Home Noord- en Zuid-Amerika Tips voor vakantie in Suriname

Tips voor vakantie in Suriname

459
0
Tips voor vakantie in Suriname

Suriname is een prachtig land gelegen in Zuid-Amerika, met een rijke cultuur en geschiedenis. Het land biedt een mix van natuurlijke schoonheid, historische bezienswaardigheden en een levendige cultuur. Hier zijn enkele tips om te helpen bij het plannen van een vakantie naar Suriname.

 

Vakantie naar Suriname

Niets zo heerlijk als een vakantie naar een tropisch land. Suriname is een bosrijk land in Zuid-Amerika, dat bekend staat om zijn groen (wordt ook wel de longen van de aarde genoemd). Het grootste deel van het land bestaat uit tropisch regenwoud. Met slechts een half miljoen inwoners verdeeld over een oppervlak van 4x Nederland is het een relatief dun bevolkt land met veel natuurschoon. Het perfecte land om op vakantie te gaan. Bijkomend voordeel: het land behoorde eerst tot Nederland en de moedertaal is Nederlands. Ik heb er zelf 12,5 jaar gewoond en kan het land iedereen aanraden.

 

Tips voor vakantie in Suriname

Net als naar alle landen zijn er ook een paar do’s en don’ts als je afreist naar Suriname. Lees je vooraf goed in en ga goed voorbereid op vakantie naar Suriname.

 

Kies het juiste seizoen

Suriname heeft een tropisch klimaat en het hele jaar door hoge temperaturen en vochtigheid. Er zijn twee verschillende seizoenen: het droge en natte seizoen. Deze zijn dan nog onderverdeeld in grote droge tijd en kleine droge tijd en grote regentijd en kleine regentijd.

De beste tijd om te reizen is vanaf juli – oktober, vooral als je veel wil wandelen of andere buitenactiviteiten wil doen. Het grote regenseizoen loopt van maart – juni en dan kan het echt met bakken uit de hemel vallen. Omdat de afwatering niet optimaal is kunnen hele gebieden onderlopen. Tijdens de regenseizoenen zijn veel binnenlandse bestemmingen niet of nauwelijks bereikbaar. Het binnenland bezoeken is daardoor haast onmogelijk.

 

Bezoek Paramaribo Paramaribo

De hoofdstad van Suriname Paramaribo, is een must-visit tijdens je reis. De stad heeft een rijke geschiedenis en cultuur en biedt tal van bezienswaardigheden, waaronder historische gebouwen zoals het Presidentieel Paleis en de Sint-Petrus en Paulus Kathedraal. Maak een wandeling langs de Waterkant, geniet van een drankje in één van de cafés en restaurants, en ontdek de kleurrijke markten. Vergeet ook niet het unicum van de wereld te bekijken: een moskee en synagoge die naast elkaar staan!

 

Maak een trip naar de jungle

Suriname heeft een weelderige jungle, waar je prachtige flora en fauna vindt. Een bezoek aan het regenwoud is een must tijdens jouw reis. Maak een trip naar het Brownsberg Natuurpark, waar je heerlijk kunt wandelen, zwemmen en watervallen bezoeken. Een andere optie is een bezoek aan de Marowijne-rivier, waar je kunt kajakken, vissen en nog veel meer.

Let op: binnenlandse trips zijn peperduur en moeten in Euro betaald worden. Soms is het voordeliger en beter om via via contacten te zoeken en je door particulieren naar het binnenland te laten brengen. Ga niet met de eerste de beste in zee, maar vraag altijd naar ervaringen van anderen.

 

Zwart water

Bij een tropisch land denken veel mensen aan azuurblauw water en wuivende palmbomen. Suriname heeft wel wuivende palmbomen, maar geen blauw water. Alle recreatieoorden, plassen en zwemmogelijkheden hebben zwart water. Dat houdt in dat je niet tot de bodem kunt kijken en dat kan best een aparte ervaring zijn. De bekendste kreek om te zwemmen, waar het water ook echt zwart is, is Colakreek.

 

Proef de lokale keuken

Suriname biedt een rijke en gevarieerde keuken, beïnvloedt door de verschillende culturen die in het land leven. Probeer typische gerechten zoals roti, pom en bakkeljauw, maar ook nasi, bami en bakabana (gebakken banaan met hete pindasaus en bezoek de lokale markten om te proeven van de vele exotische vruchten. De keuken van Suriname is zeker een ervaring die je absoluut niet mag missen.

 

Leer over de geschiedenis van Suriname

Suriname heeft een rijke geschiedenis, gevormd door de invloeden van de inheemse volkeren, koloniale machten en slavernij. Bezoek de historische plantages, zoals de Jodensavanne en de plantage Peperpot, om meer te weten te komen over de geschiedenis van Suriname. Een bezoek aan het Surinaams Museum is ook een must, hier leer je meer over de culturele en historische aspecten van het land.

 

Maak kennis met de lokale bevolking

De mensen van Suriname zijn vriendelijk en gastvrij en het is zeker de moeite waard om de lokale bevolking te ontmoeten en te leren kennen. Maak een praatje op de markt of in een café en leer meer over hun cultuur, tradities en manier van leven. Surinamers zijn over het algemeen praters, die dol zijn op hun land en hier graag meer over willen vertellen. Grote kans ook dat je uitgenodigd wordt om de Surinaamse gastvrijheid te ervaren als je bij iemand thuis uitgenodigd wordt.

 

Plan accommodatie en transport vooraf

Het plannen van uw accommodatie en transport voor je vakantie naar Suriname is van essentieel belang. Hoewel Suriname een klein land is, zijn sommige delen moeilijker te bereiken dan andere en kan het vinden van een geschikte accommodatie lastig zijn. Het is daarom verstandig om accommodatie en transport vooraf te plannen en te boeken, vooral als je tijdens het hoogseizoen reist (juli-september en tijdens de kerst). Hou er rekening mee dat het openbaar vervoer in Suriname beperkt is en niet volgens vaste tijdstippen rijdt en op aangewezen bushaltes stopt.

 

Zorg voor jouw gezondheid

Suriname is een tropisch land en dat maakt het extra belangrijk om voor je gezondheid te zorgen tijdens je vakantie. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven en bescherm uzelf tegen insectenbeten door gebruik te maken van insectenwerende middelen en beschermende kleding. Malaria komt niet meer voor in Suriname, maar er zijn wel andere tropische ziektes waaronder dengue, chikungunya, zika, leishmaniase en ziekte van Chagas waar je rekening mee moet houden.

 

Respecteer de lokale cultuur

Suriname heeft een rijke en diverse cultuur en het is echt belangrijk om deze te respecteren tijdens jouw verblijf in het land. Respecteer de lokale tradities en gewoonten, ook als je deze misschien niet snapt. Omdat een deel hindoe is en een ander deel moslim of christen, is veel eten gewoon halal en wordt voornamelijk kip gegeten. Kom je een rouwstoet tegen onderweg? Zet de auto aan de kant van de weg en laat de rouwstoet passeren.

 

Geniet van jouw vakantie

Tot slot, vergeet niet om te genieten van je vakantie naar Suriname. Het land heeft veel te bieden en er is zoveel te ontdekken en te verkennen. Maak nieuwe vrienden, proef de lokale keuken en geniet van de prachtige natuur en cultuur die Suriname te bieden heeft.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in