Home Europa Wat te doen in Mons?

Wat te doen in Mons?

297
0
Wat te doen in Mons

Mons, of zoals ze in België zeggen, Bergen, was in 2015 de culturele hoofdstad van Europa. Ken je Mons nog niet? Benieuwd wat te doen in Mons? Lees dan snel verder en ontdek de leukste tips om de Belgische stad Bergen te ontdekken.

 

Mons, Bergen in België

Mons ligt in West-Wallonië, het Franstalige deel van België niet ver van de Franse grens. Het is een voor Nederlanders nog vrij nieuwe en onontdekte provincie, terwijl deze zo veel te bieden heeft. Vakantiegangers komen hier helemaal aan hun trekken, zowel op cultureel als historisch vlak. Ook de inwendige mens komt niets tekort, terwijl foodies hun ogen uit kijken bij alle mooie heerlijkheden. Verder kun je hier genieten van de natuur, rust en ruimte. Omdat het gebied nog niet ontdekt is door het massatoerisme is het hier goed toeven.

Wat te doen in Mons?

Mons is niet voor niets de culturele hoofdstad geweest. Je kunt hier zoveel zien en doen dat je er makkelijk en leuk weekendje weg van maakt. Hieronder vind je tips wat te doen in Mons.

 

1. Maak een wandeling door de stad

Om een stad te leren kennen is het handig om een wandeling door de stad te maken. Let daarbij niet alleen op winkels, terrassen en restaurants, maar kijk zeker eens goed om je heen. De stad heeft interessante huizen, waaronder oude mijnwerkershuisjes.

 

2. Bezoek een museum

Mons heeft tal van musea, voor ieder wat wils. Van een artotheek tot het Mons Memorial Museum. Hou je van exposities en moderne kunst? Gecombineerd met een vleugje historie? Dan mag een bezoek aan Le Grand Hornu zeker niet ontbreken. Dit oude mijnwerkerscomplex is 10.000 m2 groot en je kunt hier onder andere de oudste nog bewaard gebleven mijnwerkershuisjes ter wereld vinden.

Wat te doen in Mons le grand hornu

Het complex staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het gebouw zelf zijn verschillende exposities en tentoonstellingen te vinden die om de paar maanden wisselen. Wil je je smaakpapillen verwennen? Geniet dan in het bijbehorende restaurant van een 3 of 4 gangen lunch gemaakt van biologische, lokale producten.

 

3. Vincent van Gogh

Veel mensen weten niet dat Vincent van Gogh maandenlang in Mons gewoond heeft. Hij was hier als zendeling om het Evangelie te verspreiden onder de mijnwerkers. Je hebt in Mons de mogelijkheid om de Vincent van Gogh route  te fietsen. Je komt daarbij langs verschillende plekken waar Vincent van Gogh gewoond en gewerkt heeft. Je kunt zelfs het huis van Vincent van Gogh bezoeken.

Wat te doen in Mons Vincent van Gogh huis

 

4. Kerken en kathedralen

Net als in veel andere katholieke delen van België vind je hier diverse kerken en kathedralen die het bezoeken meer dan waard zijn. Zo kun je bijvoorbeeld de Sint Waldriuskerk bezoeken. Dit imposante gebouw is zowel aan de buiten- als aan de binnenkant ontzettend mooi om te zien. Omdat de kerk op een heuvel staat heb je vanaf boven een mooi uitzicht over de stad Mons.

Wat te doen in Mons kathedraal

 

5. Belfort in Mons

Een markant straatbeeld in Mons vormt de Belfort toren. De 87 meter hoge toren staat op de Werelderfgoedlijst van het UNESCO. Je kunt de toren beklimmen om op die manier te genieten van schitterend uitzicht over de stad. De toren is gebouwd is barokstijl en het enige belfort van het land, wat het weer tot een unicum maakt.

Wat te doen in Mons Belfort

 

6. De Grote Markt

Als er één plek is die je niet over mag slaan tijdens je bezoek aan Mons dan is het de Grote Markt. Hier zie je gebouwen in de meest uiteenlopende bouwstijlen: van de 15e eeuw tot vandaag de dag. In de zomermaanden is het hier goed toeven, aangezien de markt dan volstaat met terrassen waar je kunt genieten van heerlijk eten en drinken. Hier vindt overigens ook het bekende Doudou festival plaats (op de eerste zondag na Pinksteren).

 

7. Street Art in Mons

Loop je door de straten en steegjes van Mons, vergeet dan niet goed om je heen te kijken. Niet alleen vanwege de architectuur, maar vooral ook vanwege de streetart. De leukste prenten vind je op de gevels van uiteenlopende gebouwen.

Wat te doen in Mons streetart

 

8. Loop langs de aap van Bergen

Als je toch in Bergen bent, vergeet dan niet langs de aap van Mons te gaan. Deze vind je bij de uitgang van het stadhuis. Er wordt gezegd dat iedereen die de aap over zijn hoofd aait, geluk en voorspoed tegemoet gaat. Dat is ook de reden dat bruidsparen de aap aaien, voordat ze hun weg als pas getrouwd koppel vervolgen.

 

9. Genieten van lekker eten en drinken

In tegenstelling tot veel plaatsen Nederland is Mons een culinaire stad, waar je smaakpapillen verwend worden. Je hebt de keuze uit talloze restaurants, cafés en bars. Geniet van een uitgebreid 7 of 8-gangen menu van restaurant Les Gribaumont. Een restaurant dat de kunst verstaat om te koken met lokale en biologische producten, waarbij rekening gehouden wordt met de aanwezige voorraad. Hierdoor wisselt het menu dagelijks en is het altijd een verrassing wat je krijgt (vlees, vis of vegetarisch).

Zoek je een leuke lunchtent? Breng dan een bezoekje aan Mémé Tartine. Hier worden broodjes geserveerd met verse en lokale producten. Vergeet vooral het Nederlandse bammetje, want de broodjes zijn hier enorm (met een berg aan beleg). Je kunt hier bovendien heerlijke drankjes krijgen bij je lunch. Ideaal als je even bij moet komen van een lange fietstocht of wandeling door de stad.

Wat te doen in Mons meme tartine

Wat te doen in Mons meme tartine broodje

Vorig artikelVerborgen stranden Texas ontdek paradijselijke stranden weg van het massatoerisme
Volgend artikelDe leukste pretparken van België
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in