Home Nederland Dagje uit Ontdek je eigen stad met tips voor jong en oud

Ontdek je eigen stad met tips voor jong en oud

2313
1
Ontdek je eigen stad met tips voor jong en oud

Je hebt vakantie en hebt geen flauw idee wat je kunt doen? Geen nood, want er is genoeg te doen. Daarvoor hoef je niet eens verder dan je eigen stad. Ontdek je eigen stad met tips voor jong en oud.

 

Vaak kennen we onze eigen stad niet

Oke, laat ik vooropstellen dat ik het nu over de wat grotere steden heb. Woon je in een hele kleine stad of in een dorp dan zul je het meeste daarvan wel kennen. Alhoewel ik betwijfel of je echt alles kent. Of je nu al hele leven of pas in een stad woont, niets is leuker dan je eigen stad te verkennen. Dat kun je doen met onderstaande tips.

Ontdek je eigen stad met tips voor jong en oud Amsterdam

Ontdek je eigen stad met tips voor jong en oud

Misschien heb je het idee dat er niets nieuws meer te ontdekken is in je eigen stad. Maar is dat werkelijk zo? Ben je al in alle musea, gallerijen en langs alle kinderboerderijen geweest? Heb je werkelijk in elk parkje en in het bos gewandeld? Of zijn er toch nog dingen die je niet kent in jouw stad?

 

Ontdek parken en bossen

Ik denk dat er in elke stad genoeg parken en bossen zijn waar je kunt wandelen. Zelfs al zou je hier al vaker gewandeld hebben, dan kun je het park en bos opnieuw ontdekken. Dat doe je door bijvoorbeeld gebruik te maken van apps waarmee je bomen, struiken en bloemen kunt herkennen. Of ga met je gezin op ontdekkingstocht met een ….app.

 

Verken de stad met een gids

In sommige steden worden rondleidingen door gidsen gegeven. Dit is meestal gratis, soms betaal je hier een kleine bijdrage voor. Je kunt bij de plaatselijke VVV informeren naar de mogelijkheden om een rondleiding te krijgen in de stad. Als je een rondleiding met een gids doet leer je meer over de achtergrond van bepaalde gebouwen, straatnamen en andere weetjes. Op die manier ontdek je weer nieuwe dingen over je woonplaats.

 

Bezoek musea, gallerijen en tentoonstellingen

Op een wat minder mooie dag zijn binnenactiviteiten ideaal. Elke stad heft wel een museum, een gallerijk of tentoonstellingen. Hou de plaatselijke krant of bijvoorbeeld Facebook in de gaten en bezoek een museum, gallerij of tentoonstelling. Zeker in grote steden ben je daar voorlopig nog niet uitgekeken. Je kunt zelfs elk weekend iets anders bezoeken, zonder dat het saai wordt.

 

Ontdek de kinderboerderij

Heb je jonge kinderen? Gebruik dan je vrije dag om een kinderboerderij te bezoeken. Waarschijnlijk heb je de boerdeij bij jou in de buurt al vaker bezocht. Gelukkig hebben de meeste steden meer dan één kinderboerderij. Stap dus op de fiets, in de auto, bus of tram en ga samen met je kind naar een andere kinderboerderij. Op die manier verken je jouw stad ook nog eens extra.

 

Verken de stad op een andere manier

Ben je bijna altijd met de auto onderweg? Pak dan eens de fiets om je stad te ontdekken. Ben je juist altijd met de fiets onderweg? Pak dan eens het OV en ontdek andere plekken in je stad. Of laat alle voertuigen achterwege, doe een paar stevige wandelschoenen aan en maak een flinke wandeling door de stad.

Ontdek je eigen stad met tips voor jong en oud bos fietse

Van speeltuin naar speeltuin

Wat voor de kinderboederijgen geldt, geldt natuurlijk ook voor speeltuinen. Ook daar vind je overal in de stad verschillende van. Je kunt een dag uittrekken en samen met je kind langs verschillende speeltuinen gaan. Eventueel wissel je dit af met een kinderboerderij om zo andere plekken in je woonplaats te ontdekken met je kind.

 

Op culinaire ontdekkingstocht in eigen stad

Een hele leuke en lekkere manier om je stad te ontdekken is door langs verschillende eetgelegenheden te gaan. Stippel vooraf een leuke route uit en begin voor de lunch. Pak de lunch in een restaurant en wandel langs leuke plekken naar het volgende restaurant voor een high tea. Na een stevige pauze en misschien weer een leuke wandeling, kies je een restaurant waar je kunt genieten van een diner. De avond maak je af in een café waar je geniet van een borrelplankje en een drankje.

 

Andere tips om je eigen woonplaats te verkennen

Om je stad optimaal te verkennen kun je het beste gebruik maken van de website van je woonplaats. Ook de plaatselijke VVV kan je helpen om de stad te (her)ontdekken.

  • Soms bieden bedrijven de mogelijkheid om een scooter, een Segway of een step te huren om daarmee rond te touren. Dat is ook leuk voor wat oudere kinderen vanaf 16 jaar
  • Koop een rubberen bootje en ga het water op. Of dat nu een plas is in een park of een meertje, je bent actief bezig en ziet de stad eens op een heel andere manier
  • Doe mee aan een groot evenement. Oke, momenteel zijn grote evenementen ten minste tot 1 september 2020 niet toegestaan, maar als deze wel weer toegestaan zijn kun je deelnemen aan een groot evenement. Een leuke manier om niet alleen je woonplaats, maar ook andere mensen te leren kennen
  • Geef zelf een rondleiding. Niet schrikken van deze suggestie! Het gaat hier niet om vreemden, maar meer om familie of vrienden die elders wonen en jouw woonplaats niet zo goed kennen als jij. Wat is er dan leuker om als gids te fungeren en ze kennis te laten maken met de stad waar jij het grootste deel van je tijd doorbrengt?
  • Heb je kinderen? Laat hun dan beslissen wat je gaat doen. Misschien wordt het een rondje langs verschillende speelgoedwinkels? Of een rondje door de wijk, een rondje langs verschillende ijssalons of wellicht iets heel anders. Kinderen kijken anders tegen dingen aan en kunnen heel verrassend uit de hoek komen met ideeën waar je zelf misschien nooit op was gekomen

 

Heb jij nog een aanvullende tips, zodat anderen de eigen stad beter leren kennen?

 

 

 

Vorig artikelMet kinderen kamperen in de tuin
Volgend artikelTips voor een zomerse dag thuis samen met je gezin
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in