Home Nederland Dagje uit Dit zijn de leukste musea voor kinderen in Nederland

Dit zijn de leukste musea voor kinderen in Nederland

2710
2
Leukste musea voor kinderen Nemo

Het is vakantie en je kind is lekker vrij. Heb je zin om een museum te bezoeken? Kies dan voor een kindvriendelijk museum. Dit zijn de leukste musea voor kinderen in Nederland.

 

Waarom een museum bezoeken?

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en ontdekken graag nieuwe dingen. Op school leren ze heel veel, maar vaak is dat stof uit boeken. In een museum leert je kind dingen door te zien en te doen. Dat maakt het onthouden veel makkelijker. Bovendien is het een leerzaam tijdverdrijf als het weer het af laat weten. Ongeach of de mussen van het dak vallen of het met bakken uit de hemel komt, een museum bezoeken is altijd een goed idee.

Leestip: Indoor vermaak voor kinderen hier moet je zijn

 

Dit zijn de leukste musea voor kinderen in Nederland

Natuurlijk kun je je kind meenemen naar willekeurig welk museum. Ze zullen altijd wel iets nieuws leren. De ervaring leert echter dat het voor kinderen beter is om naar een museum te gaan dat echt gericht is op kinderen. Een museum waar ze veel kunnen leren en tegelijkertijd kunnen genieten van alles wat ze zien en kunnen doen.

Hieronder vind je een lijst met leuke musea voor kinderen van 2 – 15 jaar. Zijn je kinderen jonger? Bezoek dan de leukste musea voor peuters en kleuters.

 

Nemo Science Museum Amsterdam

Of je nu een kleuter of een tiener rond hebt lopen, het Nemo Science Museum in Amsterdam spreekt tot de verbeelding van elk kind. Het is een doe en ontdek museum, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je kind ergens aankomt waar dat niet mag. Kinderen kunnen er scheikundige proefjes doen, aan de slag in de Werkplaats of een kinderlezing volgen. Er is ook een dakterras en een restaurant.

 

Leukste musea voor kinderen Nemo

Ripley’s believe it or not Amsterdam

Dit museum is vooral een aanrader voor tieners die een hekel hebben aan musea. Als iets namelijk afwijkt van het standaard museum dan is het Ripley’s believe it or not in Amsterdam. Je kind en jezelf vallen hier van de ene in de andere verbazing. Je komt de meest vreemde voorwerpen tegen die bijna te gek zijn om waar te zijn. Daarnaast kun je interactieve spelletjes doen, die eveneens bizar zijn. Vervelen is er niet bij en zelfs je tiener zal hier gegarandeerd van genieten.

Leukste musea voor kinderen Ripley's

 

Nijntje museum in Utrecht

Speciaal voor de allerkleinsten ( 2 – 6 jaar) vind je in Utrecht het Nijntje Museum. Spelenderwijs ontdekken peuters en kleuters dit te gekke museum. Je kind gaat samen met Nijntje op avontuur in de wijde wereld, maar dan wel in het klein. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind zich hier verveelt, het is namelijk een echt doe-museum. In de vakantie zijn er extra activiteiten.

Dit zijn de leukste musea voor kinderen in Nederland nijntje museum
Nijntje Museum fotograaf Emmely van Mierlo en Corné Clemens

 

Corpus in Oegstgeest

Maak een reis door het menselijk lichaam tijdens een bezoek aan Corpus. Dit is eigenlijk meer een interactieve attractie dan dat het een museum is. Hier loop je samen met je kind door het lichaam. De reis begint in de knie en eindigt in de hersenen. Na de tour kun je op je gemak het interactieve deel van Corpus bezoeken. Let op: de minimumleeftijd is 6 jaar.

 

 

Aviodrome Luchtvaart Museum Lelystad

Is je kind dol op vliegtuigen? Blijf je dit jaar voor de vakantie gewoon in eigen land? Neem je kind dan in elk geval mee voor een dagje Aviodrome Luchtvaart Museum. Overigens niet alleen leuk voor je kind, maar ook voor jou! Neem plaats in de cockpit en bestuur een vliegtuig met de flight simulator. Verken de schatkamers, beleef een vlucht in het 4D filmtheater of laat je kind zich uitleven op de speeltoestellen.

 

Het Spoorwegmuseum in Utrecht

Nog een bijzonder leuk museum voor kinderen vind je in Utrecht. Hier is het Spoorwegmuseum waar kinderen (en volwassenen) ontdekken hoe de trein de wereld veranderd heeft. Er is niet alleen een levensecht station, maar ook echte trein te vinden. Kinderen kunnen zich vermaken met allerlei activiteiten zoals het techlab, de vuurproef, stalen monsters en nog veel meer. Houd de website in de gaten voor allerlei tentoonstellingen voor jong en oud.

 

 

Maritiem museum in Rotterdam

Zoek je een middag vermaak voor kinderen? Dan is het Maritiem Museum in Rotterdam een aanrader. Vanaf april tot eind oktober worden er allerlei activiteiten voor kinderen georganiseerd. Kinderen kunnen een ritje maken met de locomotor op de kade. Of ze bekijken de demonstratie van de smid in de werkplaats. Uitgekeken? Laat je kind dan reuzebellen blazen of klimmen op het Professor Plons klimparcours. Even bijkomen van alle activiteiten kan in de bios aan boord van het museumschip.

Dit zijn de leukste musea voor kinderen in Nederland maritiem museum
Maritiem Museum Foto Mike Bink

 

Tropenmuseum Amsterdam

Een ontzettend leuk en leerzaam museum voor kinderen is het Tropenmuseum in Amsterdam. Geniet van de interactieve tentoonstelling (momenteel is dat onder andere Sabi Suriname, waarbij je Suriname ontdekt). Maak je eigen idool met Aleppo zeep of bekijk de interactieve tentoonstelling: Cadeau, hoezo? Nog niet uitgekeken en wil je kind meer ontdekken? Op de website vind je leuke thuisactiviteiten.

 

Museon Den Haag

In het Museon in Den Haag ontdekt je kind de wereld! Bekijk samen de meer dan 313.000 voorwerpen in het museum. Laat je kind genieten van de nieuwste tentoonstelling (momenteel is dat Muziek). Verder zijn er voor kinderen workshops, lab-activiteiten en science shows. Hou de website in de gaten voor alle updates rondom de geplande kinderactiviteiten.

 

 

Museum Speelklok in Utrecht

Stap in de wondere wereld van de zelfspelende muziekinstrumenten in museum Speelklok. Ontdek zowel luisterend als doend alles over de verschillende instrumenten: van speeldoosje tot draaiorgel. In de zomer zijn er speciale activiteiten voor de kleinsten. Denk bijvoorbeeld aan muziek arrangeren en componeren in de Muziekfabriek met orgelaapje Toon.

 

 

Vorig artikelZwemparadijs dit zijn de leukste zwembaden van Nederland
Volgend artikelBijzondere overnachting: slapen in de dierentuin
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in