Home Nederland Dagje uit 14 x De leukste meren en recreatieplassen van Nederland

14 x De leukste meren en recreatieplassen van Nederland

2617
3
14 x De leukste meren en recreatieplassen van Nederland

Het is vakantie en je hebt zin om eropuit te gaan. Neem een frisse duik in een Nederlands meer of een recreatieplas. Geen idee waar je die kunt vinden? Dit zijn 14 x de leukste meren en recreatieplassen van Nederland.

 

Genieten van zon, meer en strand

Is het lekker warm en zonnig en wil je genieten van water, zonder de drukte van de grote stranden? Ga dan eens naar een meer of een recreatieplas. Deze vind je verspreid door heel Nederland. Vaak zijn het prachtig gelegen meren en plassen tussen de natuur. Op veel plekken kun je niet alleen zwemmen, maar zijn er tal van andere watersportmogelijkheden. Voor kinderen is er vaak vertier in de vorm van een speeltuin of speciale speeltoestellen op het water.

Dankzij de omliggende natuur en parken kun je het liggen aan het water ook afwisselen met het maken van een lange wandeling. Eten en drinken kun je van huis meenemen voor een picknick of je koopt ter plaatse iets bij de aanwezige kiosk of restaurant.

 

14 x De leukste meren en recreatieplassen van Nederland

Hieronder vind je de 15 leukste meren en recreatieplassen, overzichtelijk per provincie. Op die manier kun je tijdens je staycation genieten van een heerlijk dagje aan het water, zonder per se de drukte die een strand met zich meebrengt. Zorg er wel voor dat je op de hoogte bent of het zwemwater veilig is.

 

Meren en recreatieplassen in Zuid-Holland

In Zuid-Holland vind je maar liefst drie verschillende meren en recreatieplassen waar het goed toeven is in de zomer.

 

1. Kralingse Plas Rotterdam

Met ruim 200 hectare biedt de Kralingse Plas vertier voor jong en oud. Je kunt hier zwemmen, varen, zeilen en veel meer. De Kralingse Plas wordt omringd door het Kralingse Bos waar je naar hartenlust kunt fietsen en wandelen. Ook vind je hier diverse horecagelegenheden, twee molens, een hertenkamp, trim- en atletiekbaan. Vervelen is er hier niet bij.

2. Brielse Meer

Nog net op de grens van Zuid-Holland vind je het Brielse Meer. Hier kun je heerlijk zonnen, zwemmen, maar ook surfen en zeilen. Er zijn verschillende strandjes, ligweiden en wandelpaden. De inwendige mens komt niets tekort dankzij de diverse horecagelegenheden. Wil je het zonnen afwisselen met cultuur? Bezoek dan Brielle, het nabijgelegen historische stadje.

 

3. Recreatiegebied Vlietland

Met drie meren en een totale oppervlakte van 130 hectare is het niet zo gek dat Recreatiegebied Vlietland zichzelf de ‘Rivièra van de Randstad’ noemt. Bezoekers kunnen hier niet alleen genieten van het zonnetje, maar op de meren diverse takken van watersport beoefenen. Naast zwemmen is het de plek bij uitstek om te suppen, flyboarden en surfen. In de zomer mogen kinderen tegen betaling gebruik maken van het aquapark. In de omgeving van de meren kun je bovendien fietsen, wandelen, rolschaatsen, vogels spotten en paardrijden.

 

 

Meren in Noord-Holland

In Noord-Holland vind je meer dan 100 kilometer strand aan zee. Daarnaast zijn er talloze kleine strandjes bij meren en plassen, waar je kunt genieten van een prachtige dag aan het water.

 

4. Duinmeertje ’t Wed

Wil je optimaal genieten van een dagje natuur gecombineerd met genieten aan het water? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan duinmeertje ’t Wed. Dit meertje ligt aan de rand van het Nationaal Park Zuid Kennemerland. Hier kunnen vooral kinderen zich urenlang vermaken in en rondom het water. Het ligt lekker beschut en er zijn geen gevaarlijke stromingen. Let op: er is geen horeca, dus je moet zelf eten en drinken meenemen.

 

 

Meer in Utrecht

Ook midden in het land, in de provincie Utrecht kun je terecht aan een strand en een meertje.

 

5. Henschotermeer

Het Henschotermeer ligt midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Hier kun je je met het hele gezin een hele dag vermaken. Geniet van luieren op het strand, afgewisseld met een duik in het frisse water. In het midden van het meer vind je een eiland. Dit eiland is met houten bruggen verbonden met het strand.

Kinderen kunnen zandkastelen bouwen op het strand en in het water spelen. Verder kunnen kinderen zich uitleven op het piratenschip, de verschillende houten speeltoestellen en de speelweides. Er is dus genoeg te zien en te doen, zodat je een dagje aan het Henschotermeer zeker niet zal vervelen.

 

 

Meren in Friesland

Of je nu zelf in Friesland woont of hier tijdens je vakantie bent, een bezoek aan een prachtig meer mag je niet missen. Er zijn verschillende meren en recreatieplassen te vinden die allemaal bekend staan als de Friese Meren. Met maar liefst 24 meren heeft Friesland alles in huis voor een watersportvakantie in eigen land. Omdat de meeste meren niet dieper zijn dan 2 meter warmt het water snel op.

 

6. Tjeukemeer

Het grootste meer in Friesland is het Tjeukemeer. Hier is een klein en beschut strandje te vinden waar het vooral voor gezinnen met (kleine) kinderen goed toeven is, niet in de laatste plaats dankzij het feit dat het water hier ondiep is. Oudere kinderen en volwassenen kunnen hier genieten van watersport.

 

 

Meer in Groningen

Helemaal in het uiterste noorden van het land ligt de provincie Groningen. Natuurlijk kun je hier genieten van een dagje strand bij de Waddenzee. Voor wie dit net iets te veel van het goede is, kan voor een kleiner meer kiezen.

 

7. Het Zuidlaardermeer

Een leuk alternatief voor de Waddenzee is het 671 hectare grote Zuidlaardermeer. Aan de noordkant van het meer is een prachtig zandstrand te vinden met een zwembaai en speeltoestellen voor kinderen. Je kunt niet alleen een hele dag luieren op het strand, maar ook genieten op het water. Maak een boottocht en geniet aan het einde van de dag van lekker eten en drinken in één van de vele horecagelegenheden.

 

 

Meer in Drenthe

Wil je genieten van strand, water en zon? Dan ben je in Drenthe op de juiste plek.

 

8. ’t Nije Hemelriek

Voor een heerlijke vakantie aan het water hoef je niet per se naar het buitenland. Dat bewijst ’t Nije Hemelriek. De tropische kleuren van het water gecombineerd met het witte zand maken het tot een exotische bestemming in eigen land. Het meer is omgeven door bos, waar je heerlijk kunt wandelen. Speciaal voor de kinderen zijn er speeltoestellen, waar ze naar hartenlust kunnen klimmen en klauteren.

 

Meren en recreatieplassen in Noord-Brabant

Ook in de provincie Noord-Brabant is er volop vertier te vinden aan het water. Je kunt genieten onder andere genieten aan het zogenaamde E3 strand (Duynenwater). Maar er zijn meer plekken waar je kunt genieten in, op en aan het water.

 

9. Recreatieplas de Kuilen

De Kuilen is een heerlijk recreatiegebied bestaande uit een uitgestrekt bos en een plas. Aan de noordkant vind je een afgezet gebied waar je heerlijk kunt zwemmen en luieren op het strand. Er is een speeltuin waar de kinderen zich kunnen vermaken. De inwendige mens komt niets tekort dankzij het paviljoen. Hier koop je snacks, koffie, thee, ijs en frites.

 

 

Meer in Zeeland

De naam geeft het al aan: hier speelt de zee de hoofdrol! Toch hoef je niet per se naar het zeestrand als je wil zwemmen of een tak van watersport wil beoefenen. In Zeeland kun je dat ook prima doen bij een meer.

 

10. Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer in Zeeland is het grootste zoutwatermeer van Europa. Opvallend is ook de blauwe kleur van het meer. Het meer is een paradijs voor zwemmers, watersporters, duikers en vissers. Rond het meer zijn maar liefst 12 plekken te vinden waar je je alleen, samen met je partner of gezin een hele dag kunt genieten.

 

 

Meren en plassen in Flevoland

De provincie Flevoland presenteert zich als: Flevoland bruist van het water. Dat is niet zo gek aangezien je hier heel wat grote en kleine meren en recreatieplassen vindt. Je vindt er onder het Markermeer, dat vooral erg in trek is bij watersporters.

 

11. IJsselmeer

Het IJsselmeer ligt aan de noordwestkust van Flevoland. Met ruim 1100 km2 is het het grootste meer van Nederland. Rondom het Ijsselmeer zijn talloze strandjes te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het strand bij Urk. Hier is het water niet te diep en veilig voor kleine kinderen. Verder vind je er speeltoestellen voor kinderen. Na een dagje aan het water loop je zo het vissersdorp in om een heerlijk hapje te eten.

 

 

Recreatieplassen in Overijssel

Zwemmen in Overijssel is mogelijk in één van de vele recreatieplassen. Je vindt deze recreatieplassen onder andere bij Zwolle, Enschede, Hardenberg en Wierden.

 

12. Kleine Belterwijde

Als je van rust en natuur houdt, dan moet je zeker naar Kleine Belterwijde komen. Hier vind je te midden van de prachtige natuur van het Nationale Park Wieden-Weerribben een strandje waar je kunt zonnen en zwemmen. Ook aan de kinderen is gedacht met een speelveldje en poedelplekje. Watersporters zijn hier NIET welkom. Deze kunnen terecht bij Het Lageveld in Wierden.

 

 

Meren en plassen in Gelderland

In het oosten van het land kun je perfect genieten van zon, zand en water dankzij de verschillende meren en plassen. Vaak zijn het verstopte pareltjes die je gewoon moet kennen om deze te vinden. In Arnhem zijn dit bijvoorbeeld de Rijkerswoerdseplassen met een uitgestrekt zandstrand, een afgezet stukje waar je kunt zwemmen en mogelijkheden om te wandelen in de omgeving.

 

13. Zandenplas

Een partjes die je niet mag missen in Gelderland is de Zandenplas, vlakbij Nunspeet op de Veluwe. Wat je er zoal kunt doen naast luieren op het strand? Natuurlijk kun je een duik nemen in het frisse water. Verder kunnen de kinderen zich vermaken op de speeltoestellen. Trek gekregen van de buitenlucht? Ga dan barbecuën of haal iets lekkers bij de kiosk.

 

 

Meren in Limburg

Wil je genieten van zwemmen in de natuur? Dan ben je in Limburg aan het juiste adres. Hier kun je bij verschillende meren terecht voor een dagje pret in, op en aan het water.

 

14. Maasplassen

De Maasplassen zijn kunstmatig aangelegde meren in Limburg. Het gaat daarbij eigenlijk om een aaneengesloten netwerk van kleine en grote plassen die ontstaan zijn door grindafgravingen. Met ruim 3000 hectare is het het grootste watersportgebied van Nederland. Je kunt hier naar hartenlust zwemmen, surfen, zeilen en duiken. Liever iets meer gewaagd? Kies dan voor waterskiën of wakeboarden.

Leestip: De beste meren van Nederland

 

 

Vorig artikelZo organiseer jij een romantisch weekendje weg om nooit meer te vergeten
Volgend artikelIndoor vermaak voor kinderen? Hier moet je zijn
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

3 REACTIES

  1. […] Wij gaan tijdens onze vakanties vaak zwemmen in zee of in recreatieplassen of meren. Over het algemeen geldt toch dat zwemmen in open water anders is dan in een zwembad. Met een zwemdiploma C op zak, voelt dat toch net iets veiliger. Ook in Nederland zijn er overal meren en plassen waar je kunt gaan zwemmen. Kijk bijvoorbeeld een naar deze blog met tips voor de leukste meren en plassen van Nederland. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in