Home Nederland Kom kamperen op de buurtcamping

Kom kamperen op de buurtcamping

269
0
Kom kamperen op de buurtcamping

Verbinden is het toverwoord, op een Buurtcamping is er plek voor iedereen’, zo zegt Joep – vrijwilliger van de Buurtcamping. Deze zomer vindt er een recordaantal van 65 Buurtcampings plaats door het hele land. Check snel de locaties bij jou in de buurt en kom kamperen op de buurtcamping.

 

Wat is de buurtcamping?

De Buurtcamping is een driedaagse pop-up camping in een (stad)park: voor en door buurtbewoners. Gedragen door vrijwilligers en betrokken bewoners van een buurt die de camping op touw zetten om zo sociale cohesie in de buurt te stimuleren. De Buurtcamping heeft in 2022 alleen al 800.000 ontmoetingen gerealiseerd en dat aantal gaat dit jaar overtroffen worden. Het grote doel? De sociale samenhang in buurten verbeteren door ontmoetingen tussen buren te stimuleren en mensen uit verschillende ‘bubbels’ met elkaar te verbinden.

Polarisering tegengaan door laagdrempelige ontmoetingen

Nederland polariseert en om dat tegen te gaan moeten we ons best doen ‘de ander’ te ontmoeten. Dit gebeurt de hele dag op een Buurtcamping. ‘De kracht van een Buurtcamping is misschien dan ook wel de kneuterigheid en het laagdrempelige karakter van de ontmoetingen’, zegt campingbeheerder Sabrina Pits  van Amsterdam Rembrandtpark.

‘Met een wc-rol onder je arm naar het toilet, samen de afwas doen met de buurman en even tandpasta lenen van de buurvrouw. ‘Door samen de camping op te bouwen of mee te doen aan een van de activiteiten, leren buurtbewoners elkaar tijdens de Buurtcamping beter kennen’, vervolgt Pits.

Maarten Hupkes, directeur van De Buurt over de groei van het aantal campings en het belang van een Buurtcamping: ‘Met de Buurtcamping verbinden we allerlei soorten mensen met elkaar. En dat is belangrijk, want we willen allemaal graag leven in een prettige buurt. Een buurt waarin je elkaar kent, waarin iedereen zich veilig voelt en waar we elkaar om hulp durven te vragen’. ‘Juist in deze tijd, vervolgt Hupkes, waarin we zo makkelijk langs elkaar heen leven. Hier leveren wij met de Buurtcamping een grote bijdrage aan’.

 

Kamperen voor minima

Een derde van de kampeerplekken is gereserveerd voor minima. Zo wordt ervoor gezorgd dat iedereen een tentje kan opzetten op een Buurtcamping. En nog belangrijker: zo ontmoeten mensen met verschillende achtergronden elkaar op een inclusieve plek. Ben je minima en heb je zelf geen tent en/of slaapzak? Geen nood, er wordt voor alles gezorgd, zodat jij (samen met je gezin) kunt genieten van een paar fijne vakantiedagen.

 

Het succes van de Buurtcamping

Sinds 2013 slaagt de organisatie erin een groep diverse mensen te laten kamperen in eigen park. Door de verrassende ontmoetingen bij het kampvuur voelen mensen zich meer thuis in hun buurt, leren ze nieuwe mensen kennen en ontstaan er nieuwe vriendschappen. Uit onafhankelijk onderzoek van vorig jaar blijkt dat 78% van de mensen op de camping buurtgenoten ontmoet die ze normaal nooit zouden ontmoeten.

Succes dat niet mogelijk is zonder vrijwilligers. Op dit moment zijn ruim 1.300 vrijwilligers door heel het land bezig met de voorbereidingen om buurtbewoners de vakantie-ervaring van hun leven te geven. Van Groningen tot Maastricht: overal trekken mensen de parken in om met elkaar te kamperen.

Joep (vrijwilliger Buurtcamping): ‘Mijn toverwoord is verbinden, mensen die elkaar nog nooit ontmoet hebben komen hier samen en binnen een dag ben je al familie van elkaar. ‘De maatschappij in het klein, maar zoals die eigenlijk hoort te zijn’.

Waar vind ik een Buurtcamping?

Dit weekend (14-16 juli) vinden er campings plaats in: Breda, Helmond en Steenbergen.

Volgend weekend (21 – 23 juli) staan onder andere Amsterdam, Wormer, Zaandam, Hoogeveen, Helmond Noord, Geleen, Groningen en meer op de planning.

Maar er worden nog veel meer Buurtcampings georganiseerd, zowel in grote als kleinere steden door het hele land. Check snel of de pop up camping ook in jouw buurt te vinden is: https://debuurtcamping.nl/campings/

Vorig artikelOngeschreven vliegtuig etiquette voor een prettige reis
Volgend artikelBucuti & Tara Beach Resort in Aruba biedt ontspannen luxe in een klimaatvriendelijke omgeving
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in