Waarom moet je per se op vakantie als je ook gewoon in eigen tuin kunt genieten. Met deze tips om te kamperen in de eigen achtertuin beleef je jouw staycation op een hele andere manier.
Waarom kamperen in je achtertuin?
Misschien is dat niet het eerste waar je aan denkt als je denkt aan vakantie. Maar een logeerpartijtje in je eigen achtertuin kan ontzettend leuk zijn. Alhoewel je niet verder gaat dan je eigen tuin, krijg je toch het vakantiegevoel. Voor kinderen en tieners is het nog leuker en spannender. De sleur van een thuisvakantie wordt op die manier namelijk doorbroken. En je kunt ook jongere kinderen probleemloos in de tuin laten slapen. Zelfs zonder toezicht als ze dat durven.
Voordelen kamperen in eigen tuin
Wat betreft bivakkeren in je tuin zijn er tal van voordelen te noemen. Hieronder vind je een waslijst aan voordelen:
- Goedkoop
- Eigen sanitaire voorziening
- Eigen keuken altijd beschikbaar
- Geeft wel het echte vakantiegevoel
- Ideaal voor kinderen en tieners
- Proefdraaien voor echte kampeervakantie, vooral als je kinderen hebt
- Slecht weer? Geen nood, je ligt binnen een mum in je eigen bed
- Vertrouwde omgeving
- Veel minder gesjouw met dingen
- Geen reiskosten en reistijd
- Je kunt met een echt matras in de tent liggen (meer comfort)
Tips om te kamperen in de eigen achtertuin
Om het bivakkeren in de tuin tot een groot succes te maken heb je net iets meer nodig dan een tent, matrassen en beddengoed. Afhankelijk of je alleen, samen met je partner en/of kinderen of de kinderen alleen in de tent gaan slapen, helpen onderstaande tips om er een geslaagde nachten of nachten van te maken.
Doe alsof je niet thuis bent
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want uiteindelijk ben je gewoon thuis, in je eigen tuin. Toch kan het helpen om het net allemaal iets anders te doen dan je gewend bent. Ga wat vaker barbecuën, gebruik campingservies in de tuin en probeer je buiten je eigen vier muren te vermaken.
Het belangrijkste is natuurlijk dat je ondanks je thuisvakantie toch het echte vakantiegevoel krijgt. Weersta daarom de neiging om overdag in je huis gaan. Trek er overdag op uit en als je terug bent loop je direct door naar de tent. Op die manier heb je veel meer het vakantiegevoel, dan dat je de tent alleen gebruikt om ergens anders te slapen.
Zorg voor de juiste sfeer
Thuis kamperen is een stuk comfortabeler dan op een camping staan. Je hebt immers alles binnen handbereik. Om het campinggevoel te onderstrepen is het handig om voor de juiste sfeer te zorgen. Dat kun je heel simpel doen door bijvoorbeeld met campinglicht te werken (lampjes die je op moet laden. Of je maakt de tent extra gezellig met meer kussens, zodat de tent niet alleen om te slapen, maar ook om te relaxen gebruikt wordt.
Maak het extra gezellig met een ‘kampvuur’. Dit doe je simpelweg door het plaatsen van een vuurkorf. Bij zomerse temperaturen kun je het daarmee tot in de late uurtjes volhouden buiten.
Hou muggen en ander ongedierte op afstand
Helaas, als je buiten slaapt is de kans een stuk groter dat je te maken krijgt met muggen. Zorg dus dat je hierop voorbereidt bent. Je kunt de tent goed afsluiten om te voorkomen dat je lek geprikt wordt. Of je smeert jezelf in met een anti muggen middel om ongestoord te kunnen slapen.
Als je in de tent eet is de kans groot dat de kruimels hiervan mieren aantrekken. Dat wil je natuurlijk niet. Dus zorg dat je tent schoon blijft en je alleen buiten de tent eet. Controleer voor het slapengaan nog even of de tent schoon en vrij van ongedierte (mieren, slakken, spinnen is).
Tips speciaal voor kinderen
Voor kinderen is slapen in de eigen tuin heel spannend. Afhankelijk van de leeftijd kunnen ze dat ook best alleen doen, al dan niet met broertje/zusje, een vriendje of vriendinnetje. Voor kinderen die het extra spannend vinden is het handig als jij ook in de nacht makkelijk en snel aanspreekbaar bent. Laat vooral ook de deur open, zodat je kind naar binnen kan gaan, mocht het slapen in de tent niet meer lukken.
Om je kind in de gaten te houden kun je gebruik maken van een babyfoon (met camera). Of je geeft je kind een telefoon, zodat het je kan bellen mocht er iets zijn. Extra spannend maken? Dan is een walkie talkie een must.
Geef je kind ook echt het gevoel dat het aan het kamperen is. Maak gebruik van een vuurkorf en rooster met z’n allen marshmallows boven het vuur. Laat je kind wat langer opblijven. Geef je kind de ruimte om overdag in de tent te spelen.
Kamperen in de tuin van iemand anders
Misschien denk je nu: ‘Leuk en aardig, maar ik heb helemaal geen tuin.’ Geen nood, er zijn inmiddels door het hele land mensen te vinden die hun eigen tuin ter beschikking stellen aan anderen om te komen kamperen. Dit staat ook wel bekend als microcamping en is sinds 2020 behoorlijk populair aan het worden.
Let wel: bij deze vorm van kamperen heb je wel budget nodig. De kosten zijn echter op geen enkele manier te vergelijken met een traditionele camping. Sommige verhuurders bieden campingplaatsen aan in een caravan (die huur je dus) of hebben ruimte voor het opzetten van je eigen tent.
Deze vorm van kamperen is over het algemeen een stuk primitiever, maar niet minder leuk.
Heb jij nog leuke tips om kamperen in de eigen achtertuin leuker te maken? Plaats je tip dan hieronder in een comment.
[…] Even in een andere omgeving vertoeven, iets anders zien en doen. En waarom zou je je beperken tot kamperen in de eigen achtertuin of een gewoon hotel? Doe eens iets anders, kies voor een originele […]