn hart gestolen. De mensen zijn ontzettend vriendelijk, het eten is heerlijk, veel en goedkoop en het land heeft heel veel te bieden op het gebied van historie en natuur. Aan de kust is het heerlijk genieten, kun je zwemmen en in Sarandë waan je je zelf ergens in de tropen dankzij de vele palmbomen en de bloeiende bougainville die je hier vindt. Landinwarts vind je meer bergen en kun je kennismaken met de lokale bevolking. Al met al is het een tof land dat je zeker een keer bezocht moet hebben.

 

Tips als je naar Albanië op vakantie gaat

Albanië ligt aan de overkant van het Griekse eiland Corfu en is verder omgeven door het vasteland van Griekenland, Macedonië, Kosovo en Montenegro. Het land ligt weliswaar in Europa, maar maakt (nog) geen deel uit van de EU. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het reizen met een aantal zaken rekening moet houden:

 • Albanië heeft een eigen munt: met de Euro kom je niet ver. Omdat je niet overal met pin kunt betalen is het raadzaam om geld op te nemen. Dit doe je het beste voordat je het land binnenkomt of net na binnenkomst. Houd er rekening mee dat het opnemen van geld (wisselen) behoorlijk in de papieren kan lopen wat de kosten betreft. Neem daarom liever een groter bedrag op dan elke keer kleine bedragenTips als je naar Albanië op vakantie gaat geld
 • Omdat het land geen deel uitmaakt van de EU is je telefoonabonnement hier niet geldig. Je kunt dit eenvoudig oplossen door een lokale belkaart met internet- en beltegoed te kopen. Doe je dit niet en maak je gebruik van je gewone telefoonabonnement dan is de kans groot dat je honderden euro’s meer moet betalen
 • Albanië is lange tijd communistisch geweest, waardoor alles wat maar enigszins met geloof en religie te maken heeft verboden was. Inmiddels is dit verandert en mogen kerken en kloosters weer bezocht worden. Helaas zijn hiervan vaak alleen ruïnes over en weten mensen heel weinig te vertellen over de geschiedenis ervan
 • Bij Albanië denken mensen niet direct aan moslims, maar een deel van het land hangt de islam aan. Dat hoor je bijvoorbeeld ook in Sarandë als er opgeroepen wordt tot het avondgebed.
 • Het eten heeft veel weg van Grieks eten, inclusief de bijbehorende tzatziki. Bij elke maaltijd wordt standaard brood geserveerd. Let op: over het algemeen zijn de porties ontzettend groot, dat brood is echt een extraatje. Voor festiviteiten en speciale gelegenheden wordt lam of schaap geserveerd.
 • Het vlees smaakt heel anders dan in Nederland. Dat komt omdat koeien, schapen en geiten daar over het algemeen gewoon los rondlopen (ook in de bergen en heuvels). Daar genieten de dieren van alles wat de natuur te bieden heeft, onder andere ook geneeskrachtige kruiden die de dieren binnenkrijgen. Het vlees is daarom extra smakelijk en mals.
 • Alhoewel Albanezen een slechte naam hebben vanwege maffia praktijken, is het een ontzettend veilig land. En niet alleen dat: de mensen zijn er ontzettend behulpzaam en vriendelijk. Ze balen dat ze een slecht imago hebben en doen er werkelijk alles aan om dit imago bij vakantiegangers te veranderen.
 • Je kunt in Albanië eigenlijk elk seizoen terecht: in de winter kun je zelfs genieten van wintersport in de bergen. Over het algemeen heerst er een mediterraan klimaat: dat betekent zeer warme zomers en milde winters. Moet er wel eerlijkheidshalve bij zeggen dat de winters veel korter duren dan in Nederland en je al gauw weer kunt genieten van heerlijk weer, vooral aan de kust.Tips als je naar Albanië op vakantie gaat sarande
 • Het is een redelijk arm land, waardoor het als vakantiebestemming bijzonder goedkoop is om te bezoeken. Uit eten kun je zowel in de middag als de avond en dan nog ben je hooguit 20- 30 euro kwijt voor twee personen (dus warme lunch en diner).
 • De wegen staan erom bekend dat ze vol gaten en kuilen zijn. Wil je er zelf op uit met de auto? Zorg dan dat je niet alleen vooruit kijkt, maar houd je oog op de weg zelf. Dat kan namelijk heel wat ellende schelen.
 • In Albanië kennen ze geen rookverbod. Als je op een terras zit kun je dus zomaar omgeven zijn door rokende mensen. Houd hier rekening mee als je ergens gaat eten.
 • Ga je naar een winkel, dan is de kans groot dat je hier dingen tegenkomt die in Nederland al lang verbannen zijn. Denk daarbij aan plastic rietjes. Of flessen die gewoon weggegooid worden (want statiegeld kennen ze hier niet).
 • Als je een taxi wil nemen, spreek dan van tevoren een duidelijke prijs af
 • Fooi geven in Albanië wordt op prijs gesteld. In principe geef je fooi als het eten gesmaakt heeft en de bediening het werk goed gedaan heeft. Alhoewel je op internet veelal leest dat 10% normaal is om te geven: volgens lokale mensen is het voldoende om de rekening af te ronden. Daarmee geef je al een enorme blijk van waardering

Leestip: Bustour langs 4 bezienswaardigheden in Albanië 

Als je met alle bovenstaande punten rekening houdt, dan staat niets een geweldige vakantie in de weg!

 

Vorig artikel6x carnaval wereldwijd van Mardi Gras tot Wow Wow West in Portugal
Volgend artikelDe leukste boottochten vanuit Corfu
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in