Home Nederland Budgetproof tips voor een geslaagde staycation met kinderen

Budgetproof tips voor een geslaagde staycation met kinderen

1249
0
Budgetproof tips voor een geslaagde staycation met kinderen

Heb je weinig te besteden, maar gun je jouw kinderen een onvergetelijke vakantie? Geen nood, met deze budgetproof tips voor een geslaagde staycation met kinderen wordt het een onvergetelijke zomervakantie. Genieten voor het hele gezin.

 

Zomervakantie in eigen land

Veel mensen denken bij vakantie aan een trip naar het buitenland. Gelukkig hoef je niet per se een reis te maken om volop te kunnen genieten. Ook in eigen land is er genoeg te zien en te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van op wildsafari gaan in Nederland? Of genieten van lekker eten in een kindvriendelijk restaurant? Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden om ergens te gaan zwemmen, picknicken, voetballen en nog veel meer.

 

Budgetproof tips voor een geslaagde staycation met kinderen

Heb je geen idee wat je kunt doen met je kind(eren)? Lees dan snel verder, want met deze tips verveelt je kind zich gegarandeerd niet deze zomer

Budgetproof tips voor als het regent in de zomervakantie

Regen een spelbreker? Absoluut niet! Ook als het regent in de zomervakantie is er genoeg te doen in en rondom het huis.

 • Ga stampen in de plassen! Als ouder doe je natuurlijk lekker mee, want dat maakt het extra leuk
 • Zet een badje in de badkamer, laat ze daar met zwemkleding aan net doen alsof ze in een zwembad zijn
 • Maak een thuis restaurantv. tappas van alle restjes. Dek in ieder geval de tafel mooi en trek je mooiste kleding aan (nog leuker word het als je de kids een paar dagen van te voren al een uitnodiging stuurt )
 • Laat je kids een high tea geven van 10:00 tot 11:00 of ergens in de middag. Nodig buurkindjes uit en laat ze ook iets lekkers meenemen. Jullie zorgen voor de thee en bijvoorbeeld wat chocolade of koekjes. Leg een mooi tafelkleed op tafel en zet mooie theekopjes erbij. Een pot met thee, lekkers, muziekje erbij en de high tea is al geslaagd!
 • Bouw met grote kartonnen dozen een fort in de woonkamer. Of verschuif de meubels en maak van kussens en dekbedden een tent.
 • Picknicken kan ook prima binnenshuis. Het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn , zolang er maar een kleed op de grond ligt met bordjes erop zijn kids snel tevreden.
 • Beauty dag met je kind. Lak samen je nagels en doe een gezichtsmasker, dat kan ook prima met huis-tuin-keuken middelen. Als laatste maak je kind op met mooie make-up van jou
 • Maak een knikkerbaan van boven naar beneden. Op o.a de weggeefhoeken kun je plastic buizen vragen/vinden. Deze plak je aan elkaar vast met stevig plakband en zo maak je een knikkerbaan langs de trap. Let wel op dat je hem niet te snel maakt en dat je een kartnonendoos met handdoek aan de onderkant plaatst om de knikker op te vangen.
 • Ga naar de bibliotheek. Vaak worden er leuke extra gratis actvitieten georganiseerd in de vakantie.
 • Experimenteer erop los. Google is je beste vriend voor leuke en goedkope proefjes. Vind je dit allemaal te lastig? Dan kun je het volgende doen: vries wat geprakte of bananen uit de blender in. Daarna kun je dit samen proeven als zelfgemaakt ijs.
 • Maak smurfensnot: een beetje shampoo of zeep in een plasticzakje en kneden maar (een extra zakje voor de stevigheid is geen overbodige luxe als je rommel wil voorkomen)
 • Leg lekkere dekentjes op de grond en maak samen met je kids popcorn in een pan (heel goedkoop en lol verzekerd). Hierna gaan jullie allemaal op de dekentjes zitten of liggen en kijken jullie samen een leuke (of meerdere leuke) film.

Weet je zelf niets meer te verzinnen en is het weer te slecht om buiten te zijn? Vraag dan je kids wat ze willen doen. Kinderen hebben een grote fantasie en komen vaak zelf met de leukste ideeën als je ze vraagt

 

Budgetproof tips voor leuke activiteiten bij mooi weer

Als het buiten mooi weer is, is het voor veel ouders makkelijker om iets leuks te verzinnen om te doen. Mocht je toch nog wat inspiratie zoeken, dan vind je hieronder mooi weer activiteiten voor de zomervakantie. Activiteiten die niets of heel weinig kosten.

 • Bezoek gratis speeltuinen in de buurt en wissel af.
 • Als je dichtbij een bos woont, dan kun je een echte schatkaart maken met aanwijzingen om door het bos te lopen. De schat is dan bijvoorbeeld een ijsje bij jullie thuis (uit de vriezer).
 • Woon je dichtbij het strand/zand? Bouw dan samen met je kind een super groot zandkasteel
 • Maak van kartonnen dozen een hut in de tuin
 • Ga picknicken. Ga met je kind naar een park of speeltuin in de buurt. Natuurlijk kun je ook gewoon in je eigen tuin picknicken. Belangrijk is dat je een kleed meeneemt, gesmeerde broodjes en wat te drinken. Dan vinden kids het al snel goed .
 • Teken een racebaan op de straat met stoepkrijt en race met autootjes tegen elkaar (extra leuk als de stoep iets schuin loopt). Ook leuk: maak een ballon vast aan een autootje. Blaas deze op zonder er een knoop in te maken en laat los (de auto rijdt vanzelf kinderen moeten hier heel hard om lachen )
 • Vang insecten. Maak bijvoorbeeld van een oud jam-potje een onderzoekscentrum voor een insect en bekijk samen hoeveel poten hij heeft of vleugels etc.
 • Zaklamp speurtocht. Heb je wat oudere kids? Dan kun je in de avond met je zaklamp een speurtocht lopen . Zijn ze iets jonger? Laat ze dan in de tuin rondlopen met hun zaklamp.
 • Doe eens gek. Is het heel warm? Leg je kind dan in bed. Ga na 5 minuten terug en roep: “Tijd voor een ijsje”! Als je het kunt betalen is het extra leuk om ze in pyjama mee te nemen naar de ijssalon (let op doe dit niet met te grote kinderen!). Of gewoon lekker in de tuin of op het balkon… Wedden dat je dan een toffe ouder bent?
 • IJsjes maken. Vallen de mussen nog net niet van het dak? Dan is niets zo lekker als ijs, ijs dat je samen met je kind zelf maakt. Maak ijsjes van limonade of fruit, niet moeilijk en ook nog eens heel gezond
 • Ontdek jullie woonplaats zoals een toerist dat zou doen. Noem het: “thuis vakantie ontdekkingstocht “, dan geef je je kind direct het gevoel dat het iets bijzonders is. En vergeet niet om foto’s te maken van jullie avontuur.
 • Verzamel stenen. Schilder de steentjes en laat de kids deze na de vakantie uitdelen aan hun vriendjes en vriendinnetjes. Op die manier hebben zij ook een leuk verhaal als ze op school komen.
 • Bedenk een leuk spel met water, zoals bijvoorbeeld paaltjes voetbal. Vul een fles met water (zonder dop!), dit is je doel. Iedere speler verdedigt zijn eigen fles. Is deze leeg? Dan ben je af. Degene die als laatste nog water in zijn/haar fles heeft, heeft gewonnen. Of houd met de buurt een water gevecht met water pistooltjes (geen winnaars of verliezers wel veel lol)
 • Kampeer als het kan in je eigen tuin of slaap eens in de buitenlucht op het balkon. Kinderen vinden het super spannend en op een warme zomer avond heb je niet meer nodig dan een kleed om op te liggen en wat beddengoed. Een tenje maakt het wel extra leuk natuurlijk .

 

 

Extra tips voor een budgetproof zomervakantie met kinderen

Als jij uitstraalt dat jullie vakantie geweldig is, dan vinden je kids dat ook. Een kinderhand is snel gevuld en kinderen zijn vaak met kleine dingen al tevreden. Dus vertel dat jullie heel veel leuke spannende dingen gaan doen en het een hele leuke vakantie word. Leg vooral niet de nadruk op het feit dat jullie thuis moeten blijven, omdat jullie geen geld hebben om op vakantie te gaan.

Je bent overigens niet de enige. Dit jaar vieren veel Nederlanders vakantie in eigen land. Volgens hartvannederland komt dat onder andere door de economie, corona en de drukte en chaos op Schiphol.

Maak een planning voor de vakantie zodat ze kunnen uitkijken naar een picknick etc (net als de kinderen die wel op vakantie gaan). Vergeet niet om de planning zowel voor mooi als slecht weer te maken. Kijk ook even in de buurt wat voor leuke gratis activiteiten er allemaal te doen zijn en neem dit mee in je planning.

En bovenal: geniet samen met je kinderen van een welverdiende zomervakantie, ook al is dat in eigen land!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in