Met de 1.200 kilometer lange Franse Atlantische kustlijn is de verleiding groot om hier enkel te strandhangen. Toch is er meer te ontdekken dan de brede zandstranden als die van Lacanau en Mimizan. Slechts enkele kilometers landinwaarts vind je een van de mooiste dorpjes van Frankrijk, proef je verser dan verse oesters en kun je dineren midden in een van de meest biologisch diverse wetlands van Europa. Deze zes uitstapjes in het achterland van de Atlantische Kust Frankrijk trekken zelfs de meest notoire strandhanger van het strand.
Struinen door de mooiste dorpen van Frankrijk
Ainhoa en Sare zijn naast Saint-Jean-Pied-de-Port en La Bastide-Clairence twee van de vier Baskische dorpen met de titel “de mooiste dorpen van Frankrijk”. Hier staan de typische stenen huizen met hun witte gevels en rood, blauw of groen houtwerk met bijpassende luiken naast elkaar. De Baskische huizen vormen de hoeksteen van het sociale en politieke leven in de dorpen. Het hart van deze dorpen is vaak de frontón, de schottenmuur van het Baskische pelottespel. Absoluut prachtig om doorheen te struinen!
Oesters proeven op het voormalig eiland Talais
Tussen de Atlantische Oceaan en de rivier de Gironde ligt Talais. Tot de 15e eeuw was het dorp in de Médoc nog een eiland. Ook nu nog speelt de visserij een belangrijke rol in het dorp van 700 inwoners. Vanuit pittoreske paalwoningen laten de vissers hun vierkante netten in het water glijden. In de oesterhaven aan het kanaal van Talais nodigen de kleine witte en blauwe hutjes van de oesterkwekers je uit om de lokale specialiteit te proeven. Als je de omgeving wilt verkennen, kun je een tocht van 13 kilometer te voet of op de fiets maken rond het dorp en naar de monding van de rivier.
Fietsen over een van de oudste hangbruggen van Europa
Een van de oudste hangbruggen in Europa overspant de rivier de Charente ten oosten van de stad Rochefort. De hangbrug van Tonnay-Charente kent nogal een turbulente historie. De brug werd voltooid in 1841 en ingehuldigd in 1842, maar zakte steeds verder weg. Pas in 1985 werd hij opengesteld voor verkeer, maar korte tijd later kon de brug het gewicht van al het verkeer niet meer aan.
Een groot gewin voor fietsers en voetgangers, want de fotogenieke hangbrug, ondersteund door 51 bogen, is vandaag de dag niet meer begaanbaar voor auto’s. Wie wil genieten van het prachtige uitzicht neemt de acht kilometer lange fietsroute “Circuit des Aqueducs”, die ook de brug passeert.
Wandelen door het moerasgebied Marais de L’île d’Olonne
Ver weg van alle drukte en midden in de natuur ligt Île d’Olonne. Dit dorp, dat op een tiental kilometer van de kust ligt, was vroeger de thuisbasis van talrijke zoutzieders. Vandaag de dag vind je nog een aantal zoutvelden ten westen van het dorp. En in het dorp heb je vanaf de klokkentoren van de kerk Saint-Martin de Vertou een panoramisch uitzicht over het landschap, de kleine steegjes, het moerasland en twee rivieren.
Dat moerasland is ook een absolute must. Hier kun je namelijk een prachtige wandeling van 14 kilometer maken, waarbij je in iets minder dan vier uur door het natuurreservaat loopt en onderweg talloze verschillende vogelsoorten kunt spotten.
Een bezoek aan de meer dan 100 jaar oude boothuizen van Gastes
Op steenworp afstand van de Atlantische Oceaan vind je aan de zuidelijke oever van het meer van Biscarrosse het dorp Gastes. Hier staan de meer dan 100 jaar oude boothuizen. Naast deze boothuizen kun je in deze regio ook meer leren over de historie van watervliegtuigen. Ga hiervoor naar het welbekende plaatsje Biscarrosse.
In het lokale museum leer jij alles over de watervliegtuigen, die hier in 1910 opstegen en de trans-Atlantische vluchten naar New York of Fort-de-France uitvoerden. Luchtvaartlegendes als Mermoz, Guillaumet en Saint-Exupéry zaten destijds aan de stuurknuppel. Nog niet klaar met de historie? Ga dan ook nog naar Sanguinet. Bij het “Conservatoire des Landes” kun je je namelijk onderdompelen in de traditie van de harswinning.
Dineren midden in de natuur in La Brière
Het regionale natuurpark La Brière wordt vanwege zijn diversiteit gezien als een van de meest biologisch diverse wetlands van Europa. Eric Guérin, een chef uit Parijs, is in 1995 ook verliefd geworden op de natuur in La Brière en opende daarom daar, midden in de natuur, zijn hotel-restaurant met spa ‘La Mare aux Oiseaux’. Dit restaurant ligt op een van de zeven eilanden in de gemeente Saint-Joachim en dus midden in het natuurpark. Hij creëert jaarlijks meer dan 300 gerechten, geïnspireerd op zijn eigen leven, reizen en ontmoetingen. Leuk detail: Eric tekent eerst zijn gerechten voordat hij ze bereidt!