Home Noord- en Zuid-Amerika Neotropical Butterfly Park Suriname

Neotropical Butterfly Park Suriname

233
0
Neotropical butterfly park suriname

Ben je op vakantie in Suriname? Dan raad ik je een uitje naar het Neotropical Butterfly Park van harte aan. Dit is niet alleen een vlinderpark, maar een uniek park met een prachtig panorama, een exporuimte en heel veel natuur.

 

Neotropical Butterfly Park Suriname

In de volksmond staat de Neotropical Butterfly Park Suriname beter bekend als vlinderpark. Een mooi park aan de rand van de stad (eigenlijk is het Lelydorp) waar prachtige vlinders, schildpadden en slangen gekweekt worden. Voor Surinamers is het een van de weinige aangelegde parken waar je kunt genieten van al het natuurschoon. Bovendien is het de uitgelezen mogelijkheid om kinderen de eigen natuur en dan met name vlinders te laten ontdekken. Het park is zowel voor lokale mensen als toeristen en scholen geopend.

Neotropical butterfly park suriname waterval

 

Rondleiding met gids door het Surinaamse vlinderpark

Tijdens mijn bezoek een aantal jaar geleden (we wonen inmiddels sinds juli 2017 weer in Nederland en ik ben sindsdien niet terug geweest helaas), begon ons bezoek met een rondleiding door een gids.

Eerst liepen we door het bos, over bruggetjes, langs bomen en planten die ons het gevoel gaven alsof we ergens diep in de jungle beland waren. Zo kwamen we als eerste bij de vlinderkwekerij aan. Daar zie je de verschillende stadia in de ontwikkeling van ei tot vlinder.

Neotropical butterfly park suriname vlindereitjes

De meest uiteenlopende poppen waren op borden op een tafel uitgestald. In speciale kweekkassen waren takken waaraan de poppen bevestigd waren om daar uit te kunnen komen. De poppen worden grotendeels naar het buitenland geëxporteerd, alleen een klein deel wordt gehouden voor de reproductie.

Neotropical butterfly park suriname vlindereitjes

Vervolgens mochten we een kijkje nemen in een speciale reproductiekas, waar de vlinders vrij rondvlogen. De vlinders vlogen ons ongestoord om de oren, landden op hoeden, lieten zich parend op de gevoelige plaat vastleggen, aten ongestoord van hun bananen en sponsjes met honingwater.

Neotropical butterfly park suriname jpg

 

Het park kweekt naast vlinders ook slangen en schildpadden die eveneens voor de export bedoelt zijn. Onze route met de gids voerde langs beide diersoorten. Na de rondleiding mochten we op eigen houtje de resterende faciliteiten van het park bezoeken.

 

De ‘vlindertuin’

De in de volksmond bekende naam voor het park is afkomstig van een aparte faciliteit op het park die de toepasselijke naam ‘Vlindertuin’ draagt. Het is een grote kas (met gaas eromheen, geen glas) waar vlinders los rondvliegen. Bovendien kun je hier genieten van een prachtige aangelegde waterval en de mooiste tropische bloemen en planten. Een rustige wandeling door de kas zorgt ervoor dat je volledig tot rust komt.

Neotropical butterfly park suriname vlinder 1

De speeltuin

Aan de kinderen is natuurlijk ook gedacht. In de vlindertuin is er een leuke speeltuin voor kinderen gemaakt. Opvallend is hierbij dat er vooral gebruik gemaakt is van natuurlijk materiaal zoals hout en boomstammen.

 

Cafe/Restaurant

Aan de inwendige mens is natuurlijk gedacht. Dat kan ook niet anders, want Suriname is en blijft een eetcultuur.  Naast de speeltuin is een klein cafeetje annex restaurant, waar je tegen een schappelijke prijs een lekker hapje eten kunt kopen. Of haal er een lekker verfrissend drankje.

 

Exporuimte

Tegenover het restaurant is een gebouw dat in tweeën gedeeld is: de ene kant is een exporuimte, aan de andere kant zit het insectenmuseum. In de exporuimte zijn diverse schilderijen tentoongesteld die te koop zijn. Voor de doorsnee Surinamer overigens onbetaalbaar, maar werkelijk schitterende tekeningen en schilderijen.

Als je de trap oploopt van de exporuimte kom je in de panorama ruimte terecht. Je kunt dit bijna vergelijken met Panorama Mesdag in Den Haag. Uniek in de regio met een doorsnee van 40 meter in de rondte. Toen mijn dochter en ik 3 jaar geleden in het park waren, was de schilder nog bezig met zijn werk. Het eindresultaat is prachtig, de schildering is voorzien van veel prachtige details. Om nog meer sfeer te scheppen, heeft men ervoor gekozen achtergrond geluiden aan te zetten, waardoor het panorama nog echter aan doet.

 

Insectenmuseum

Zoals reeds geschreven is in het andere deel van het gebouw een heus insectenmuseum gevestigd. Hier vindt je de meest uiteenlopende insecten (opgezet en veilig achter glas). Vooral de uitgebreide collectie vlinders is het bekijken meer dan waard. Alle insecten leven in Suriname.

Dit gaf mij wel de rillingen, want er zijn toch echt wel hele griezelige insecten bij. Denk daarbij aan grote, akelige spinnen, kakkerlakken met een afmeting waar je u tegen kan zeggen, harige vlinders enz.). Toch moet je dit gedeelte zeker niet overslaan, aangezien het ontzettend leerrijk is.

 

Educatiezaal

Naast een ontspannend karakter is het park tevens bedoelt om de Surinaamse jeugd meer te leren over de natuur. Speciaal voor scholen is er een zaaltje ingericht met tafels en stoelen.

 

Souvenirwinkel

Wie na het bezoek een souvenirtje mee wil nemen, kan een kijkje nemen in de souvenirwinkel. Je hebt hier ook de mogelijkheid een plantje te kopen, al kun je voor betere aanbiedingen beter bij lokale mensen in de buurt kopen.

 

Conclusie

Het park is zeer zeker de moeite van het bezoeken waard. Je kijkt er je ogen uit en kinderen kunnen heel veel zien en ontdekken. Houd er wel rekening mee dat het geen uitje is waar je een hele dag kunt vertoeven. Het is wel leuk om een paar uurtjes in een mooie omgeving te zijn en meer te leren over tropische vlinders. Overigens is het wel duidelijk dat het park niet alleen gericht is op bezoek van de lokale bevolking en toeristen, maar op de export.

Neotropical butterfly park suriname rupsen
Heel veel rupsen

Algemene informatie Neotropical Butterfly Park

Ben je zelf in Suriname en wil je dit leuke vlinderpark zelf bezoeken? Hieronder vind je alle informatie die je daarvoor nodig hebt.

Je kunt het park het beste met de auto bezoeken. Heb je dit niet? Neem dan het openbaar vervoer naar Lelydorp en ga vanaf de markt de Lelydorperweg in. Vandaar is het nog 2 km de weg lopen.

Openingstijden, entree en bereikbaarheid

De Neotropical Butterfly Park is geopend dinsdag t/m zaterdag van 8:30u – 15:00u

Zondag en feestdagen van 9:00u – 15:00u

 

Het park is gevestigd in het district Wanica, in Lelydorp.

Adres: Lelydorperweg 127

 

Entree

Volwassenen srd 100 (rond de 4,50 euro)

Kinderen      srd 80 (rond de 3,30 euro)

Vorig artikelSurinaamse stranden en zwart water
Volgend artikel3 Avontuurlijke vakantiebestemmingen in Duitsland
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische volwassen kinderen. Altijd op zoek naar leuke tips voor een vakantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in