Home Europa Tips voor je volgende vakantie naar Griekenland

Tips voor je volgende vakantie naar Griekenland

738
0
Tips voor je volgende vakantie naar Griekenland

Griekenland is een populair vakantieland en dat is met een reden. Het is namelijk een veelzijdig en goedkoop vakantieland, waar het in de vanaf de lente tot de nazomer heerlijk weer is. Tel hierbij lekker eten en je hebt een top vakantiebestemming. Wil je naar Griekenland? Lees dan eerst deze tips voor je volgende vakantie naar Griekenland.

 

Griekenland, zo veel bestemmingen om uit te kiezen

Griekenland bestaat uit een combinatie van vasteland en heel veel verschillende eilanden. Elk eiland heeft zijn eigen charmes en bezienswaardigheden. Voor welk deel van Griekenland je kiest hangt van veel factoren af:

  • Wil je een actieve vakantie met veel culturele bezienswaardigheden of kies je liever voor zon, zee en strand?
  • Hoe lang wil je vliegen?
  • Hoe zit het met de temperaturen op de gewenste plek?
  • Is er ergens een speciale aanbieding?
  • Hoe populair is de bestemming?

Heb je eenmaal een leuke Griekse bestemming gevonden, dan kan de voorpret beginnen. En bij voorpret horen ook dingen als je inlezen over heersende gebruiken en andere zaken waar je rekening mee moet houden.

 

Tips voor je volgende vakantie naar Griekenland

Voordat je naar Griekenland gaat is het goed om te weten dat Grieken erg trots zijn op hun land. Dat zie je aan alles, maar merk je vooral als je met de lokale bevolking gaat praten. Grieken vinden het fijn om over hun land te praten en doet dit vol passie en met trots. Wil je een gesprek aangaan met locals? Dan helpt het zeker als je complimenten maakt over het land en de streek. Een beetje inlezen kan daarom zeker geen kwaad.

 

Griekse rijstijl

Als je een huurauto hebt, zorg dan dat je er rekening mee houdt dat Grieken anders rijden dan wij hier gewend zijn. De verkeersborden en verkeersregels zijn in principe hetzelfde, maar er wordt heel anders gereden. Vaak sneller en de veiligheid lijkt ook niet altijd even goed in het oog te worden gehouden. Verder kan het verkeer chaotisch overkomen, maar geloof mij: er zit grote logica in de rijstijl en wat de veiligheid betreft valt dat ook allemaal mee. Als je op een weg rijdt waar kuilen in het asfalt zitten en je te maken hebt met rondlopende zwerfhonden en katten, dan moet je nu eenmaal anders rijden dan in het zo geordende Nederland.

Tips voor je volgende vakantie naar Griekenland auto rijden

Contant geld

Alhoewel je op verreweg de meeste plaatsen gewoon met pin kunt betalen, raad ik je toch aan om contant geld mee te nemen. Soms zijn er activiteiten of bezienswaardigheden waar je niet kunt pinnen en dan is het fijn om betalingen toch te kunnen doen. Dit geldt zeker als je van plan bent om een boottocht te maken of bijvoorbeeld de bergen intrekt. Zorg dus dat je altijd 50 euro of zo cash op zak hebt ongeacht naar welke bestemming je gaat in Griekenland.

 

Zwerfdieren

Helaas zie je overal in Griekenland zwerfdieren. In veel gevallen wordt voor de dieren gezorgd, in sommige gevallen niet. Op Kos heb je bijvoorbeeld een heel bos waar talloze katten (Blaka Forest) rondlopen. Deze worden verzorgd, krijgen eten en drinken. Helaas zijn niet alle zwerfdieren gezond. Daarom kun je beter uit de buurt blijven van deze katten en honden (al is dat niet altijd mogelijk en zitten er echt hele lieve dieren tussen). Zorg er in elk geval voor dat een kat of hond je niet krabt! Mocht je wel gekrabd worden, zorg dan dat de wond bloed en ontsmet wordt. Houd de wond ook in de gaten dat deze niet gaat ontsteken.

 

 

Locals bezoeken en spreken

Zoals gezegd zijn Grieken dol op hun land en vinden ze het niet erg om meer van hun land en cultuur te laten zien. Tenminste: als jij hier open voor staat. Een gesprek met locals kan voor aangename verrassingen zorgen en leidt je vaak naar bezienswaardigheden die niet bij iedereen bekend zijn. Bovendien kan het bakken vol geld schelen als je gebruik maakt van de diensten van locals in plaats van toeristische organisaties.

 

Fooi geven in Griekenland

De salarissen zijn in Griekenland niet al te best. Dit zorgt ervoor dat mensen die bijvoorbeeld in de horeca werken ontzettend blij zijn met fooi dat ze krijgen. Het is dan ook gebruikelijk om als een maaltijd in de smaak is gevallen fooi te geven aan de ober. Normaal gesproken laat je een fooi van 5 – 10 % achter na het afrekenen. Voor jou een kleine moeite, voor de doorsnee Griek een flink extraatje.

 

Bescherm jezelf tegen de zon

Of je nu een hoed, pet of zonnebrandcrème gebruikt, de zon in Griekenland is niet te vergelijken met de zon hier. Deze is vaak feller, maar valt niet altijd op, omdat er wind staat (vaak het geval op de eilanden zoals bijvoorbeeld Kos). Dit kan erg verraderlijk zijn en daarom is zonbescherming en voldoende drinken meenemen een must.

 

Drinkwater in Griekenland

In principe kun je in Griekenland overal water uit de kraan drinken. Op sommige plekken wordt echter extra chloor toegevoegd aan het drinkwater. Als je dat niet gewend bent, dan kun je hier maag- en darmklachten van krijgen. Het beste kun je in het hotel navragen of het water drinkbaar is. Een hoger chloorgehalte kun je overigens vaak ook gewoon ruiken.

 

Toiletpapier niet doorspoelen

Dit geldt vooral als je naar een Grieks eiland op vakantie gaat: toiletpapier mag niet door het toilet gespoeld worden, omdat het voor verstoppingen kan zorgen. In plaats van toiletpapier door het toilet te spoelen, moet je dit in de prullenbak gooien. Dit is ook overal netjes aangegeven met plaatjes.

 

Grieks eten en drinken

Als je naar een vakantieland gaat wil je natuurlijk lokale gerechten proeven. Bij nagenoeg elk restaurant krijg je complementair brood met smeersel vooraf (dit wordt in de meeste gevallen niet in rekening gebracht, maar is van het huis). Traditionele Griekse gerechten die je zeker moet proeven:

  • Tzatziki (yoghurt met knoflook en komkommer, olijfolie)
  • Mousaka (laagjes aubergine met gehakt en aardappelen en bechamelsaus)
  • Fetakaas
  • Spanakopita (gevulde bladerdeeg)
  • Souvlaki (vleesspies, vaak kip of varken)

De meeste gerechten worden geserveerd met patat en typisch Griekse rijst. Sterke drank (ouzo) wordt niet altijd, maar alleen soms geserveerd en zul je zelf moeten bestellen. Hou je van sterke koffie? Bestel dan een kopje Griekse koffie.

Tips voor je volgende vakantie naar Griekenland eten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in