Home Nederland Dagje uit Zoek de natuur op in één van de 21 Nationale Parken van...

Zoek de natuur op in één van de 21 Nationale Parken van Nederland

2307
2

Geen idee wat je kunt doen als je thuisvakantie hebt? Zoek de natuur op in één van de 21 Nationale Parken van Nederland. Genieten in de natuur kan altijd, ongeacht het seizoen.

 

21 Nationale Parken van Nederland

Nederland mag dan weliswaar een klein land zijn en als je in de stad bent zou je het niet zeggen, maar Nederland telt maar liefst 21 Nationale Parken. Onder een Nationaal Park valt een gebied van minimaal 1000 hectare dat open is voor bezoekers. Elk park is aangewezen op basis van de Wet Natuurbescherming. Grote kans dat je hier onder andere wilde zwijnen, de wolf, reeën en edelherten tegenkomt tijdens een wandeling of fietstocht.

 

Zoek de natuur op in één van de 21 Nationale Parken van Nederland

Soms hoef je om te onstpannen tijdens de vakantie helemaal niet naar het buitenland. Nederland heeft zo veel te bieden. Ga lekker zwemmen in één van de natuurlijke meertjes of plassen, ga op wildsafari in eigen land of bezoek één van de Nationale Parken die het land rijk is.

Tip: als je naar een Nationaal Park gaat, doe dit dan zo vroeg mogelijk. Dan is de kans het grootst dat je wilde dieren tegenkomt.

1. Nationaal Park Hoge Veluwe

Nationaal Park Hoge Veluwe vindt je in Gelderland. Het park heeft een oppervlakte van 5.400 hectare en is daarmee het grootste laagland natuurterrein in Noordwest- Europa. Het park bestaat sinds 1935 en biedt bezoekers de mogelijkheid om te genieten van natuur, cultuur, historie, architectuur en kunst. Een belangrijk onderdeel van het park is de wildbaan, waar je wilde dieren kunt spotten en het Kröller-Müller museum.

Je kunt hier naar hartenlust wandelen of je maakt gebruik van de gratis witte fietsen om het park te verkennen. Kom je met de auto? Dan kun je ook door het park rijden (ideaal voor mensen die slechter ter been zijn en toch willen genieten!)

Zoek de natuur op in één van de 21 Nationale Parken van Nederland hoge veluwe fiets
Witte fietsen zijn gratis beschikbaar met kinderzitje achterop. Ideaal voor een kind, maar natuurlijk ook te gebruiken voor het vervoeren van je tas

2. Nationaal Park Veluwezoom

Met ruim 5.100 hectare bos, heide, zandverstuiven en tal van landgoederen is Nationaal Park Veluwezoom het bezoeken meer dan waard. Het park ligt ten oosten van Arnhem en is een waar paradijs voor wandelliefhebbers. Je kunt hier verschillende wandelroutes volgen die je meenemen door een prachtig stukje natuur. In het midden van dit park vind je de Posbank.

 

3. Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is een een 10.000 hectare groot gebied dat vooral bekend staat als het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Het is een walhalla voor mensen die dol zijn op varen, fietsen en wandelen. Je komt ogen tekort in het labyrint van meren, sloten, plassen, moerasbossen, bloemrijke hooilanden en de verschillende rietpercelen.

Leestip: Outoor weekend Weerribben

 

4. Nationaal Park De Biesbosch

Als je op zoek bent naar een beschermd natuurgebied dan moet je bij Nationaal Park De Biesbosch zijn. Een uniek gebied dat bekend staat als grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Dit maakt een wandeling door het gebied uniek en bijzonder. Onderweg kom je veel wilgenvloedbossen en kreken tegen. Er leven verschillende planten en dieren die erop wachten om door jou ontdekt te worden.

Nationaal Park Biesbosch
Fotocredit Ellen van den Doel

5. Nationaal Park Drentsche Aa

Wil je de natuur combineren met historie? Trek dan je wandelschoenen aan en kom naar Nationaal Park Drentsche Aa. Dit park is uniek omdat het een perfect voorbeeld is van een goede samenwerking tussen mens en natuur. Het is het best bewaarde esdorpenlandschap van West-Europa. Bovendien vind je hier de meeste prehistorische monumenten van het hele land bij elkaar. Ontdek grafheuvels, hunebedden, galgenbergen, geniet van de heidevelden en vennen of kom tot rust in de uitgestrekte bossen met zandmeren en diverse strandjes. Je kunt hier wandelen en fietsen!

 

6. Nationaal Park Lauwersmeer

Zoek je nog een bijzonder gebied waar je je hart op kan halen aan het spotten van allerlei vogels? Wil je zwemmen, varen, vissen of watersport beoefenen? Dan moet je Nationaal Park Lauwersmeer op je lijst van te bezoeken parken zetten. Van oorsprong was dit een gebied waar zoet en zout water bij elkaar kwamen. Door de bouw van een dam kwam hier echter verandering is en ontstond een geheel nieuw natuurlandschap waar het goed toeven is tijdens je staycation.

 

7. Nationaal Park De Maasduinen

Op de grens met Duitsland in het noordoosten van Limburg vind je Nationaal Park de Maasduinen. Een prachtig gebied van 4500 hectare met bijzonder dieren en planten. Maak tijdens een wandeling kennis met de paraboolduinen (hoefijzervormige duinen) en streepduinen van de Maas. Ontdek grafvelden en grafheuvels, kastelen en overblijfselen hiervan of maak kennis met zeldzame flora en fauna.

 

8. Nationaal Park De Meinweg

Of je nu lekker actief bezig wil zijn of juist op zoek bent naar een manier om in de natuur tot rust te komen, in Nationaal Park De Meinweg kan het allemaal. Het gebied is voor Nederland een groot unicum, aangezien het om een terrassenlandschap gaat met steile overgangen. Het park ligt ten oosten van Roermond en maakt deel uit van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette. Het park is slechts 1800 hectare groot en behoort daarmee tot de kleinere nationale parken, maar dat maakt het niet minder interessant. Geniet van bossen, heide, vennen en beekdalen. Pas op: hier leven nog adders in het wild!

 

9. Nationaal Park Schiermonnikoog

Sinds 1989 mag het hele eiland Schiermonnikoog zich Nationaal Park noemen. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat je hier hele bijzondere natuur aantreft. Wat denk je van ruim 300 soorten vogels die je door het jaar heen op het eiland kunt vinden. Of honderden verschillende soorten planten, waaronder maar liefst negen soorten orchideeën, om nog maar niet te spreken over de ruim soorten schelpen die je op het strand kunt vinden. Kortom: de perfecte bestemming voor een vakantie in eigen land.

 

10. Nationaal Park Duinen van Texel

Niet alleen Schiermonnikoog staat op de lijst van Nationale Parken, dat geldt ook voor het westelijk deel van Texel, dat bekend staat als Duinen van Texel. Het landschap dat je hier vindt is bijzonder afwisselend met bossen, droge duinen, natte duinvalleien, maar ook heidevelden en unieke kwelders kom je hier tegen. Je kunt op natuurexcursie gaan met de boswachter om zeldzame planten en dieren te ontdekken.

 

11. Nationaal Park De Alde Faenen

Nationaal Park De Alde Faenen ligt in Friesland. Het gebied is 2300 ha groot en bestaat onder andere uit meren, rietlanden, moerasbossen, petgaten en ruigten. Door het gevarieerde landschap vind je hier een enorm aanbod flora en fauna. Met maar liefst 450 verschillende soorten planten en 100 soorten vogels kom je ogen en oren tekort. Overigens vind je in dit gebied ook de otter!

 

12. Nationaal Park Drents-Friese Wold

Zoek je een stukje ongerepte natuur? Dan moet je op de grens van Drenthe en Friesland zijn waar Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt. Het gebied is ruim 6000 ha groot en bestaat uit een variatie van verschillende landschappen (bos, stuifzand, heide, vennetjes en nog veel meer). Omdat het gebied voor Europa belangrijk is, is het aangewezen als Natura2000 gebied. Tijdens je thuisvakantie kun je hier alle kanten op: van klimmen tot zwemmen en van wandelen tot paardrijden.

 

13. Nationaal Park Dwingelderveld

Je zou haast vergeten dat Nederland grote stukken ongerepte natuur heeft, vooral als je normaal alleen in de stad bent. Mocht je een plekje zoeken om tot rust te komen, bezoek dan eens Nationaal Park Dwingelderveld. Het landschap bestaat uit een mengelmoes van esdorpen, heide, bossen, grafheuvels, vennetjes en jeneverbesstruwelen. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen en je hond is ook welkom.

 

14. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Tijdens je thuisvakantie even de natuur intrekken? Het kan in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het park is 3800 ha groot en bestaat onder andere uit strand, duinen, binnenduinrandbossen die afgewisseld worden door historische landgoederen. Natuurliefhebbers halen hier hun hart op door de aanwezigheid van honderd vogelsoorten, wilde dieren zoals herten, reeën, koniks (paarden), Schotse hooglanders en meer. Bovendien vind je hier de enige kudde wisenten (Europese bizon) van Nederland.

 

15. Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Voor actieve buitenmensen die houden van een dynamisch natuurlandschap is Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug een must. Hier kun je genieten van één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. Het park kent verschillende hoogtes die eigenlijk niet passen in het anders zo platte landschap waar Nederland bekend om staat. Hier vind je zeldzame dieren en planten zoals de nachtzwaluw en het korhoen. Zowel de natuur als de cultuurhistorie maken het park het bezoeken meer dan waard.

 

 

16. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Met 20.000 hectare is Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug het op één na grootste bos-en heidegebied van Nederland. Het gebied leent zich perfect om te fietsen en te wandelen langs de stuwwal, kastelen, landgoederen en het bos. Er zijn ook verschillende kinderroutes en kabouterpaden, zodat je volop kunt genieten van een dagje uit met het hele gezin. Tip: hier vind je verschillende leuke plekken voor een romantische picknick!

 

17. Nationaal Park Oosterschelde

Als er één park is die je bezocht moet hebben tijdens een vakantie in Nederland dan is het Nationaal Park Oosterschelde. Het is niet alleen het grootste, maar ook het natste park van Nederland. De afwisseling tussen eb en vloed, zoet en zout water zorgt voor een grote diversiteit (duizenden soorten) aan vogels die in dit gebied te vinden zijn. Niet alleen op het land is de flora en fauna gevarieerd, dat geldt ook voor alles dat onder water leeft. Met een beetje geluk kun je hier overigens ook zeehonden spotten.

 

 

18. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Een vakantie in Nederland saai? Helemaal niet! Als je Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen bezoekt waan je je even in de Sahara (oke, de temperatuur zit niet mee, maar wel het landschap). De enorme zandvlaktes worden afgewisseld door bossen, waterpartijen en paarse heidevelden. Door de wind die hier vrij spel heeft verandert het landschap continue. Overigens komt de inwendige mens hier ook niets tekort want er zijn diverse horecagelegenheden te vinden rondom de duinen.

 

19. Nationaal Park De Zoom-Kalmthoutse Heide

Op de grens met België vind je Nationaal Park De Zoom-Kalmthoutse Heide. De totale oppervlakte van het park is 37m2. Het gebied is perfect geschikt voor iedereen die graag tot rust wil komen. Het landschap bestaat uit vennen, heide, duinen, bossen, weilanden en polder, waar zeldzame dieren en planten te vinden zijn. Je kunt hier naar hartenlust wandelen, fietsen en paardrijden. Het park maakt deel uit van Natura-2000.

 

20. Nationaal Park De Groote Peel

Als je tijdens je thuisvakantie op zoek bent naar een klein, maar fijn natuurgebied, dan moet je een bezoekje brengen aan Nationaal Park De Groote Peel. Met een bescheiden afmeting van slechts 1400 ha is het overzichtelijk en kleinschalig. Vroeger werd in dit gebied turf afgestoken, tegenwoordig is het een vogelrijk gebied. Tijdens een wandeling kom je overal restanten tegen van de rijke cultuurhistorie.

 

21. Nationaal Park Nieuw Land

Het nieuwste park in Nederland is Nationaal Park Nieuw Land. Het 29.000 hectare grote park is het grootste man-made park ter wereld. Het park kon ontstaan dankzij de drooglegging van Flevoland! Je komt hier allerlei dieren tegen waaronder de zeearend, konikpaarden en heckrunderen. Er is van alles en nog wat te zien en te beleven in het park, waaronder heel veel activiteiten voor kinderen. Check de website voor de activiteiten en excursies.

Nationaal Park Nieuw Land © Visit Flevoland
Foto: Visit Flevoland

 

*Coverfoto: Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal – De Paarse Loper – Foto: Ellen van den Doel

Vorig artikelOp wildsafari in Nederland
Volgend artikelBijzonder overnachten bij Outside Inn camping
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in