Home Nederland Met kinderen kamperen in de tuin

Met kinderen kamperen in de tuin

2296
2
Kamperen in de eigen achtertuin

Niets zo gezellig als met kinderen kamperen in de tuin. Als je niet op vakantie kunt of wilt, dan maak je het thuis maar naar je zin. En waarom zou je dan elke nacht in je eigen bed slapen? Geniet van een nachtje in je tuin met deze tips.

 

Staycation in plaats van op reis

Of het nu uit noodzaak is of dat je er zelf voor kiest, soms is een staycation ook gewoon lekker. Niets hoeven en binnen je eigen vier muren genieten van vrije tijd. Dit is het perfecte moment om eens dat leuke boek uit te lezen, ongegeneerd te bingewatchen (al is het een hele nacht) of gewoon een hele dag niets te doen. In de zomer kun je het thuisblijven combineren met zo nu een dagje weg of zelfs een weekendje weg al dan niet samen met je partner en gezin.

 

Met kinderen kamperen in de tuin

Dat je er niet op uit gaat wil niet zeggen dat je elke nacht in je eigen bed hoeft te slapen. Waarom niet gewoon een tent opslaan en in de achtertuin kamperen? Niet alleen leuk voor jezelf, maar voor kinderen echt een aanrader. Afhankelijk van hun leeftijd zou je zelfs kunnen overwegen om de kinderen alleen in de tuin te laten slapen. En zelfs zonder tent zou je in de tuin kunnen kamperen.

 

Hoe kun je in de tuin kamperen?

Waarschijnlijk denk je nu als eerste aan een tent. Dat is natuurlijk de meest ideale situatie, op die manier weet je zeker dat je droog blijft en beschut ligt. Daarnaast kan het in Nederland nogal eens behoorlijk afkoelen in de nacht, dus een tent is perfect geschikt om in de eigen tuin te kamperen.

Heb je geen tuin, maar wel een overdekte veranda? Dan kun je daar improviseren. Neem een ligstoel en tover deze om tot bed. Of gebruik de bank die er toch al staat en breng daar je nacht door. Voor kinderen zou je ook een zeil op de grond kunnen leggen, daarop een matras en het avontuur van een nachtje buiten slapen kan beginnen.

Op een echt mooie, warme zomerse dag zou je zelfs het volgende kunnen overwegen. Neem een luchtbed en een slaapzak, zoek een mooi plekje in de tuin en geniet van een nachtje in de open lucht. Vind je het idee om zo op de grond te slapen niets, dan kun je in een hangmat met standaard slapen. Klinkt misschien een beetje raar, maar in tropische landen doen ze niet anders. Daar wordt de hangmat veelvuldig gebruikt als plaatsvervanger van een bed.

Kamperen in de eigen achtertuin tent

Wat heb je verder nog nodig om in de eigen achtertuin te kamperen?

Het belangrijkste is en blijft een plekje om te slapen. Als je twijfelt over het weer dan is het wel noodzakelijk om te kiezen voor een overdekt plekje. Mocht het dan gaan regenen dan blijf je in elk geval droog. Je kunt ook een gok nemen en mocht het dan alsnog nat worden, dan kun je snel het huis binnen lopen en daar verder slapen. Eigenlijk is dat dus het belangrijkste.

Wat verder nog nodig kan zijn:

  • Lampje (je telefoon met zaklamp functie volstaat in principe ook, alhoewel kinderen een lamp preferen)
  • Telefoon (altijd handig om je telefoon binnen handbereik te hebben, maar zeker voor kinderen een must)
  • Babyfoon (in het geval van kinderen die alleen in de tuin kamperen, op die manier hou je een beetje overzicht, al ligt dan natuurlijk helemaal aan de leeftijd van de kinderen)
  • Sleutel (of de achterdeur moet gewoon open blijven, zodat je probleemloos naar de wc kunt gaan)
  • Iets tegen muggen (als je buiten slaapt is de kans groter dan muggen jouw gebruiken als voedingsbron. Jezelf insmeren met een anti muggen product is dus zeker geen overbodige luxe)

Voor kinderen is het kamperen in de tuin een groot avontuur. Je kunt daarom nog wat extra’s voor ze doen door ze te voorzien van snacks die ze op kunnen knabbelen voordat ze gaan slapen,  een paar leuke boeken die ze kunnen lezen of bekijken en wellicht een laptop om nog een film te bekijken.

 

Kinderen in de tuin laten kamperen

Zoals gezegd, voor kinderen kan het kamperen in de eigen tuin een groot avontuur zijn. Let wel dat je kinderen niet al te jong zijn, het is toch best eng als je alleen in de tuin bent. In de nacht hoor je misschien geritsel, in de vroege ochtend fluiten de vogels er vrolijk op los. Zijn de kinderen oud genoeg dan is het natuurlijk geen probleem meer. Je kunt je kind ook met een vriend of vriendin in de tuin laten overnachten.

Maak het de kinderen zo gemakkelijk mogelijk. Zorg voor voldoende slaapruimte, leg een matras in de tent of een luchtbed. Er zijn speciale campinglampen verkrijgbaar die je in de tent op kunt hangen. Op die manier is niet alleen de hele tent verlicht, maar voelen de kinderen zich misschien een stuk veiliger. Geef de kinderen ook iets te drinken en wat eten mee in de tent. Een spannende activiteit triggert op de een of andere manier honger in kinderen. Je wilt niet dat ze de hele avond heen en weer moeten rennen, dus zorg dat ze in de tent voorzien zijn.

Laat de deur open, zodat ze altijd naar binnen kunnen mocht het overnachten in de tuin toch te spannend zijn. Spreek af dat je op een bepaalde tijd nog een keer komt kijken of alles in orde is. Maar bovenal: laat de kinderen genieten van hun nachtje buitenshuis.

Kamperen in de eigen achtertuin kinderen

Kamperen oefenen: met je kind in de tuin overnachten

Als je nog nooit naar de camping bent geweest met je kind dan kun je overwegen om de tent in je achtertuin op te zetten om te kijken hoe dit bevalt. Alles beter dan een camping te zoeken, geld uit te geven en er dan daar achter komen dat kamperen met een kind helemaal niets is voor jullie of de kleine.

Voor de meeste kinderen zal kamperen geen groot probleem zijn, maar je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Op die manier kom je er ook direct achter waar je op moet letten en wordt het echte kamperen dan een groot succes. Voor je kind is het dan ook een beetje meer vertrouwd. De tent kent ze al, het heeft daar al in geslapen met jou en het weet wat het kan verwachten.

Leestip: Kamperen met kinderen 25 tips om er een groot succes van te maken

 

Heb jij wel eens in de eigen achtertuin gekampeerd of je kinderen?

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in