Home Nederland Dagje uit Een originele staycation in Nederland: het varen van de Elfstedentocht

Een originele staycation in Nederland: het varen van de Elfstedentocht

1615
1
Een originele staycation in Nederland het varen van de Elfstedentocht 1

Vakantie in eigen land kan ontzettend leuk zijn. Vervelen is er ook niet bij, want er is genoeg te zien en te beleven. Wil je een keer iets heel bijzonders doen? Maaike van het reisblog Reisgelukjes had wel een heel originele staycation in eigen land: zij legde de Elfstedenroute af per boot.

 

Het varen van de Elfstedentocht

Toen wij bezig waren met het plannen van een staycation van een hele week in Nederland, kwam er een bucketlisttrip bij ons oppoppen: het varen van de Elfstedentocht. Wat een droom! Maar hoe pak je zoiets aan, want wij hebben beiden geen vaarbewijs en geen boot?

We gingen op onderzoek uit en wat blijkt? In Nederland kunt je zelfs een joekel van een motorboot huren, als deze maar korter is dan 15 meter en niet sneller gaat dan 20 kilometer per uur.

Een originele staycation in Nederland het varen van de Elfstedentocht 3

Op zoek naar een huurboot

Dus de zoektocht naar een boot begon. Met z’n tweetjes was een kleinere boot prima: we wilden wel een aparte hut met het bed en een badkamertje met douche en toilet aan boord. Wel zo fijn omdat destijds niet alle sanitaire voorzieningen in de jachthavens open waren en omdat je in Friesland veel gratis Markritte-ligplaatsen hebt in de natuur, zonder voorzieningen. Om zoveel mogelijk van de route te varen: kies een boot lager dan 2.4 meter en met een diepgang van maximaal een meter. Uiteindelijk huurden we in Heeg een boot van 8,5 meter.

Een originele staycation in Nederland het varen van de Elfstedentocht 1

De dag van vertrek

Bij de huurboot kregen we gelukkig een vaarinstructie van 2 uur voordat we de boot meekregen. En geloof me, dat is wel zo handig. Zo leer je bijvoorbeeld samen aanmeren. Waar je zo’n eerste dag tegenaan loopt is dat je eigenlijk maar een kilometer of 7 per uur mag varen. Daarom doen de schaatsers een dag over waar je als schipper een week voor moet uittrekken. Tip: plan dus niet een te lange afstand in voor de eerste dag. Want in Sloten was alleen de snackbar nog net open toen wij daar aankwamen en verder had ik eens geen tassen vol boodschappen meegenomen. Dus tip 2: neem ook vast wat boodschappen mee.

Een originele staycation in Nederland het varen van de Elfstedentocht

De rest van de Elfstedenroute

Eigenlijk is het varen van de Elfstedentocht verder heel mindful, want je gaat niet zo snel en heb alle tijd dus om de omgeving te verkennen. Bovendien kom je onderweg talloze plekjes tegen waar je voor kortere of langere tijd kunt aanmeren. Middenin de natuur of in de mooiste stadjes.

Nu is het wel zo dat je de route van de schaatsers niet 100% kunt volgen. Zo kun je momenteel nog niet met een boot van 2,4 meter hoog door het Gaasterland omdat de bruggen te laat zijn, met een sloep kan dit wel. Ook mag je zonder vaarbewijs niet het IJsselmeer op, wat betekent dat je best wel om moet varen om Hindeloopen te zien en twee keer over het Heegermeer moet varen. We hebben dit stadje na afloop van onze week met de auto bezocht.

Ook besloten we Dokkum uit de route te schrappen, omdat je dan heen en terug over dezelfde saaie vaart moet, de Dokkumer Ee. Daarentegen besloten we wel om te varen door het prachtige natuurgebied van de Alde Feanen. We voeren dit immers niet voor ons Elfstedenkruisje, maar om Friesland via slow travel te verkennen.

Lees meer over het varen van de Elfstedentocht zonder enkele ervaring.

Een originele staycation in Nederland het varen van de Elfstedentocht 2

Vorig artikelDuurzaam overnachten? Boek een Tiny House!
Volgend artikelDagje uit tip: bezoek Ouwehands dierentuin Rhenen
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in