Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema Wat een ramp!. Naast fietstours, rondleidingen en festivals zijn er ook historische proeverijen en maaltijden. Met deze activiteiten duik je in de geschiedenis van eten.
Maaltijd van de geschiedenis
Met een oude bus uit 1959 rondrijden door Sittard, Geleen en Born én lekker eten tussendoor? Dat kan tijdens de Maaltijd van de Geschiedenis. Onderweg hoor je verhalen uit recente en lang vervlogen tijden.
Geleen, Erfgoedcentrum de Domijnen, 4 oktober. https://www.
Kanonnenvoer
Hoe kwamen soldaten tijdens het Rampjaar aan genoeg eten om zichzelf staande te houden? Tijdens deze proeverij hoor je alles over wat soldaten in de zeventiende eeuw zoal aten en mag je zelf ook het een en ander uitproberen.
Muiden, Muiderslot, 1 en 15 oktober. https://www.
Kuunderse klonten
Tijdens de Dag van de Geschiedenis in Kuinre reis je terug naar het leven van de 17e eeuw. Proef een echte Kuunderse klont naar 17e-eeuws recept en ga mee op vaarsafari.
Kuinre, Gemeentearchief Steenwijkerland, 15 oktober. https://www.
Eten in oorlogstijd
Bloembollensoep en crisiscake. Daar denken we aan bij het eten in de Tweede Wereldoorlog. Maar was dit echt wat de mensen in die tijd aten? Willemien Schipper neemt je mee op een reis naar het nabije verleden en laat je enkele gerechten uit die periode proeven.
Leusden, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, 20 oktober. https://www.
Hapje WOII
Culinair historica Manon Henzen van eet verleden zal je deze avond alles vertellen over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog op het menu stond. Blader door kookboeken uit die tijd, ontdek hoe mensen omgingen met voedseltekorten én proef hapjes die zijn gemaakt op basis van recept uit de Tweede Wereldoorlog.
Breukelen, Regionaal Historisch Centrum Vecht & Venen, 27 oktober. https://www.
Veenendaal
Benieuwd wat mensen aten in de 19e eeuw? Kom dan naar de dag van de Geschiedenis in Veenendaal. In de hal van De Cultuurfabriek kunnen je smaakpupillen even terug in de tijd. Proef en leer wat de mensen voor en na de watersnoodramp aten in Veenendaal en Utrecht.
Veenendaal, De Cultuurfabriek, 29 oktober. https://www.
Histro Bistro (online)
Voedselbonnen, oorlogsrecepten en schaarste: wat at men ten tijde van rampen in Limburg? Tijdens de Maand van de Geschiedenis belicht het LGOG in korte kennisclips meerdere rampen. De belangrijkste vraag: hoe kwam men tijdens die gebeurtenissen aan eten? Surrogaatkoffie, speciale recepten, vlaai en dakhaas zijn enkele onderwerpen waar we mee aan de slag gaan.
Online, Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig genootschap, 1 t/m 31 oktober. https://www.
Books on tour
Ontdek de culinaire en literaire geschiedenis van Nederlands-Indië. Deze avond vertellen drie auteurs over hun werk en de gevolgen van het Indische verleden voor de jongere generaties. Al eerder in het weekend is Irene de Haas, beter bekend als oma Reen, de keuken ingedoken om haar Indische gerechten te bereiden en te presenteren.
Waalre, De Bibliotheek Eindhoven, 9 oktober. https://www.
De complete agenda is te bekijken op: www.
Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2022 voor de elfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar negentiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende
De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en
*Campagnebeeld ‘Wat een ramp’ © Fotoarchief Frits Gerritsen